Noi măsuri pentru sprijinirea antreprenorilor români

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 31 martie 2020



Şoferii din transportul de marfă nu sunt obligaţi să stea 14 zile în izolare la terminarea cursei efectuate, a declarat premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei de guvern de ieri.

Şeful Executivului a precizat: "Izolarea durează din momentul reîntoarcerii şoferului până la plecarea în cursă. Poate să fie 24 de ore, 48 de ore sau 72 de ore, nu 14 zile aşa cum s-a prezentat în mod eronat. Am stabilit prin Ordonanţa militară numărul 4 modalităţile prin care se face izolarea între curse a şoferilor. Şoferul se poate autoizola într-un spaţiu de carantină pus la dispoziţie de compania de transport marfă, la domiciliul propriu sau într-un alt spaţiu. Iar dacă nu se poate autoizola în spaţiile respective, poate să ceară să fie izolat în spaţiile de carantină existente la nivel judeţean şi contractate de direcţiile de sănătate publică din teritoriu. De la început am acordat un tratament special transportului de marfă pentru că acesta este vital funcţionării economiei".

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, a precizat înaintea intrării guvernului în ordinea de zi a şedinţei de ieri că o bună parte din cheltuielile Executivului pentru plata şomajului tehnic vor fi rambursate de Comisia Europeană care a alocat până acum în acest scop aproape 380 milioane euro. Boloş a arătat că Guvernul îşi va putea recupera de la Bruxelles sumele cheltuite pentru plata şomajului tehnic cauzat de pandemie începând cu luna mai când vor fi trimise cererile de rambursare.

La acest punct, ministrul Muncii, Violeta Alexandru a menţionat: "Acest mecanism de rambursare priveşte exclusiv relaţia autorităţilor cu Comisia Europeana. Beneficiarii şomajului tehnic, adică angajatorii, nu au nicio interferenţă cu mecanismul respectiv şi nici nu vor plăti din bugetul lor şomajul tehnic. Banii sunt alocaţi din bugetul de stat şi ulterior ni-i rambursează Comisia Europeană. Angajatorii, începând din aprilie, pot depune solicitări la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi vor primi banii din care vor face plata şomajului tehnic către angajaţi".

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş a mai spus că Uniunea Europeană va deconta toate echipamentele tehnice şi medicale achiziţionate pentru spitale în perioada pandemiei, în limita a 350 milioane euro. Marcel Boloş a precizat: "Vom putea deconta pe acelaşi mecanism ca şi la şomajul tehnic, de la ventilatorare, echipamente de protecţie pentru medici până la staţii de monitorizare, indiferent de autorităţile sau unităţile sanitare care achiziţionează aceste bunuri pentru spitalele din ţara noastră".

Ministrul Fondurilor Europene a mai spus că în următoarea şedinţă de guvern va introduce pe ordinea de zi aprobarea unui mecanism pentru alocarea de fonduri pentru IMM-urile care îşi vor restarta activitatea sau care au nevoie de capital de lucru, precum şi pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile care se află în autoizolare şi care vor primi pachete alimentare şi pachete cu produse destinate igienei corporale.

Valoarea acestui program destinat persoanelor vulnerabile se ridică la 250 milioane euro.

Pe agenda şedinţei guvernului, care era în plină desfăşurare la închiderea ediţiei, se afla, în afara actului normativ privind amânarea plăţii ratelor la creditele bancare, o ordonanţă de urgenţă prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale devine furnizor de servicii de certificare calificată în domeniul semnăturii digitale pentru instituţiile şi autorităţile publice. De asemenea, membrii guvernului au discutat şi un proiect de hotărâre prin care se acordă posibilitatea medicilor de familie să efectueze pe perioada pandemiei consultare de la distanţă a pacienţilor şi prin care anumite termene din legislaţia privind sănătatea se prorogă până la încetarea stării de urgenţă instituită de preşedintele Klaus Iohannis. Totodată, actul respectiv prevede că serviciile medicale şi medicamentele necesare pentru tratarea cazurilor cu Covid 19 şi complicaţiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, pe toată perioada stării de urgenţă şi se suportă din bugetul Fondului naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate. Hotărârea de Guvern prevede ca, pe perioada stării de urgenţă, Casele de asigurări de sănătate contractează întreaga sumă alocată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu destinaţie servicii medicale spitaliceşti

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cine va plati certificatul digital pentru persoanele fizice? Oamenii au in prezent destul deranj la buzunar pentru a mai da banii si pe asa ceva. Altfel e o idee cat se poate de buna, dar intr-o economie functionala, nu intr-una praf cum e cea din aceste zile.

    1. Ce, ăștia au fost vreodată altceva decât salariați de lux?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb