Negocieri cu năbădăi între "Hidroelectrica" şi "Alro"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 august 2012

Negocieri cu năbădăi între "Hidroelectrica" şi "Alro"

UPDATE: Calculul pentru energia electrică va ţine cont şi de cotaţiile OPCOM

Părţile au agreat o formulă de calcul anual pentru energia electrică, care ţine cont de o serie de factori, inclusiv cotaţia aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra şi cotaţiile OPCOM, se arată într-un comunicat transmis BVB.

------------------------------

Cele două companii au semnat, vineri noaptea, acordul pentru furnizarea energiei

Administratorul special al "Hidroelectrica", Remus Vulpescu, şi oficialii "Alro" au semnat, vineri noaptea, actul adiţional privind preţul majorat al energiei furnizate producătorului de aluminiu. Ziarul BURSA a publicat informaţia, în ex-clusivitate, pe site, sâmbătă dimineaţa.

Domnul Vulpescu ne-a declarat că "Alro" va plăti un preţ între 180 şi 205 lei/MWh pentru energia hidro, profilat în funcţie de cotaţia aluminiului la London Metal Ex-change. Contractul este valabil până în 2018 pentru o cantitate anuală de 3TWh.

Remus Vulpescu ne-a spus că preţul nu va coborî sub 180 de lei/MWh, indiferent de evoluţia cotaţiilor aluminiului. În prezent, "Hidroelectrica" produce energie la un preţ de 125 de lei/MWh, care ar putea creşte în perioada următoare din cauza secetei hidrologice.

"Alro" va plăti energia hidro în avans pe minim trei luni şi a fost de acord să achite, retroactiv, pentru prima jumătate a anului, circa 11 milioane de euro. Suma reprezintă diferenţa între preţul actual şi cel vechi. Potrivit domnului Vulpescu, în ultimele luni, "Alro" a plătit circa 114-116 lei/MWh pentru energia hidro, din cauza scăderii cotaţiilor internaţionale pentru aluminiu.

Producătorul de aluminiu este cel mai mare consumator de energie din ţara noastră. Combinatul consumă energie în bandă, producând puţine dezechilibre în sistem. Majoritatea consumatorilor mari au nevoie de energie în orele de vârf şi au şi cos-turi suplimentare cu dezechilibrele produse.

Divergenţe pe formula de preţ

Acordul cu "Alro" a fost la un pas de semnare miercuri noaptea, după nouă ore de negocieri dure, potrivit sindicatelor din combinatul de aluminiu.

Numai că, după ce Remus Borza, administratorul judiciar al "Hidroelectrica", a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii "Alro" asupra majorării preţului, Fondul Proprietatea s-a opus, iar semnarea acordului a fost amânată (informaţia a fost publicată în exclusivitate pe site-ul ziarului BURSA, joi dimineaţa).

Tot joi, a urmat un tir de acuze dure ale sindicatelor "Alro" şi Cartel Alfa, care arătau că Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea au blocat, nejustificat, semnarea acordului. Sindicatele au susţinut că "Alro" se va închide fără energia de la "Hidroelectrica" şi că Fondul Templeton (administratorul Fondului Proprietatea) doreşte să preia ostil "Alro".

Fondul Proprietatea a catalogat aceste acuzaţii ca speculaţii şi nu a dorit să comenteze situaţia creată în negocierile cu "Hidroelectrica".

După două zile de tăcere (joi şi vineri), Remus Vulpescu a explicat, pentru ziarul BURSA, de ce a fost amânată semnarea acordului: "Eu am fost numit de acţionarii Hidroelectrica - Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea - în postul de administrator special şi le reprezint interesele în companie. Până miercuri a existat un consens între acţionari în cazul insolvenţei Hidroelectrica. Miercuri noaptea, a apărut o divergenţă între acţionari şi am preferat să mai amân semnarea acordului cu Alro pentru noul preţ al energiei pentru că am considerat că problema poate fi clarificată".

