Nivelul activelor nete SIF, la finalul lunii octombrie, a ajuns la peste 12 miliarde de lei

UNOPC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2007

La finele lunii octombrie, nivelul cumulat al activelor nete SIF, a ajuns la peste 12,23 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 2,7% faţă de luna anterioară şi cu 57,9% faţă de finele anului 2006. Exprimat în moneda euro, nivelul activelor nete de la finele acestei luni a fost 3,667 miliarde, nivel cu 3,3% superior celui atins la finele lunii anterioare.

Urmărind evoluţia activelor nete pe fiecare din cele cinci SIF, putem constata că în luna raportată cea mai mare creştere de activ net a fost înregistrată de SIF Banat-Crişana cu 5,4%, urmat de SIF Moldova şi Muntenia amblele cu creşteri de peste 2,6%, SIF Transilvania cu 2,1% şi SIF Oltenia cu 1,3%.

Urmărind însă evoluţia activelor nete pe întreaga perioadă scursă de la începutul anului se observă că numai două SIF, şi anume Transilvania (83,3%) şi Muntenia (80,7%), înregistrează creşteri de peste 80%. Celelalte SIF au creşteri cuprinse în intervalul 40,4% (SIF Moldova) şi 46,9% (SIF Oltenia).

Privind evoluţia din luna raportată a valorii unitare a activului net, iese imediat în evidenţă creşterea cu 5,4% înregistrată în luna raportată de SIF Banat-Crişana, creştere care este aproape dublul intervalului în care se încadrează celelalte SIF la acest indicator, şi anume 1,3% (SIF Oltenia) şi 2,73% (SIF Moldova).

Privind evoluţia v.u.a.n. de la începutul anului, pe prima poziţie rămâne SIF Muntenia cu 80,7%, urmată de SIF Oltenia cu 46,8% şi SIF Banat-Crişana cu 42,3% creştere. SIF Transilvania, care urmare alocării acţiunilor gratuite de acum câteva luni prezenta o reducere semnificativă a v.u.a.n., a reuşit să recupereze destul de mult din terenul pierdut, ajungând ca faţă de nivelul înregistrat la finele anului 2006 s-o despartă acum numai 8,3 procente.

Urmărind evoluţia preţurilor de închidere pe parcursul lunii octombrie, constatăm că toate cele cinci SIF înregistrează creşteri faţă de luna anterioară, după ce în septembrie toate înregistraseră scăderi, astfel cea mai importantă creştere se regăseşte la SIF Transilvania cu 5,3%, urmat de SIF Muntenia cu 5,0%, SIF Moldova cu 2,6%, SIF Banat-Crişana cu 2,0% şi SIF Oltenia cu doar 0,2%.

Privind în structura activelor, constatăm că, la finele lunii raportate, investiţiile financiare pe termen scurt au cunoscut o creştere pe ansamblul SIF cu 3,08% păstrând ponderea de peste 80% din total active, pe care o avea şi luna anterioară.

Această creştere a investiţiilor pe termen scurt se datorează în special aprecierii cu 3,1% a portofoliului acţiunilor cotate care reprezintă tot peste 80% din total active, dar şi unei corecţii cu 4,5% a acţiunilor necotate, celelalte instrumente din această categorie având ponderi mult mai mici în total active, cum ar fi: obligaţiuni municipale cu pondere de numai 0,02%, obligaţiuni corporative cu pondere de 0,18%, acţiuni necotate cu 0,15% pondere în active totale şi titluri OPCVM/AOPC a căror pondere nu depăşeşte 0,2%, fiind însă în creştere cu 0,06% faţă de luna septembrie.

Privită pe fiecare SIF în parte, evoluţia investiţiilor pe termen scurt în luna raportată scoate în evidenţă creşterea cu 5,6% înregistrată de SIF Banat-Crişana, urmat de SIF Moldova cu 3,4%, SIF Transilvania cu 2,9%, SIF Muntenia cu 2,4% şi SIF Oltenia cu 1,9%. În toate aceste cazuri, creşterile înregistrate au avut ca suport principal aprecierea portofoliului de acţiuni cotate din categoria investiţiilor pe termen scurt.

Investitiile SIF în industria OPCVM/AOPC, făcute în special în fonduri de acţiuni sau diversificate, nu au urmat trendul bursier din luna octombrie datorită faptului că pe acest trend SIF Muntenia şi-a suplimentat investiţiile în OPCVM cu circa 0,5 mil. lei şi astfel s-a înregistrat pe ansamblul SIF o creştere cu 4,1% faţă de luna anterioară, atingând astfel nivelul de 24,9 mil. lei la finele lunii raportate. Ponderea în activele nete se menţine însă în limitele înregistrate la începutul anului, adică în jurul a 0,2%. Din totalul de 24,9 mil. investiţii în titluri OPCVM/AOPC, SIF Muntenia continuă să aibe cea mai mare deţinere, cu peste 14,4 mil. lei, ceea ce reprezintă cu 4,4% mai mult decât în luna anterioară, urmată de SIF Moldova cu 1,6 mil.lei adică cu 12% mai puţin decât luna anterioară, SIF Oltenia cu 4,6 mil. lei (+4,5%) şi SIF Banat-Crişana cu 0,8 mil. lei, adică cu 10% mai puţin decât în luna septembrie.

Plasamentele în titluri de stat ca şi cele în certificate de depozit se menţin în continuare la nivel zero. În ceea ce priveşte volumul plasamentelor în depozite bancare pe ansamblul SIF, acesta era la finele lunii raportate de 348 mil. lei, adică cu 0,6% mai mult decât în luna anterioară, ceea ce reprezintă tot circa 2,9% din total active SIF.

Obligaţiunile municipale şi corporative existente în portofoliile SIF au avut, după o perioadă destul de lungă de "acalmie", o evoluţie deosebită, astfel că faţă de luna anterioară obligaţiunile corporative au crescut cu 16,1%, depăşind nivelul de 46 mil.lei. Obligaţiunile municipale însă au rămas în aceleaşi limite, nereuşind să depăşească pragul de 2,8 mil.lei şi păstrându-şi astfel aproape nemodificată ponderea de 0,2% în total active.

În luna raportată nivelul de capitalizare înregistrat pe ansamblul SIF a fost de 10,96 mld. lei, sau 3,2 mld., ceea ce înseamnă că este inferior nivelului activelor nete cu circa 11,5%, dar superior cu 2,9% nivelului de capitalizare înregistrat în luna anterioară. Nici în structura SIF lucrurile nu stau altfel deoarece toate cele cinci SIF au înregistrat niveluri de capitalizare sub nivelul activelor nete.

Evoluţia preţului de închidere, (de avut în vedere luna mai când SIF Transilvania anunţa creşterea numărului de acţiuni şi implicit scăderea valorii acestora prin acordarea de acţiuni gratuite), a fost în luna raportată, pozitivă pentru toate SIF, creşterile înregistrate find cuprinse în intervalul 4,3% la SIF Oltenia şi 2,5% la SIF Muntenia.

În luna octombrie, ca şi în luna anterioară, acţiunile tuturor celor cinci SIF s-au tranzacţionat cu discont-uri cuprinse între 14,6% la SIF Muntenia şi 2,2% la SIF Moldova.

Nivelul profitului înregistrat pe total SIF la finele lunii septembrie a.c. a fost de 445,4 mil. lei, mai mare decât luna anterioară cu 8,6% şi de 133,5 mil., exprimat în moneda europeană. Trei SIF, şi anume Banat-Crişana, Transilvania şi Oltenia, împart prima poziţie cu niveluri de profit de peste 107 mil. lei la finele lunii octombrie.

În luna octombrie, SIF Moldova şi SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 5,22%, respectiv 4,10% din capitalul lor social, în cuantumul a 13.141 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 14.382 tranzacţii pe SIF Oltenia.

Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Transilvania a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc în luna octombrie 11.220 tranzacţii ce au însumat 1,58% din capitalul social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb