NEMULŢUMIŢI DE LIPSA UNOR LEGI PENTRU PROTECŢIA LOR Producătorii de lapte ameninţă cu blocarea hypermarketurilor, de la 1 octombrie

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 9 septembrie 2015

Producătorii de lapte ameninţă cu blocarea hypermarketurilor, de la 1 octombrie

Aceştia susţin că lucrează "pe pierdere" şi acuză lipsa de reacţie a autorităţilor la problemele lor

Fermierii din ţara noastră traversează o perioadă foarte dificilă, ţinând cont de faptul că veniturile lor au primit o lovitură serioasă după eliminarea cotelor de lapte, în primăvara acestui an. Aceştia se plâng de faptul că multinaţionalele au acaparat piaţa locală, iar producătorii autohtoni se chinuie să supravieţuiască, mulţi dintre ei fiind deja nevoiţi să renunţe la afacerile lor.

Astfel, producătorii de lapte ameninţă că vor bloca hypermarketurile, începând din 1 octombrie, dacă autorităţile nu vor adopta rapid o serie de legi pentru protecţia lor. Scenariul a fost lansat ieri de Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), în cadrul şedinţei Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor. La şedinţă au participat şi reprezentanţi din partea autorităţilor, precum Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Protecţia Consumatorilor sau Consiliul Concurenţei.

Claudiu Frânc a declarat că fermierii vor neapărat o lege a etichetării produselor din lapte, iar pe etichetă trebuie să apară patru elemente foarte clare: ţara de origine a laptelui, procentul de lapte crud, procentul de lapte praf din lapte şi procentul de alte ingrediente din acel produs.

"Autorităţile nu fac nimic să sprijine fermierii români şi produsele autohtone", a adăugat domnul Frânc, spunând că, spre exemplu, cetăţenii britanici sunt dispuşi să plătească cu 30% în plus pentru laptele produs în ţara lor, iar noi nu suntem în stare să realizăm o legislaţie prin care să promovăm laptele românesc.

Tot în şedinţa de ieri, deputatul UNPR Valeriu Steriu, vicepreşedinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, a subliniat necesitatea unei dezbaterii pe tema laptelui.

"Aşa cum s-a vorbit pe larg pe tema irigaţiilor şi despre secetă, aşa ar trebui să avem o dezbatere şi pe tema laptelui. Nu vrem să pierdem oportunităţile pentru această piaţă şi trebuie să găsim soluţii în plan legislativ", a spus Valeriu Steriu.

Potrivit domniei sale, consumatorul român preferă laptele şi produsele lactate româneşti, dar încă avem un consum foarte scăzut pe cap de locuitor, însă "avem potenţial să producem mai mult şi să vindem mai mult".

Fermierii: Bănuim că există pe undeva un "ghem de interese" şi nu putem să promovăm legea etichetării produselor

Reprezentanţii producătorilor de lapte prezenţi ieri la dezbaterile cu deputaţii şi autorităţile susţin că este esenţial pentru ei ca eticheta să conţină foarte clar ţara de origine a materiei prime pentru produsele lactate.

"Bănuim că pe undeva există un «ghem de interese» şi nu putem să promovăm această lege a etichetării produselor. Ar fi un gest minim de patriotism să susţii produsele realizate în ţara ta. Trebuie să reglementăm mai bine comerţul cu laptele care intră în România", au precizat aceştia.

În opinia lui Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), etichetarea produselor lactate este foarte bine reglementată prin directivele europene, însă "la noi nu prea se aplică".

Ca răspuns la solicitarea fermierilor privind legea etichetării produselor, reprezentantul ANSVSA a transmis că, în acest moment, există o astfel de propunere privind etichetarea produselor lactate, iniţiativa legislativă aflându-se la Senat.

Totuşi, deputaţii nu au fost foarte impresionaţi de prestaţia oficialilor veniţi ieri la şedinţa Comisiei de Agricultură. Deputatul PSD Zisu Stanciu a acuzat autorităţile că nu-şi fac treaba, menţionând ANSVSA, Protecţia Consumatorilor sau Consiliul Concurenţei. Totodată, acesta a spus că reprezentanţii acestor instituţii au venit cu temele nefăcute în faţa Comisiei şi că "o luăm de la început cu discuţiile în loc să vorbim despre elaborarea unor legi pentru piaţa laptelui".

În schimb, oficialii statului au spus că vor veni cu date precise şi propuneri concrete privind piaţa laptelui, la următoarea şedinţă a Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.

Comisia Europeană a anunţat, luni, acordarea unui pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane de euro, care să vină în sprijinul fermierilor, fiind vizaţi în special producătorii de lapte. Decizia a fost luată în cadrul Consiliului miniştrilor Agriculturii, convocat la Bruxelles ca să răspundă crizei prin care trece sectorul agricol european. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost prezent la reuniunea Consiliului Uniunii Europene de la Bruxelles, în timpul căreia mai multe mii de producători de lapte şi carne de porc au protestat pe străzile capitalei belgiene. Aceştia au venit cu tractoare şi cu alte utilaje agricole şi au mărşăluit, protestând împotriva crizei pe care o traversează. Fermierii spun că laptele are un preţ mai mic decât costul de producţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb