Nica: "Listarea Romtelecom poate fi duală, la Bucureşti şi Londra sau Frankfurt"

C.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie 2013

Nica: "Listarea Romtelecom poate fi duală, la Bucureşti şi Londra sau Frankfurt"

Romtelecom nu şi-a depus, încă, bilanţul pentru 2012, pe site-ul Ministerului Finanţelor

Listarea acţiunilor Romtelecom este o prioritate în procesul de vânzare a acţiunilor deţinute de stat la companie şi este luată în calcul o listare duală, la Bucureşti şi Londra sau Frankfurt, a declarat ieri Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, citat de Mediafax. Domnia sa a precizat: "Privatizarea Romtelecom va fi un succes. Până la mijlocul lunii noiembrie, contractul cu viitorul consultant financiar va fi semnat. Vrem să listăm la bursă acţiunile Romtelecom şi ţinem la acest aspect. Poate fi o listare duală, Bucureşti - Londra sau Bucureşti - Frankfurt".

Dacă ministrul face asemenea declaraţii, cu siguranţă ştie mai multe decât noi despre situaţia financiară a Romtelecom. Compania nu şi-a depus încă bilanţul financiar pentru anul 2012 la Ministerul Finanţelor (cel puţin nu apare pe site), iar pentru 2011 rezultatele nu prea sunt încurajatoare, Romtelecom anunţând pierderi de circa 196 milioane de euro şi datorii de 127 milioane de euro.

De altfel, nici cumpărătorul iniţial nu se simte prea bine. Reamintim că, la început, investitor la Romtelecom a fost statul grec prin compania OTE. Abia, ulterior, statul grec a procedat la o privatizare reală, vânzând din OTE către Deutsche Telecom circa 30% şi păstrându-şi 20% din acţiuni.

Recent, avocatul Cristian Duţescu, specializat în problemele pieţei de capital, ne-a declarat că vânzarea pe Bursa din Bucureşti a pachetului de acţiuni deţinut de statul român la compania Romtelecom ar putea fi împiedicată de necomunicarea situaţiei financiare a societăţii pentru anul 2012.

Domnia sa ne-a mai spus: "Potrivit art. 213 din Legea nr. 297/2004, printre condiţiile de listare pe piaţa reglementată se regăseşte şi faptul că < societatea trebuie să fi funcţionat în ultimii 3 ani anterior solicitării de admitere la tranzacţionare şi să fi întocmit şi comunicat situaţiile financiare pentru aceeaşi perioadă, în conformitate cu prevederile legale >".

Statul a mai încercat, în 2005 şi 2008, să vândă titlurile deţinute la Romtelecom, dar ambele iniţiative au eşuat. Pachetul majoritar de acţiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen de telecomunicaţii OTE, care deţine 54,01% din capital din anul 2001.

Romtelecom este acţionar la Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, cu o participaţie de 30%, şi la NextGen Communications, o companie care activează pe piaţa telecom din 2008, unde deţine toate acţiunile. NextGen furnizeză servicii de internet, televiziune prin cablu şi telefonie fixă în peste 120 de localităţi urbane şi rurale.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb