Autorităţile americane au selectat, săptămâna aceasta, nouă societăţi financiare ca parteneri într-un program public-privat destinat cumpărării activelor toxice din sistemul bancar.
Oficialii Trezoreriei SUA au precizat că programul de preluare a activelor toxice, unul dintre elementele planului de stabilizare a sistemului financiar american, va fi mai mic decât se intenţiona iniţial, ca urmare a îmbunătăţirii situaţiei instituţiilor financiare în ultimele luni.
"Condiţiile de pe pieţele financiare s-au îmbunătăţit de la începutul acestui an, iar multe instituţii financiare au strâns capital substanţial ca să se protejeze de înrăutăţirea condiţiilor economice", anunţă un comunicat comun publicat de Trezoreria SUA şi Federal Reserve (Fed, banca centrală a SUA).
Trezoreria a informat că programul va încerca să elibereze băncile de active toxice în sumă de până la 40 de miliarde de dolari, acestea fiind obligaţiuni complexe a căror valoare s-a prăbuşit odată cu preţurile de pe piaţa imobiliară. Conform programului, Trezoreria va investi până la 30 de miliarde de dolari, iar cele nouă fonduri de investiţii selectate vor aloca, în total, 10 miliarde de dolari. Suma angajată de Trezoreria SUA este mult mai mică faţă de planul iniţial al guvernului, care prevedea alocarea a 1.000 de miliarde de dolari pentru eliberarea băncilor de activele toxice, care au stat la originea crizei financiare.
Fondurile de investiţii selectate pentru acest program sunt: "BlackRock" Inc., "TCW Group", "AllianceBernstein" LP - alături de "Greenfield Partners" LLC şi "Rialto Capital Management" LLC; "Angelo, Gordon & Co." LP şi "GE Capital Real Estate"; "Invesco" Ltd., "Marathon Asset Management" LP, "Oaktree Capital Management" LP, "RLJ Western Asset Management" LP şi "Wellington Management" Co.
Potrivit Trezoreriei SUA, cele nouă firme au fost selectate din cele peste 100 care şi-au exprimat interesul să participe la programul de preluare a activelor toxice. Ca să poată fi incluse în acest program, obligaţiunile trebuie să fi fost emise înainte de 2009 şi să fi primit iniţial un rating AAA de la cel puţin două agenţii de evaluare. Prăbuşirea valorii acestor obligaţiuni a afectat bilanţurile contabile ale băncilor, generându-le pierderi de miliarde de dolari.
Cele nouă firme americane au la dispoziţie 12 săptămâni ca să strângă cel puţin 500 de milioane de dolari de la investitorii privaţi, la care se vor adăuga minimum 20 de milioane de dolari din capitalurile proprii.