Nicolae Vlad Popa - co-raportor pentru siguranţa pe internet

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 27 martie 2009

Parlamentul European a votat, în şedinţa plenară din 26 martie, cu 481 voturi pentru şi 25 împotrivă, raportul de iniţiativă privind consolidarea securităţii şi a libertăţilor fundamentale în reţeaua internet, elaborat de Stavros Lambrinidis (PSE, Grecia) şi avându-l drept co-raportor pe Nicolae Vlad Popa (PPE-DE, România).

Deşi numeroase rapoarte ale Parlamentului au abordat pana în prezent teme conexe, precum protecţia datelor cu caracter personal, protecţia drepturilor de autor în era digitală, combaterea exploatării sexuale a minorilor şi a pornografiei infantile pe internet, nici unul nu a avut ca temă centrală fenomenul internet din perspectiva utilizatorului, raportul Lambrinidis fiind o premieră în domeniu.

Acest raport este nu numai de actualitate, dar şi extrem de necesar în contextul evoluţiei rapide a internetului. Din ce în ce mai mulţi utilizatori folosesc internetul pentru a-şi face cumpărăturile, a-şi plăti facturile, a ţine legătura cu prieteni sau chiar pentru a lega prietenii. Viaţa noastră reală va fi din ce în ce mai mult dublată de viata virtuala creată de internet.

Raportul Lambrinidis abordează problematica internetului într-o manieră globală, axându-se pe teme ca: respectarea dreptului la viata privată şi a libertăţii de exprimare, supravegherea internetului, accesul cetăţenilor la oportunităţile pe care le oferă internetul (e-democracy, e-learning, e-voting), protejarea minorilor şi informarea părinţilor asupra noilor pericole ce se ascund în spaţiul digital, combaterea criminalităţii informatice.

Siguranţa în reţelele de tip Hi5, Facebook şi MySpace

Nicolae Vlad Popa, europarlamentar PPE-DE, co-raportor: "Prin amendamentele pe care le-am depus, votate în comisie în proporţie de 99%, am încercat să abordez problemele de zi cu zi ale internauţilor, propunând soluţii pentru rezolvarea acestora. Adolescenţii şi tinerii sunt principalii utilizatori de reţele sociale de tipul Hi5 (80 de milioane de membri), Facebook (124 de milioane), Myspace (246 milioane). Ei postează online, fără a fi întotdeauna conştienţi de riscuri, date personale şi fotografii, care ulterior le-ar putea afecta viaţa privată sau cariera. Din acest motiv am inclus în raport necesitatea recunoaşterii drepturilor utilizatorului asupra conţinutului postat pe internet. Astfel, utilizatorii vor avea posibilitatea să şteargă definitiv conţinutul postat."

Furtul identităţii digitale - înfiinţarea unui help desk pentru victimele fraudelor de acest gen

"O altă problemă pe care am identificat-o în timp ce lucram la acest raport este cea a furtului identităţii digitale. Din păcate, legislaţia comunitară nu defineşte şi nu reglementează identitatea digitală. Din acest motiv am propus ca textul legislativ ce va fi elaborat de Comisie să conţină o definiţie a acesteia şi măsuri concrete de protecţie împotriva fraudelor care au ca scop furtul de identitate digitală. Raportul propune, de asemenea, înfiinţarea unui birou de consiliere pentru victimele fraudelor de acest gen", a adăugat Nicolae Vlad Popa, europarlamentar PPE-DE.

Supravegherea invizibilă a activităţilor pe internet

"Am insistat ca raportul să propună soluţii la problema importantă a supravegherii invizibile a activităţilor pe internet. Activitatea de supraveghere nu se poate justifica prin simpla existenţă a unor astfel de tehnologii şi nu poate fi disproporţionată în raport cu scopul acesteia. Tocmai de aceea, raportul solicită statelor membre să identifice autorităţile şi entităţile care efectuează supravegherea activităţilor pe internet şi să întocmească rapoarte accesibile publicului, pentru a se asigura că această activitate este legală, transparentă şi slujeşte interesului public", a concluzionat Nicolae Vlad Popa, co-raportor pentru siguranţa internetului.

Nicolae Vlad Popa va prezenta concluziile asupra acestui raport şi la întrunirea Preşedinţiei Grupului PPE-DE care va avea loc în 17 şi 18 aprilie la Tallin, Estonia.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb