Premierul israelian Benjamin Netanyahu a îndemnat ieri ţările europene să sancţioneze Iranul, după ce Teheranul a anunţat că a depăşit limita impusă rezervelor iraniene de uraniu slab îmbogăţit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.
"V-aţi angajat să acţionaţi imediat ce Iranul ar încălca acordul nuclear. Atunci vă spun. faceţi-o!", a declarat Netanyahu, potrivit unui comunicat publiat de biroul său.
Iranul s-a angajat prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian să nu caute să se doteze cu bomba atomică şi a acceptat să-şi reducă în mod drastic programul nuclear, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale care-i asfixiază economia.
Însă reimpunerea sancţiunilor americane după retragerea unilaterală decisă de Donald Trump în mai 2018 a avut ca efect izolarea aproape totală a Iranului de sistemul financiar internaţional şi l-au făcut să-şi piardă aproape toţi cumpărătorii de petrol.
Teheranu ameninţă de-acum să-şi reia activităţile de îmbogăţire a uraniului la un nivel superior celui maxim stabilit prin Acordul de la Viena şi să relanseze un proiect de construire a unui reactor cu apă grea la Arak (centru), dacă celelalte state care sunt în continuare parte ale acordului - China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia - nu îl ajută să ocolească sancţiunile americane, conform AFP.
Pe de altă parte, Rusia şi-a exprimat luni "regretul" faţă de anunţul Iranului cu privire la depăşirea acestui prag şi a îndemnat să nu se "dramatizeze".
Depăşirea pragului de 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit "este regretabilă, dar nu trebuie să se dramatizeze", a apreciat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, citat de agenţii ruse.
Riabkov a apreciat că este vorba despre o "consecinţă naturală a unor evenimente recente" şi că Iranul era supus unei "presiuni fără precedent" de către Statele Unite.
El i-a îndemnat pe europeni "să nu agraveze situaţia", iar Teheranul să se comporte "în mod responsabil" şi să rămână parte a Acordului de la Viena din 2015.
Pe de altă parte, ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt a catalogat luni drept "profund îngrijorător" anunţul Iranului de a depăşi limita impusă rezervelor sale de uraniu slab îmbogăţit, informează sursa citată.
"Îndemn Iranul să nu se mai îndepărteze de (Acordul de la Viena) şi să se conformeze din nou obligaţiilor sale", a subliniat Hunt.