NICULAE HAVRILEŢ, ANRE: "Preţul gazelor vândute de producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017"

A.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 noiembrie 2016

"Preţul gazelor vândute de producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017"

Preţul gazelor vândute de producătorii interni se va liberaliza începând cu 1 aprilie 2017, însă acest lucru nu va duce la creşterea tarifelor finale pentru consumatori, a declarat Niculae Havrileţ, preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, în cadrul unei conferinţe.

Domnul Havrileţ a precizat: "În luna octombrie, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a instituit două modificări la legea gazelor. Prima modificare se referă la articolul 124, care prevedea că producătorii de gaze trebuie să pună cu prioritate la dispoziţia pieţei reglementate, deci pentru consumatorii casnici şi pentru cei din zona termiei, cantităţile necesare pentru perioada de iarnă. Comisia Europeană a transmis că un articol în lege care prevede o prioritate înseamnă o discriminare şi a solicitat eliminarea acestei formulări.

Atunci, în acest articol, a fost introdus termenul de 31 martie 2017, până la care producătorii să pună la dispoziţie gazele cu prioritate.

Acest lucru înseamnă piaţă liberă şi, de la 1 aprilie, Guvernul nu mai poate impune preţuri de vânzare a gazelor naturale. Atunci, practic, intrăm în liberalizare în ceea ce priveşte achiziţia gazelor de la producător".

Oficialul ANRE a mai spus: "Vom rămâne în zona reglementată în ceea ce priveşte tarifele de furnizare, unde legea prevede ca termen limită anul 2021, dar, având în vedere că legea spune că fiecare consumator are dreptul să-şi aleagă orice furnizor şi orice contract, de la 1 aprilie 2017 vom asista la o migrare permanentă a consumatorilor din zona reglementată către furnizorii care pot oferi preţuri la gaze naturale mai bune decât furnizorii la care sunt conectaţi".

Acesta a mai amintit că o altă modificare adusă de aceeaşi ordonanţă de urgenţă a Legii gazelor se referă la obligativitatea tranzacţionării pe bursă a unei anumite cantităţi de către producătorii şi furnizorii de gaze.

"Din punctul de vedere al impactului (pentru consumatorii finali - n.r.), nu cred că vom avea un impact deosebit, iar la ora actuală estimăm că nu va fi niciun impact, preţul gazelor domestice s-a aliniat la preţul internaţional, este chiar un pic mai mare, deci practic nu vedem o creştere de preţ", a mai spus Niculae Havrileţ.

Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a declarat:

"Ca să fie o bună înţelegere: rămâne în continuare preţul reglementat la consumatorul final până în 2021, deci să nu rămânem cu ideea că practic se aruncă în aer preţul la consumatorul final".

Domnia sa a adăugat: "Am încercat să mergem treptat către liberalizare, încercăm să creăm mecanisme de piaţă care să asigure lichiditate şi să permită şi furnizorilor de pe partea de gaze naturale, aşa cum au furnizorii pe piaţa de energie, posibilitatea să achiziţioneze gaze la preţuri competitive. Sper că toată această economie se va transmite către consumatorii finali. Deci, lucrurile vor fi tot controlate şi ne-am dorit să dăm şi pieţei de gaze naturale o direcţie, aşa cum am construit-o şi pe cea de energie electrică".

La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedinte al Consiliului Concurenţei a mai menţionat: "Noi genetic suntem construiţi să preferăm liberalizarea, competiţia, faţă de reglementare, deci oricând se poate introduce competiţie într-un domeniu vom fi favorabili, dacă ne spun ministerul şi reglementatorul că lucrurile sunt ţinute sub control şi nu avem un risc pentru populaţie".

Oficialul a subliniat: "Şi după ce ajungem la liberalizarea finală, statul păstrează pârghii pentru intervenţii în cazuri cu totul excepţionale, cum am făcut la RCA". Potrivit domniei sale, chiar şi atunci când o piaţă este complet liberalizată nu înseamnă că nu există pârghii ale autorităţilor pentru a interveni în cazuri excepţionale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb