Membrii Federaţiei Generale a Sindicatelor (FGS) Familia au anunţat, ieri, că au fost create premisele declanşării conflictului de interese în domeniul construcţiilor, în contextul în care, după negocierile dintre sindicatele din construcţii şi patronate, părţile nu au ajuns la un consens privind două articole esenţiale ale Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. În aceste condiţii, partenerii sociali au demarat procedura de înregistrare a conflictului.
Contractul colectiv de muncă la nivel de ramură - construcţii a fost încheiat la 22 iulie 2004, pe o perioadă de un an, iar în urma negocierilor, părţile nu au reuşit să stabilească un numitor comun cu privire la două articole esenţiale, referitoare la salarii, ne-a declarat, ieri, Emilian Ciongaru, secretarul general al FGS Familia. Domnia sa a precizat că revendicările sindicale pe care nu le acceptă patronatul sînt de natură salarială. Sindicaliştii cer majorarea cu 20% a salariului minim brut de bază pe ramura de construcţii montaj, pînă la 408 RON, de la 340 RON, cît este în prezent, pentru un program de 170 de ore pe lună, respectiv de 2,4 RON (24.000 de lei vechi) pe oră.
Angajaţii în construcţii mai cer acordarea sporului de şantier, condiţiile de acordare a aces-tuia fiind stabilite prin contractele colective la nivel de unitate. Mai mult, salariaţii din acest domeniu solicită şi stabilirea coeficienţilor minimi de ierarhizare, pentru muncitori, personal administrativ, personal de specialitate, precum şi pentru cei cu studii superioare. Sindicaliştii solicită ca acest coeficient să fie cuprins între 1 şi 2% din salariul de bază.
Emilian Ciongaru ne-a mai spus: "Dacă nu a fost posibil să ne înţelegem în decursul negocierilor, urmăm paşii legali: anunţarea patronatului, după care vom solicita consilierea Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, unde sperăm să ne înţelegem. Dacă nu va fi găsită o soluţie, vom ajunge la măsura extremă a grevei generale, pe care însă vrem să o evităm". Reprezentantul FGS a menţionat că, deşi patronatele susţin că nu au fonduri pentru majorarea salariilor, aceşti bani există, întrucît "sectorul construcţiilor înregistrează o mare productivitate şi o dinamică în creştere, care generează resurse suficiente".