Domnia sa ne-a precizat că divergenţa a apărut din cauza formulei de preţ adoptate în cadrul contractului, Fondul Proprietatea nemaidorind ca tarifele plătite de "Alro" să fluctueze în funcţie de cotaţia aluminiului de la London Metal Exchange, ci în funcţie de cotaţiile de pe bursa noastră de energie.

Din culise

Surse din Ministerul Economiei susţin că, vineri, Remus Vulpescu ar fi purtat discuţii cu băncile finanţatoare ale "Alro", care s-au arătat îngrijorate de blocajul în negocieri şi de perspectiva închiderii combinatului.

Sursele noastre mai afirmă că joi şi vineri, la Ministerul Economiei ar mai fi avut loc discuţii cu Fondul Proprietatea asupra formulei de calcul.

Vineri, ziarul BURSA a publicat, în exclusivitate, că "Alro" a contestat, joi, la Tribunalul Bucureşti, decizia administratorului judiciar al "Hidroelectrica" de a activa clauza de forţă majoră.

Forţa majoră a fost activată de "Hidroelectrica", din cauza secetei, începând din 7 august, cu avizul Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Astfel, "Hidroelectrica" îşi onorează toate contractele de furnizare doar în funcţie de producţia obţinută.

Legea prevede că o societate în insolvenţă se poate angaja în contracte noi numai cu acordul administratorului special (în cazul în care nu i s-a retras dreptul de administrare).

Administratorul judiciar are puteri depline numai în cazul denunţării contractelor defectuoase.

Mulţi specialişti în insolvenţă ne-au spus că Fondul Proprietatea nu avea cum să blocheze acordul dintre "Hidroelectrica" şi "Alro", fiind acţionar minoritar al producătorului de energie.

----------

Florian Mateiţă, expert în insolvenţă:

Fondul Proprietatea nu ar fi avut dreptul să se pronunţe în negocierile dintre "Hidroelectrica" şi "Alro"

Fondul Proprietatea (FP) nu ar fi avut cum să blocheze negocierile dintre "Hidroelectrica" şi "Alro" privind preţul energiei (n.r. - aşa cum a afirmat săptămâna trecută Remus Borza, administratorul judiciar al "Hidroelectrica"), ne-a declarat Florian Mateiţă, expert în insolvenţă.

Potrivit domniei sale, administratorul special al "Hidroelectrica, Remus Vulpescu, este persoana desemnată de acţionari să le reprezinte interesele în procedură, deci singurul care ar fi avut calitate şi ar fi fost în măsură să formuleze cereri în instanţă pentru blocarea negocierilor cu "Alro". FP, acţionar minoritar în cele două companii, nu ar fi avut cum să se pronunţe în negocierile dintre "Hidroelectrica" şi "Alro" întrucât în prima societate nu avea nici calitatea şi nici interesul (cât timp măsurile negociate sunt în favoarea "Hidroelectrica"), iar în a doua nu avea decizie. Din postura de acţionar minoritar al "Alro", ar fi putut, însă, să ameninţe cu acţiuni în instanţă, afirmă Florian Mateiţă.

Expertul spune următoarele despre ideea preluării ostile a "Alro" de către FP, invocată de sindicalişti: "Raţionamentul în baza căruia sindicaliştii au explicat < comportamentul > la negocieri al FP este eronat. FP obţine venit din dividende şi din creşterea numerică şi valorică a portofoliului de acţiuni deţinut, aşa că este firesc să utilizeze toate oportunităţile pentru a câştiga cât mai mult din această conjunctură pe care nu ei au provocat-o. Mai degrabă, sindicaliştii să se teamă de potenţialele măsuri de creştere a productivităţii muncii care vor fi luate pentru compensarea creşterii tarifului la energia electrică, decât să propovăduiască închiderea Alro!" (V.M.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb