NORDIS: ÎN 2014, Trei sferturi dintre cumpărători au ales apartamente de lux peste 3 camere

V.B.
Companii #Imobiliare / 18 decembrie 2014

Trei sferturi dintre cumpărători au ales apartamente de lux peste 3 camere

Trei sferturi dintre cumpărători au ales în acest an apartamente de lux de peste 3 camere, dintre care 40% au optat pentru 3 camere, iar restul au ales 4 sau 5 camere, estimează grupul de firme imobiliare Nordis, într-un comunicat trimis redacţiei.

În 2014, segmentul rezidenţial de lux din Capitală a fost primul care a dat tonul către dezvoltare, resimţindu-se o creştere atât a cererii (materializată într-o majorare cu circa 12% a numărului tranzacţiilor, potrivit estimării Nordis), cât şi a interesului investitorilor pentru demararea de proiecte imobiliare reprezentative.

Emanuel Poştoacă, directorul general al Nordis, a declarat: "Faţă de anul 2013, se poate discuta de o creştere a numărului tranzacţiilor de circa 12% în anul 2014, dar şi o creştere a bugetelor alocate pentru achiziţii rezidenţiale. În ceea ce priveşte ponderea tranzacţiilor în anul ce se încheie, 40% dintre cumpărători s-au orientat către apartamentele cu 3 camere, acestea fiind versatile, se potrivesc şi unui cuplu tânăr, dar şi unei familii şi au un randament investiţional bun. Fiind vorba de zone premium din Bucureşti, şi apartamentele cu suprafeţe mari, de 4 camere sau mai mari au avut o pondere mai mare în achiziţii, de circa 35%, acestea fiind preferate de familii mai numeroase, dar nu numai".

Pe de altă parte, apartamentele cu 2 camere sunt cumpărate în special de investitori, acestea având preţuri mai mici, ca urmare a suprafeţelor mai scăzute, dar şi pentru că au potenţial bun de închiriere, zonele de top fiind preferate de expaţi. Doar 5% din locuinţele cumpărate în 2014 în zonele de lux ale Capitalei au fost garsoniere, se mai arată în comunicat.

În acest an, în zona Herăstrău - Şoseaua Nordului, au fost demarate două proiecte de lux de anvergură, care au fost în stand by după anul 2008. Ansamblurile au un regim de înălţime de peste 10 etaje şi vor livra împreună in jur de 300 de apartamente, de 2, 3, 4 camere şi penthouse-uri.

Emanuel Poştoacă a mai explicat: "Este primul an, după perioada de scădere din 2008, când dezvoltatorii imobiliari încep proiecte de valori mari, cu apartamente de lux (suprafeţe mari, finisaje superioare, amplasament bun), la un nivel mai înalt de calitate decât cele construite în ultimii 3-4 ani, când au fost livrate puţine imobile noi, de dimensiuni mici, cu apartamente medium plus, adaptate cererii mai scăzute şi a presiunii preţului de achiziţie. Tendinţa de creştere din 2014 se va menţine şi în anul 2015, anul viitor fiind programate să înceapă încă două proiecte imobiliare care vor fi finalizate în 2017, care vor oferi spre vânzare peste 350 de apartamente de lux, cu amplasamente premium, pentru care preţul mediu de vânzare începe de la 1.500 euro + TVA pe metru pătrat construit".

În zona Kiseleff-Aviatorilor, au fost începute mai multe proiecte premium, multe din ele gândite înainte de începerea crizei şi sistate în ultimii ani. Este vorba de mai multe imobile ce vor livra în jur de 150 de apartamente de la 2 la 4 camere şi penthouse-uri.

Nordis estimează că în 2015-2016 vor fi scoase la vânzare toate aceste apartamente şi vor fi începute si alte proiecte noi. În zona Kiseleff-Aviatorilor, cele mai multe cereri sunt pentru apartamente mari (de 3 şi 4 camere, precum şi penthouse-uri) şi semnificativ mai mică pentru 2 camere. Cele mai multe apartamente de două camere de lux din Bucureşti au fost vândute în zona Floreasca. Acolo, există mai multe proiecte în derulare ce trebuie să ajungă la finalizare în 2015, iar investiţiile au avut o tendinţă crescătoare încă de acum 2 ani, datorită preţurilor mai mici ale terenurilor. Tot în Floreasca, cererile sunt axate în mod egal pentru apartamente de 2, 3 şi 4 camere, iar suprafeţele apartamentelor sunt mai mici faţă de proiectele din Kiseleff-Aviatorilor. Cererea pentru apartamente în această zonă este în creştere, mai menţionează comunicatul.

În zona Dorobanţi-Primăverii, au fost începute mai multe proiecte, la fel ca în celelalte zone, majoritatea lor gândite înainte de începerea crizei şi sistate în această perioadă. Multe dintre clădirile rezidenţiale aflate în proiect sunt de mică înălţime, exclusiviste, cu puţine apartamente mari şi finisaje foarte bune. În zona Dorobanţi-Primăverii, majoritatea cererilor este pentru apartamente mari, de 3 şi 4 camere sau de tip penthouse, şi foarte puţine se îndreaptă către 2 camere.

Grupul de firme imobiliare Nordis a fost înfiinţat în 2008, de către Emanuel Poştoacă, consultant imobiliar cu experienţă in investiţii rezidenţiale în zona de nord. Astăzi, grupul reuneşte 3 firme specializate: Nordis (de intermediere imobiliară),, Nordis-Administrare (de administrare de imobile) şi Nordis Investments (de investiţii si dezvoltare imobiliară).

Nordis are în portofoliu, la vânzare, închiriere sau în administrare peste 2.500 de proprietăţi premium din zonele de nord ale Capitalei, din Piaţa Victoriei până în Iancu Nicolae: Kiseleff, Aviatorilor, Primăverii, Herăstrău-Şoseaua Nordului, Băneasa şi Pipera. Printre companiile care au apelat la serviciile Nordis, se numără: Generali, De Silva, Porsche Bank, Lukoil, BCR, Lidl, BauMax, Arabesque, Strabag, Alstom, Philips, Dent Estet, Alitalia, Apa Nova precum şi ambasadele Ungariei, Coreei şi Ciprului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb