Nestle şi Asociaţia Nevăzătorilor din România accesibilizează ghidurile de nutriţie pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere

S.B.
Companii / 2 iunie 2022

Nestle şi Asociaţia Nevăzătorilor din România accesibilizează ghidurile de nutriţie pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere

Nestle adaptează ghidurile de nutriţie NutriPorţia şi VeggiePorţia în limbajul Braille, concepute special pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi de vedere să-şi pregătească singure preparate echilibrate nutriţional şi sănătoase.

Ghidurile de nutriţie au fost adaptate împreună cu Asociaţia Nevăzătorilor din România şi artistul plastic Monica Mocanu.

"Am primit cu mare bucurie iniţiativa celor de la Nestle de a realiza aceste instrumente de nutriţie în Braille. Scopul proiectului realizat împreună anul acesta este de a deprinde abilităţi de viaţă, creşterea încrederii în sine şi a autonomiei pentru persoanele cu nevoi speciale", spune Mihai Dinu, prim vice-preşedinte Asociaţia Nevăzătorilor din România.

Mai mult de un miliard de oameni suferă de o formă de dizabilitate din care 95 de milioane sunt copii, conform primului Raport Global al Dizabilităţii publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Banca Mondială în 20211. În ţara noastră sunt peste 95.000 de persoane nevăzătoare, dintre care 2.700 sunt copii. Aceste persoane au nevoia să fie integrate, să fie recunoscute şi acceptate într-o societate incluzivă, care să le ofere posibilitatea de a fi independente.

"Misiunea Nestle este aceea de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii, oferind opţiuni sănătoase şi gustoase celor care vor să aibă un stil de viaţă echilibrat. Suntem mereu preocupaţi ca persoanele de toate genurile, religiile, culturile, orientările sexuale sau persoanele cu dizabilităţi să fie incluse în societate şi să aibă o viaţă sănătoasă, de aceea suntem membrii ai ILO Global Business And Disability Network şi ai The Valuable 500. Ne-am dorit să adaptăm ghidurile noastre de nutriţie deja create pentru a veni în întâmpinarea persoanelor nevăzătoare. Sunt multe de făcut pentru a le uşura viaţa şi, de aceea, am dezvoltat NutriPorţia şi VeggiePorţia şi în limbajul Braille, pentru a le ajuta să fie independente din punctul de vedere al realizării meselor zilnice şi pentru a le oferi un model de urmat în privinţa reţetelor sănătoase", declară Nicoleta Tupiţă, dietetician autorizat şi Nutrition Health and Wellness Manager, în cadrul Nestle România.

Alături de cele două farfurii pentru mese echilibrate, au fost create şi 20 de reţete pentru prânz şi cină în format audio, special adaptate din punct de vedere al unităţilor de măsură şi a ingredientelor pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere. Această colecţie de reţete sănătoase a fost concepută după principiile NutriPorţiei şi VeggiePorţiei şi cuprinde inclusiv reţete vegetariene şi reţete vegane care susţin o alimentaţie sustenabilă, dar şi reţete potrivite pentru copii.

Ghidul "Bine servit" conceput pentru HORECA completează instrumentele iniţiativei şi are ca scop informarea partenerilor din acest sector cu privire la interacţiunea adecvată cu persoanele cu dizabilităţi de vedere pentru accesibilizarea restaurantelor şi cafenelelor. Nevoia de a lua masa în oraş mai des a fost identificată în cadrul workshopurilor realizate de Nestle şi Asociaţia Nevăzătorilor din România. În cadrul iniţiativei a fost creat şi "Micul ghid pentru experienţe sănătoase în bucătărie" în limbajul Braille cu sfaturi practice pentru a deveni independent în bucătărie.

Pe siteul https://www.nestle.ro/veggie-nutri-braille pot fi accesate şi descărcate toate aceste instrumente. Prin intermediul Asociaţiei Nevăzătorilor din România, aceste instrumente pentru o alimentaţie sănătoasă vor fi distribuite către persoanele cu dizabilităţi de vedere din baza de date a asociaţiei.

"Pentru mine este un real privilegiu faptul că pasiunea mea m-a adus alături de această iniţiativă, prin intermediul căreia să am ocazia să dau viaţă unor instrumente de nutriţie atât de utile, care vor face diferenţa în activităţile de zi cu zi ale persoanelor cu dizabilităţi de vedere", declară Mona Mocanu, artist plastic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb