Nouăsprezece persoane rănite la Kiev în ciocniri între poliţişti şi manifestanţi

D.B.
Internaţional / 18 decembrie 2019

sursă foto: Twitter

sursă foto: Twitter

Cel puţin 19 persoane au fost rănite la Kiev în ciocniri între poliţişti şi manifestanţi care protestau faţă de un proiect de lege controversat ce autorizează vânzarea terenurilor agricole fertile, relatează AFP.

Câteva mii de persoane, fermieri, dar şi sute de acitivişti naţionalişti s-au adunat în faţa sediului Parlamentului marţi, blocând circulaţia. Persoane au aruncat apoi cu pietre şi cărămizi în poliţişti, care au replicat cu gaze lacrimogene.

Un grup de manifestanţi a instalat două corturi mari în stradă, în faţa sediului Parlamentului, însă sute de poliţişti l-au smuls şi i-au îmbrâncit cu brutalitate pe manifestanţi, potrivit unor jurnalişti AFP.

Aproximativ 500 de manifestnaţi au luat parte la ciocniri cu poliţia, iar 26 dintre ele au fost reţinute, potrivit şefului Poliţiei din Kiev, Andrii Krişcenko.

Dintre cei 2.500 de poliţişti şi membri ai Gărzii Naţionale prezenţi la intervnţie, 17 au fost răniţi, potrivit aceleiaşi surse. Un jurmalist AFP a văzut doi manifestanţi în stare de inconştienţă, transportaţi pe targă la ambulanţe.

Protestatarii denunţau viitoarea examinare - în a zecea lectură - a unui proiect de lege vizând să autorizeze din 2020 vânzarea terenurilor agricole, un text care provoacă multă nemulţumire.

Numită odinioară "grânarul Europei", Ucraina dispune de 32,5 milioane de hectare de terenuri arabile - aproape dublu faţă de Franţa - dintre cele mai fertile din lume. În prezent, aceste terenuri pot fi doar închiriate, dar nu vândute.

Potrivit unei estimări a Băncii Mondiale (BM), deschiderea pieţei promovate de către preşedintele Volodimir Zelenski ar putea antrena o creştere economică suplimentară de 1,5 puncte procentuale anual în Ucraina, în prezent una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Însă între o jumătate şi două treimi dintre ucraineni, potrivit sondajelor, se opun acestei iniţiative, temându-se că aceasta are să fie profitabilă doar oligarhilor ucraineni şi unor importante grupuri străine.

"Esenţial este ca marile grupuri internaţionale să nu cumpere toate terenurile. Ucrainenii nu au bani să le cumpere", a declarat pentru AFP Roman Cernişev, un purtător de cuvânt al Partidului Corpul Naţional (naţionalist), aflat în prima linie a ciocnirilor.

"Fermierii care trăiesc pe aceste pământuri trebuie să fie proprietarii şi nu marii proprietari", a subliniat un manifestant, femierul Valerii Işcenko, în vârstă de 56 de ani, venit din regiunea Viniţa (centru-vest).

Proiectul de lege, adoptat cu greu în prima lectură în noiembrie, a cărui adoptare definitivă urmează să aibă loc până la sfârşitul anului, prevede un acces la proprietate începând din octombrie 2020 - numai în cazul persoanelor şi entităţilor ucrainene.

Cu scopul de a oferi asigurări, Zelenski a promis un referendum înainte de deschiderea pieţei către străini.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb