Un prim semnal foarte clar că piaţa de capital româneasca începe să se dezvolte ar fi continuarea strategiei de privatizare a companiilor de stat româneşti, este de părere Florin Dolea, director executiv la Pioneer Asset Management.
"Ne întoarcem la cotarea la bursă a companiilor de stat şi cred că ar fi bine să începem cu cotarea pe piaţa locală, urmată eventual de cotarea şi pe o piaţă străină. Aşa cum intenţionează şi Fondul Proprietatea, cotarea duală poate fi de interes pentru unele societăţi de stat româneşti şi poate fi benefică atât pentru societate cât şi pentru piaţa locală. E posibil ca nici pentru SIVECO să nu fie rea o asemenea abordare", a declarat Florin Dolea, citat în Newsletterul Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).
Domnul Dolea este de părere că "dorinţa" exprimată de ministrul economiei şi mediului de afaceri privind listarea duală a companiilor de stat româneşti aflate în programul de privatizare stabilit împreună cu FMI ar fi putea fi realizată la nivelul unor societăţi: "Se pare că străinii apreciază existenţa unui monopol într-un domeniu aşa cum este cazul unor companii de stat scoase la privatizare, ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz. Cred că ar putea exista acest interes".
Domnia sa spune însă că, în privinţa unui IPO, trebuie să ascultăm sfaturile bancherilor de investiţii: "Pornind de la experienţa lor şi de la răspunsul pe care-l primesc de la investitori în urma unui roadshow, se poate vedea dacă există un interes sau nu pentru acea companie. Însă pentru aceasta trebuie să le acorzi credit şi să conştientizezi faptul că acesta este businessul lor şi să nu crezi tu că poţi să le faci ca şi cum le ştii pe toate.
Exemplul CEZ (n.r. listat pe pieţele din Praga şi Varşovia), arată că, chiar şi o societate cu un acţionar majoritar cum este statul poate avea succes într-o listare duală, cu condiţia să mizeze pe creştere, pe dezvoltare regională şi globală".
Însă şi fondurile de investiţii ar putea contribui la dezvoltarea pieţei de capital.
Florin Dolea a declarat: "Este clar că noi trebuie să promovăm mai mult investiţia pe bursa locală. Primul lucru pe care trebuie să-l schimbăm însă este lichiditatea şi iar ne învârtim în cerc. Totuşi, ultimele schimbări de la bursă pot aduce un suflu nou. În primul rând schimbarea membrilor CA de la BVB cărora trebuie să le dăm credit şi apoi alegerea unei noi conduceri executive. Dacă noua conducere se va concentra pe atragerea de noi emitenţi de calitate şi pe creşterea lichidităţii, rezultatele se vor vedea".
• Fondurile pe aur şi commodities sunt sarea şi piperul
În privinţa deprecierii aurului, petrolului şi acţiunilor, în ultima perioadă, domnul Dolea recomandă să avem în vedere şi perioada de investiţie: "Fondurile pe aur şi commodities (de fapt companiile implicate în acest domeniu) sunt sarea şi piperul, dar nu reprezintă volumul important al structurii noastre de produse oferite investitorilor. Cât despre scăderi ale acestora este vorba de ultima perioadă, pe termen scurt. Noi încercăm să convingem investitorii să intre pe o strategie de investiţii pe termen lung şi mai puţin să intre şi să iasă des de pe fonduri, aşa cum este cazul investitorilor activi de pe piaţa locală de acţiuni".
• Piaţa fondurilor din România, mult sub Europa Centrală
Întrebat cât la sută investesc românii în fondurile mutuale din România şi cât este acest procent la ţările din jur, Florin Dolea a răs-puns: "Ca număr de investitori nu am studiat, dar ca volume suntem mult sub Europa Centrală, ca sa nu mai vorbim de cea vestică. În România suntem pe la 1-2% din volumul depozitelor bancare, ceea ce înseamnă că în procent foarte mare românul îşi ţine economiile în depozitele bancare. Acest fenomen se întâmplă şi în alte ţări, însă procentele diferă: în Europa Centrală volumul fondurilor mutuale reprezintă 5-6% până la 10% din volumul economiilor bancare, iar în Europa de Vest acesta ajunge chiar şi la 50%.
Aici nu este numai educaţia de vină. După părerea mea cea mai mare piedică este nivelul ridicat al dobânzilor bancare. Atât timp cât dobânzile la depozite sunt mari, apetitul pentru risc este < zero >.
Cum noi, românii, nu avem prea mulţi bani şi economiile sunt garantate până la nivelul de 100.000 euro, iar dobânda este şi de 4-5% la euro şi circa 7-8% la lei, atunci este foarte tentant să-ţi ţii banii la bancă".
Directorul executiv al Pioneer Asset Management ar recomanda unui investitor fără experienţă, în primul rând, depozite bancare în lei şi valută: "De ce în valută? Pentru că leul are tendinţa de a pierde din valoare şi atunci acest lucru s-ar compensa prin câştigul pe valută.
Dacă investitorul nostru este la început şi are o vârstă medie i-aş recomanda să nu iasă în afara depozitelor bancare decât cu maxim 25%. Această cotă de 25% ar trebui să fie împărţită în fonduri pe obligaţiuni circa 15% şi 10% în fonduri de acţiuni, dar nu româneşti. Deşi sunt român şi susţin piaţa de capital autohtonă, cred că în acest moment fondurile internaţionale oferă un raport mai bun între randamentul estimat şi riscul asumat".