Nica: Fondurile UE pentru România, întrerupte de CE, în mai multe domenii

Elena Deacu
Fonduri Europene / 7 mai 2015

Actualizare 18:45 Ponta: "UE a suspendat fonduri de un miliard euro destinate României, din cauza unor nereguli"

Premierul Victor Ponta a afirmat joi, în cursul unei întâlniri cu jurnalişti străini, că Uniunea Europeană a suspendat fonduri de un miliard de euro destinate unor proiecte din România pe fondul suspiciunilor de corupţie şi privind alte nereguli, transmite Associated Press.

Potrivit agenţiei, Victor Ponta a declarat că există o "problemă uriaşă" privind plângerile vizând finanţările europene, explicând că acestea sunt investigate automat de Oficiul european pentru combaterea fraudelor (OLAF).

"Dacă apar suspiciuni privind vreun caz, acesta este blocat şi nu mai putem solicita bani din partea Uniunii Europene", a adăugat Ponta.

Premierul României a subliniat că, dacă nu se va lua o decizie privind aceste cazuri până la 31 decembrie 2015, proiectele vor fi finanţate din bugetul de stat. Ponta a precizat că suspiciunile se referă la proiecte în domeniul resurselor umane, alimentării cu apă şi unor finanţări de 400 de milioane de euro pentru extinderea reţelei de metrou.

---

Ministrul Fondurilor Europene Marius Nica a declarat că absorbţia fondurilor europene este supusă unor întreruperi temporare ale rambursărilor de la Bruxelles către România pe mai multe programe, potrivit unui interviu acordat agenţiei HotNews.

Conform declaraţiilor ministrului, întreruperile de rambursări au fost făcute prin decizii ale Comisiei Europene, la Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), POS Mediu, Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ministrul a arătat, în interviul citat, că la POS CCE au loc reverificări privind "proceduri de achiziţie, derularea contractelor cu suspiciuni privind conflictul de interese".

Potrivit domniei sale, MFE şi alte instituţii implicate reverifică situaţii în care anumite firme care au accesat fonduri europene destinate întreprinderilor mici şi mijlocii, "dar acum au apărut suspiciuni că erau, de fapt, întreprinderi mari, şi nu erau eligibile pentru aceşti bani".

Nica a transmis că 2.800 de firme care au luat fonduri europene în POS CCE sunt reverificate, inclusiv pentru suspiciuni de conflict de interes la achiziţiile publice.

La POS Mediu, potrivit HotNews, încă de acum o lună Comisia a întrerupt plăţile pe Axa V, unele dintre suspiciuni fiind legate de lucrări privind combaterea şi prevenirea inundaţiilor, derulate de Administraţia Naţionala Apele Române (ANAR).

"Avem şi acolo întrerupere de plăţi. Pe axa V, dacă vorbim de Administraţia Naţională a Apelor Române, principalul beneficiar, ieri am fost la Ministerul Mediului, la doamna ministru Gavrilescu, şi am stabilit foarte clar: practic, Comisia Europeanăa vrea să vadă capacitatea instituţională a ANAR-ului de monitorizare şi control al investiţiilor în derulare şi capacitatea instituţională a Apelor Române de a derula procedurile de achiziţie publice fără a avea corecţii, fiindcă aproape toate contractele de finanţare derulate pe această axă au o anumită corecţie", a explicat ministrul Nica, potrivit sursei citate.

Recent, HotNews a obţinut un document confidenţial al Comisiei Europene, care descrie modul în care unele firme fac înţelegeri ascunse pe banii europeni destinaţi României, "la umbra" incapacităţii de control a unor autorităţi publice româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb