Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva, împreună cu reprezentanţii comunităţilor locale din zona Munţilor Făgăraş – unităţi administrative teritoriale, obşti de moşneni, composesorate, ONG-uri – solicită premierului demiterea ministrului Mediului, Cristina-Daniela Paşca Palmer, şi a secretarului de stat Erika Stanciu la final de mandat, ca "un gest de onoare şi de reparaţie morală", potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.
"Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, împreună cu reprezentanţii comunităţilor locale din zona Munţilor Făgăraş – unităţi administrative teritoriale, obşti de moşneni, composesorate, ONG-uri – solicită prim-ministrului, la finalul mandatului Guvernului Cioloş, un gest de onoare şi de reparaţie morală cu privire la mandatul dezastruos al echipei de la Ministerul Mediului: demiterea ministrului Cristina-Daniela Paşca Palmer şi a secretarului de stat Erika Stanciu", se arată în comunicat.
Conform documentului, în timpul mandatului actualului ministru al Mediului, au existat criza licitaţiilor de masă lemnoasă de la RNP-Romsilva, din primăvara anului 2016, criza lemnului de foc şi criza de resursă pentru industria mobilei şi industria de prelucrare a lemnului, "amplificată de un regulament catastrofal de vânzare a masei lemnoase".
De asemenea, spune Nostra Silva, conducerea ministerului a stabilit un mandat fără viziune pentru noua conducere a RNP - Romsilva.
O altă criză la care fac referire organizaţiile este cea a Legii contravenţiilor silvice, adoptată de Guvern prin OUG nr. 51/2016, fără nicio dezbatere publică.
"Actul normativ este o calamitate, astfel că Guvernul şi-a asumat o iniţiativă de modificare a acestei ordonanţe printr-o nouă ordonanţă de urgenţă, cu peste 50 de amendamente pentru a face aplicabil actul normativ iniţial! Chiar şi cu zecile de amendamente, ordonanţa este tot distructivă pentru sector. Un exemplu: micii proprietari de păduri, pentru a putea încheia un contract de pază, trebuie să pună la dispoziţia administraţiei silvice limitele proprietăţii în coordonate Stereo 70. Evident, această prevedere va avea ca efect păduri fără regim silvic asigurat, blochează acordarea subvenţiei pentru paza pădurilor sub 30 hectare şi condamnă populaţia rurală să îngheţe de frig: în lipsa contractelor de pază proprietarul nu poate să recolteze nici măcar cei 3 mc/an/ha, pentru subzistenţă, volum prevăzut de Codul Silvic", se mai arată în comunicat.
Nostra Silva mai spune că s-a refuzat instituirea Consiliului Naţional al Silviculturii, care ar fi trebuit să fie un for consultativ în elaborarea politicilor şi strategiilor pentru sectorul forestier.
Conform organizaţiei, nu s-au alocat cotele de intervenţie pentru carnivorele mari, o măsură luată în urma influenţării deciziei de către o echipă instituită printr-o notă a ministrului, în condiţiile în care exista o comisie stabilită prin ordin de ministru, fiind încălcat principiul ierarhiei actelor normative.
"Efectul va fi depăşirea pragurilor de toleranţă a populaţiei rurale faţă de pagubele provocate de carnivore şi contramăsuri de distrugere a acestor populaţii de carnivore. De reţinut că despăgubirea plătită Ministerului pentru uciderea unui urs este de 40.000 de euro, în timp ce despăgubirile pentru uciderea unui om de către urs sunt 0 (zero) euro", se menţionează în comunicat.
Acesta menţionează că s-a destructurat total serviciul de control silvic din Ministerul Mediului, care a rămas fără niciun angajat în anul 2016.
Nostra Silva spune că aşteapă un Guvern şi un ministru al Pădurilor care să depăşească divergenţele şi contrele politice gratuite "sau orgoliul de a te socoti predestinat să faci schimbări tocmai la păduri, unde saltul se realizează după legile lente ale naturii şi după cele fulgerătoare ale drujbei", conform sursei citate.