Proiectul de lege privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale va intra în aprobare în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, subliniind că începând din acest an persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de un mecanism articulat în luarea deciziei, informează Agerpres.
Premierul a participat la evenimentul "Învingător pe frontul de acasă" dedicat Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, desfăşurat la Complexul Sportiv Steaua.
"Astăzi, 3 decembrie, marcăm Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, consacrată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 1992 tocmai pentru a atrage atenţia asupra drepturilor acestor persoane şi a nevoii de incluziune şi echitate. Mă bucur să mă aflu astăzi, aici, la un eveniment special, organizat de Asociaţia CONIL şi INVICTUS România, cu sprijinul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, un eveniment în care două tipuri de învingători s-au reunit pentru a demonstra că solidaritatea şi incluziunea pot funcţiona în România. Ştiu că mai avem mult de lucru pentru ca adulţii şi copiii cu dizabilităţi să poată beneficia cu adevărat de incluziune pe toate palierele vieţii sociale, însă vă asigur de toată deschiderea şi sprijinul meu pentru a pune lucrurile în mişcare şi în acest domeniu", a declarat Nicolae Ciucă.
Şeful Executivului a subliniat că începând din acest an persoanele cu dizabilităţi vor beneficia de un mecanism articulat în luarea deciziei, notează sursa citată.
"România face, iată, pasul către cea mai importantă reformă juridică în domeniul dizabilităţii. Persoanele cu dizabilităţi nu vor mai avea drepturile anulate sau restrânse, prin modificările Codului civil pe care care le vom aproba în scurt timp în Guvern persoanele cu dizabilităţi intelectuale vor avea posibilitatea să muncească, să se căsătorească, să-şi manifeste voinţa şi preferinţele, cu sprijinul necesar. De asemenea, o serie întreagă de servicii integrate în comunitate, atât de necesare copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi, au fost prevăzute şi vor fi înfiinţate prin PNRR", a afirmat Ciucă.
În context, premierul a precizat că la nivelul Guvernului există un demers legislativ în derulare privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
"Astăzi de dimineaţă, înainte de începerea şedinţei de Guvern, am discutat cu membrii Cabinetului, în mod special cu ministrul Justiţiei, pentru a afla stadiul la care se găseşte acest proiect de lege şi la final am primit garanţia că proiectul de lege privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi psiho-sociale urmează să intre în aprobare în următoarea şedinţă de guvern şi ulterior va intra în procedură de urgenţă în dezbaterea şi aprobarea la nivelul Parlamentului", a declarat Ciucă.
El a adăugat că, totodată, prin intermediul programului "România Educată", susţinut de la nivel guvernamental, va fi urmărită cu atenţie componenta de educaţie incluzivă şi sprijin pentru copiii cu dizabilităţi care au dreptul la educaţie de calitate alături de toţi ceilalţi copii.
"În final, vreau să vă asigur de toată susţinerea mea în ceea ce priveşte promovarea şi implementarea efectivă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi şi mă voi asigura, alături de specialiştii din Guvern, societatea civilă şi toţi partenerii sociali, că prevederile Convenţiei ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi devin treptat parte din realitatea noastră", a mai declarat Ciucă.
El a adresat şi un mesaj de apreciere şi militarilor INVICTUS pentru activitatea depusă de aceştia.
"Sunteţi învingători, sunteţi un model pentru toată România, sunteţi speciali prin proiectele în care vă implicaţi şi prin iubirea de ţară, iubirea pentru semenii voştri şi pentru determinarea cu care vă urmăriţi nobilele ţeluri", a declarat premierul.
Evenimentul, organizat de Asociaţia CONIL, la care au participat miniştrii Apărării şi al Sportului, membri INVICTUS România şi sportivi ai Clubului Steaua, are ca scop strângerea de fonduri pentru terapia şi tratamentul copiilor cu autism şi alte dizabilităţi.