Neozeelandezii au votat în favoarea legalizării eutanasierii, dar nu şi a canabisului, potrivit rezultatelor provizorii anunţate vineri de comisia naţională electorală, informează dpa şi Agerpres.
Alegătorii au avut şansa să schimbe în mod semnificativ legislaţia în privinţa celor două problematici în timpul alegerilor generale din 17 octombrie, când au votat şi pentru referendumurile referitoare la autorizarea eutanasierii şi legalizarea canabisului.
Rezultatele provizorii indică faptul că 65.2% dintre votanţi s-au exprimat în favoarea legalizării eutanasierii.
Rezultatul referendumului privind eutanasierea este obligatoriu, iar legea ce va permite unei persoane aflate în fază terminală să solicite moartea asistată va intra în vigoare peste 12 luni. Doi medici trebuie să fie de acord că pacientul este bine informat şi că sunt îndeplinite alte criterii legale. Doar o persoană cu o boală terminală şi cu o estimare a duratei vieţii mai mică de şase luni va fi eligibilă.
Liderul partidului ACT David Seymour, care a prezentat proiectul de lege în parlament, a ţinut un scurt discurs în care a mulţumit celor care l-au susţinut. El a spus că legea va face din Noua Zeelandă o societate "mai amabilă, mai plină de compasiune, mai umană".
Referendumul privind legalizarea canabisului a avut un rezultat mai strâns, care s-ar putea modifica. Astfel, 53.1% s-au opus legalizării, în timp ce 46.1% au votat pentru. Un total de 167.333 de voturi îi separă pe cei pro şi contra. Aproximativ 480.000 de voturi speciale - vot anticipat, din străinătate sau telefonic - urmează să fie contabilizate.
Noile propuneri legislative privind canabisul propun o vârstă minimă de 20 de ani pentru utilizarea şi cumpărarea canabisului în scop recreativ, opţiuni limitate privind cultivarea la domiciliu, un program de educaţie publică, precum şi introducerea de reglementări şi limite privind aprovizionarea comercială.
Cei care militează pentru legalizarea canabisului susţin că voturile speciale vor întoarce rezultatul, dar ministrul justiţiei Andrew Little a spus că este puţin probabil ca rezultatul să se schimbe."Probabilitatea aceasta este atât de redusă încât este practic inexistentă", a spus el.
Referendumul privind canabisul nu este obligatoriu, dar un purtător de cuvânt al prim-ministrului Jacinda Ardern a confirmat că premierul va aplica orice legislaţie în conformitate cu votul final.
Jacinda Ardern a păstrat secretul în privinţa opţiunilor sale de vot, dar purtătorul de cuvânt a confirmat că aceasta a votat favorabil în cazul ambelor referendumuri.
Rezultatele oficiale ale celor două referendumuri, precum şi cele ale alegerilor generale, vor fi confirmate pe 6 noiembrie.