Radu Iordăchel, directorul demis prin decret de la Institutul Cantacuzino, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a comis o serie de ilegalităţi pe perioada cât domnia sa a ocupat funcţia de director general. Astfel, fostul director a făcut o serie de acuzaţii la adresa ministrului Sănătăţii şi a oamenilor puşi de acesta să coordoneze activităţile Institutului Cantacuzino. Radu Iordăchel a fost demis de Eugen Nicolaescu sub motivele unui management defectuos, care nu a condus la redresarea instituţiei.
Fostul director al Institutului a declarat că, printr-o serie de abuzuri şi ilegalităţi, ministrul Eugen Nicolaescu a transferat instituţia din subordinea Ministerului Sănătăţii, în cea a interpuşilor domniei sale. Mai concret, Radu Iordăchel acuză că Institutului i-au fost impuşi patru membri noi în Consiliul de Administraţie, de la Minister, în condiţiile în care legea specifică faptul că o singură persoană recomandată de Minister poate fi propusă la nivelul administraţiei unei instituţii. În plus, domnia sa a spus că cele patru persoane nu sunt specializate în domeniu, cerinţă obligatorie, conform legii.
De asemenea, domnul Iordăchel a declarat că, în luna ianuarie 2013, Eugen Nicolaescu a înfiinţat postul de director adjunct la Institutul Cantacuzino, la doar o lună după ce organigrama instituţiei fusese aprobată. Mai mult, domnia sa a afirmat că postul de director adjunct nu există în nomenclatorul funcţiilor instituţiilor de profil. Prin urmare, director adjunct al Institutului a fost numit Ovidiu Antal, care a preluat conducerea asupra tuturor departamentelor şi subunităţilor instituţiei.
• Nici în acest an nu vom avea vaccin românesc
În ciuda promisiunilor şi programelor demarate de Ministerul Sănătăţii, cu privire la producerea vaccinului antigripal românesc, la Institutul Cantacuzino, care ar fi trebuit să se ocupe de acest proces, lucrurile nu se mişcă. Dacă, până în momentul de faţă, demersurile trebuiau să fie avansate şi producţia în floare, conform fostului director, Radu Iordăchel, peste 100 de angajaţi ai Institutului, specializaţi în linia de producţie, stau degeaba. Mai mult, cele 10 milioane de lei, promise de Ministerul Sănătăţii în luna mai, nu au intrat nici până în prezent în conturile Institutului Cantacuzino, iar autorizaţiile nu au fost primite. De asemenea, deşi este aproape septembrie, nu au fost achiziţionate echipamentele necesare procesului de producţie. În aceste condiţii, ţara noastră va fi nevoită să importe vaccinul din străinătate, la preţuri mult mai mari.
În prezent, atribuţiile lui Radu Iordăchel i-au revenit directorului adjunct Ovidiu Antal. Radu Iordăchel ocupa funcţia de director din aprilie 2012, când a fost numit în locul lui Dorel Lucian Radu. De asemenea, domnia sa s-a mai aflat la conducerea Institutului Cantacuzino, între 2009 şi 2010. În aprilie 2010 a fost demis de Cseke Attila, ministrul din acea perioadă. În februarie 2010, Institutul Cantacuzino s-a confruntat cu serioase probleme, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de comercializare a produselor injectabile, pe motiv că îi expirase standardul de calitate şi de bune practici în ceea ce priveşte fabricaţia.