Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat joi că va demisiona dacă la 1 ianuarie vor avea loc creşteri de preţuri la gazele destinate populaţiei şi la energia termică.
"Garantez cu demisia că preţul gazelor nu va creşte, că preţul energiei termice pentru populaţie nu va creşte. Dacă se va întâmpla altfel decât am spus, sunt dispus să demisionez din funcţie. Ce garanţie mai mare vreţi de la mine?", a declarat Nicolescu, într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că are acordul Comisiei Europene, încă din august, pentru amânarea calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie până în 2021. Nicolescu a afirmat că a obţinut acordul fostului comisar european pentru Energie Gunther Ottinger în urma unei discuţii care a avut loc la inaugurarea gazoductului Iaşi -Ungheni (Republica Moldova).
"În 4 septembrie i-am transmis lui Ottinger o scrisoare în care i-am transmis că România va face un lucru corect pentru consumatorii casnici de gaze din ţara noastră", a continuat Nicolescu.
Preţul gazelor naturale înregistrează un trend de scădere, dupa ce preţul ţiţeiului s-a redus şi continuă să se reducă, a mai spus Nicolescu.
Departamentul pentru Energie a anunţat miercuri că preţul gazelor naturale produse în România şi consumate de populaţie nu va creşte până la 1 iulie 2015, iar Guvernul şi ANRE vor elabora un nou grafic de dereglementare a pieţei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.
Răzvan Nicolescu a avut marţi, la Bucureşti, o întâlnire cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale. Discuţiile au vizat continuarea implementării regulilor de guvernanţă corporativă în societăţile de stat din domeniul energetic, nevoia de restructurare şi de continuare a eficientizării în unele companii de stat din energie şi liberalizarea pieţei gazelor naturale.
Liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii noncasnici se va produce la termenul agreat anterior cu oficialii CE, respectiv 1 ianuarie 2015.
În comunicatul Departamentului pentru Energie transmis miercuri se precizează că, referitor la situaţia CET-urilor, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici.
Departamentul pentru Energie a precizat că niciodată nu a existat riscul ca facturile populaţiei pentru energie termică şi gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015.
Ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, şi deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Servicii şi Industrie din Camera Deputaţilor, au avut miercuri, în plenul Camerei, un schimb de replici pe tema preţului gazelor naturale şi al energiei termice.
Nicolescu i-a spus lui Iancu că nu s-a pus niciodată problema creşterii preţului energiei termice în 2015, la care Iancu i-a replicat spus că este o "intervenţie mincinoasă care sfidează Parlamentul".
Disputa a apărut la discutarea Ordonanţei de urgenţă 35/2014 care vizează creşterea transparenţei pe piaţa gazelor naturale din România.
"Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenarare, niciodată nu s-a pus problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015. În Monitorul Oficial din data de 4 noiembrie, nr. 803, ANRE a publicat preţurile la energia termică valabile pentru anul 2015 conform metodologiei în vigoare care ţine cont de preţurile la combustibil din anul 2013 şi anul 2014. Niciodată nu s-a pus această problemă de a creşte preţurile la energie termică, niciodată nu a existat acest risc", a afirmat Nicolescu.
Iulian Iancu, ce deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei de industrii, a replicat că este necesară amendarea Ordonanţei 35 pentru a nu se ajunge la creşterea preţurilor la energie termică în 2015, iar intervenţia ministrului delegat este "o intervenţie mincinoasă".
"Puţin mai înainte, prin vocea ministrului delegat, aţi auzit că nu era nevoie de nicio intervenţie legislativă întrucât, prin Monitorul Oficial, preţurile pentru energia termică pentru anul viitor erau deja stabilite de către ANRE şi în consecinţă nu exista niciun risc de creştere de la 1 ianuarie 2015. Aş vrea să sancţionez de la această tribună în modul cel mai dur o astfel de intervenţie mincinoasă pentru că este o intervenţie, pe de o parte, periculoasă, pe de altă parte, sfidează Parlamentul României. Am invitat acest ministru la dezbaterile noastre, nu a venit la dezbateri. Pe Facebook, la postările domniei sale, referirile la adresa parlamentarilor sunt de genul corupţi, s-a terminat cu jaful", a spus Iancu.
Ministrul Răzvan Nicolescu a anunţat joi, de asemenea, că îi va acţiona în instanţă pe Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaţilor, şi pe deputatul PNL, Andreea Paul.
"Am luat decizia de a-i acţiona în instanţă pentru insultă şi calomnie pe domnul Iulian Iancu, membru al Parlamentului României, şi pe doamna Andreea Paul Vass, membru al Parlamentului României", a declarat Răzvan Nicolescu.
Miercuri, Răzvan Nicolescu şi Iulian Iancu au avut un schimb de replici, Nicolescu arătând că niciodată nu s-a pus problema creşterii preţului energiei termice în 2015, iar Iancu a spus că este o "intervenţie mincinoasă care sfidează Parlamentul". În cursul zilei de joi, Iulian Iancu a revenit cu acuzaţiile spunând că ministrul a minţit Parlamentul, Guvernul şi Comisia Europeană pe tema amânării liberalizării preţurilor la gaze.
"Ministrul delegat pentru energie a minţit comisia de specialitate spunând că are aprobarea Comisiei Europene, deşi nu o avea. Ne cerea să facem prelungirea calendarului, deşi nu avea aprobarea (...) A minţit Guvernul României, spunând că are aprobarea. A minţit Comisia Europeană (...)", a spus Iulian Iancu.
Acesta a făcut referire la o scrisoare a Comisiei Europene în care se arată că extinderea termenului limita de liberalizare a preţurilor la gaze de la 2018 până în 2021 pentru consumatorii casnici a fost făcută fără un aviz al autorităţilor de la Bruxelles. Trebuie precizat că acest calendar a fost stabilit şi negociat de autorităţile române împreună cu cei de la Bruxelles.
"Am fost surprinşi să aflăm că România, unilateral şi fără consultarea prealabilă, a decis să modifice prevederile legale care reglementează eliminarea treptată a preţurilor reglementate pentru consumatorii casnici şi a extins termenul limita de la sfârşitul lui 2018 până în 2021", se arată în scrisoarea menţionată de Iulian Iancu.
Ministrul a anunţat, totodată, că va lansa vineri, în dezbatere publică, strategia energetică. "Voi transmite acest doment preşedintilor tuturor partidelor. Documentul elaborat fără costuri, fără consultanţi externi, doar cu resurse umane din department, prezintă o radiografie a stării sistemului energetic românesc. Vom lansa un set de întrebări şi aşteptăm participanţi de la toate partidele politice. Aştept sugestiile, criticile, recomandările dumneavoastră, a transmis Nicolescu.