Norvegianul Jens Stoltenberg, viitorul secretar general al NATO

E.D.
Internaţional / 24 martie 2014

Fostul premier norvegian, Jens Stoltenberg, ar urma, în lipsa unei lovituri de teatru, să devină viitorul secretar general al NATO, a informat cotidianul norvegian Aftenposten în ediţia sa de duminică, notează AFP.

Şeful unui guvern de centru-stânga până în octombrie, Jens Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, va fi numit oficial în fruntea Alianţei Nord-Atlantice cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor de externe, prevăzută să se desfăşoare la Bruxelles pe 1 şi 2 aprilie, potrivit sursei amintite.

"Procesul încă nu s-a încheiat oficial, iar evenimente neprevăzute îl pot bloca teoretic pe candidatul norvegian", afirmă cotidianul. "Persoane apropiate procesului nu văd însă ce l-ar putea împiedica pe Jens Stoltenberg să devină cel de-al 13 secretar general al NATO", adaugă Aftenposten.

Jens Stoltenberg îl va înlocui în funcţie pe un alt scandinav, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen. Confruntat de câteva zile cu zvonurile insistente, Jens Stoltenberg a repetat că regula sa este să nu confirme sau infirme niciodată astfel de informaţii. Potrivit presei norvegiene, el se bucură se sprijinul preşedintelui american, Barack Obama, după ce a fost propus de cancelarul german, Angela Merkel. Duminică, Aftenposten afirma că premierul britanic, David Cameron, şi preşedintele francez, François Hollande, susţin, de asemenea, candidatura lui, asigurându-l de sprijinul celor mai puternice patru naţiuni din NATO.

Economist de formaţie, norvegianul a impresionat opinia publică lansând un apel la "mai multă democraţie" şi "mai multă toleranţă" în faţa extremismului de care a dat dovadă criminalul Anders Behring Breivik care a ucis 77 de persoane pe 22 iulie 2011. În deceniul cât s-a aflat la conducerea guvernului de la Oslo, el a stabilit legături strânse cu Rusia vecină, fapt care, conform presei din ţara sa, joacă în favoarea lui în criza actuală din Ucraina dintre NATO şi Moscova. Lider în continuare al Partidului Muncitoresc - principala formaţiune politică din Norvegia, deşi în opoziţie în prezent-, Jens Stoltenberg este, de asemenea, unul dintre cei doi emisari speciali ai secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, privind schimbările climatice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb