Norvegia vrea să ajute UE să facă faţă preţurilor mari ale gazelor

F.D.
Internaţional / 16 septembrie 2022

Norvegia vrea să ajute UE să facă faţă preţurilor mari ale gazelor

Norvegia a declarat ieri că preţurile mari ale gazelor nu sunt în interesul său şi că va colabora cu UE pentru a stabiliza piaţa, deşi cel mai mare furnizor de gaze din Europa funcţionează deja la capacitate, încercând să umple un gol lăsat de Rusia, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Uniunea Europeană se confruntă cu impactul creşterii preţurilor gazelor, care a condus la aprecierea inflaţiei, a împins unele companii de utilităţi în prag de faliment şi riscă să provoace recesiune, determinând propuneri urgente din partea Comisiei Europene pentru a proteja consumatorii şi întreprinderile.

"Nu este în interesul Norvegiei să avem aceste creşteri extraordinare ale preţului gazelor", a declarat premierul Jonas Gahr Stoere reporterilor, după o întâlnire cu companiile de gaze pentru a discuta modalităţi de a reduce preţul la care Norvegia vinde în Europa.

Creşterea preţurilor gazelor în Europa, cu 250% sau chiar mai mult în ultimul an, a sporit puternic veniturile din exporturi ale Norvegiei, dar a provocat probleme mari companiilor energetice prinse în această criză.

De când Rusia a redus livrările de gaze către Europa, Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze din regiune, Moscova atribuind reducerile unor probleme tehnice cauzate de sancţiunile occidentale, în urma invaziei sale în Ucraina.

Europa spune că acesta este un pretext.

Norvegia este de aşteptat să producă aproximativ 122 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze în acest an, conform previziunilor oficiale din luna mai, în creştere cu 8% faţă de 2021, deoarece producătorii au mărit cât mai mult posibil producţia.

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că exporturile de gaze ruseşti către UE vor scădea cu 50 de miliarde de metri cubi în acest an, a relatat Interfax.

Rusia a livrat aproximativ 150 de miliarde de metri cubi în UE în 2021.

Miniştrii Energiei din UE vor încerca să aprobe noi măsuri de reducere a preţurilor la gaze şi energiei, la un summit de urgenţă din 30 septembrie şi au cerut Norvegiei, care nu este membră UE, să ajute.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ajuta din rasputeri la preturi EXORBITANTE,

    au precizat clar ca nu accepta limitare de pret la gaz. 

    1. Corect. Asta vroiam sa intaresc si eu. Norvegienii ajuta EU sa faca fata vanzand mai mult gaz LA PRETURI EXORBITANTE. Norvegia nu prea pretul propus de catre UE pentru gazul rusesc. Daca norvegienii nu il vor, de ce l-ar vrea rusii?

      pentru ca rusii au de sponsorizat un razboi?

      Ma tem ca nu ai inteles deja schema internationala comentata deja de WSJ si Bloomberg. Europa consuma acum gaze si petrol rusesc... doar ca sunt cumparate din China si India. Rusii nu vor accepta din partea Europei decat plata in ruble si la pretul de piata. Altfel, vor vinde catre India si China cu o reducere fata de pretul de piata. Iar aceste doua tari vor vinde catre Europa la pretul de piata.

      nu mai bine luam direct de la rusi tot un drac este

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb