Grupurile de opoziţie ungare s-au reunit împotriva noii constituţii a ţării, care a intrat în vigoare pe 1 ianuarie, acesta fiind primul protest comun împotriva premierului, Viktor Orban, de când acesta a preluat puterea în mai 2010, relatează Businessweek.
Protestul s-a ţinut în faţa Operei din centrul Budapestei, unde Orban împreună cu alţi demnitari sărbătoreau constituţia, pe care UE şi SUA au criticat-o ca limitând democraţia. A fost pentru prima dată când grupuri disparate, inclusiv două partide de opoziţie, au protestat împreună.
"Viktor Orban susţine că e un căpitan puternic, dar este căpitanul Titanicului, îndreptându-se către un aisberg", a afirmat Peter Konya, liderul Mişcării Ungare de Solidaritate, organizatorul evenimentului. Konya a adăugat: "Trebuie să ne unim forţele pentru a restabili statul de drept şi republica".
Orban şi-a folosit majoritatea parlamentară de două treimi pentru a trece noua constituţie, ca o culminare a auto-denumitei "revoluţie a cabinei de vot". Constituţia marchează sfârşitul tranziţiei statului de la comunism către democraţie, ce a început în 1990, conform premierului.
"Evenimentele de ieri au dovedit că Ungaria este o democraţie, că este un stat liber şi constituţional", a subliniat Peter Szijjarto, purtătorul de cuvând al lui Orban.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.01.2012, 11:16)
Chavez al Europei ne trimite, din nou la tema "Despot luminat" din anii '90.
Oare este acceptabilă o decizie luată de o persoană, chiar bine intenționată, dacă acea decizie nu a fost aprobata și însușită de "Majoritate"?