Noul FPS, în subordinea directă a Guvernului?

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2014

Noul FPS, în subordinea directă a Guvernului?

Iniţiativa ministrului Economiei, Constantin Niţă, care vrea să preia toate privatizările, nu numai pe cele din energie, prin înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (DPAPS) în subordinea sa, a generat un val de critici dure, cum că vrea să acapareze tot ce mai este de vândut din ţară.

Prin PSD circulă mai multe scenarii cu privire la soarta viitoarei structuri DPAPS, care seamănă foarte mult cu fostul Fond al Proprietăţii de Stat. Unii spun că Niţă ar avea sprijinul premierului Victor Ponta să se ocupe de toate privatizările, de la Electrica, la CFR Marfă şi Poşta Română. Alţii susţin că ordonanţa este foarte prost întocmită, că va fi modificată şi că, de fapt, Guvernul doreşte înfiinţarea unei instituţii unice care să se ocupe de privatizări şi să aibă o strategie pe termen lung.

Sursele noastre afirmă: "Ministerele se vor ocupa în continuare de administrarea companiilor, iar noua structură se va ocupa de privatizări. Noua structură nu trebuie să stea în subordinea unui minister, ci să fie autonomă sau în subordinea Guvernului. Noua autoritate de privatizare trebuie să-şi facă strategii sectoriale, să aibă specialişti şi departament de analiză economică".

Sursele noastre afirmă că viitoarea structură responsabilă cu privatizarea nu ar urma să preia şi Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS): "Autoritatea a preluat, anul trecut, de la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) toate drepturile şi obligaţiile în relaţia cu foştii investitori ai FNI, devenind responsabilă pentru despăgubirea foştilor deponenţi. Se pare că suma de plată ar fi undeva la 128 milioane lei".

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă elaborat de Constantin Niţă, este prevăzut că "DPAPS va prelua de la OPSPI, de la Departamentul pentru Energie, precum şi de la celelalte ministere, instituţii publice, structuri şi autorităţi pentru care derulează procesul de pregătire şi realizare a privatizării, fondurile financiare aferente activităţii de privatizare aflate în conturile acestora". Explicaţia Ministerului Economiei este că, dacă nu se înfiinţează urgent acest departament, statul nu va putea să-şi respecte angajamentele faţă de FMI şi Comisia Europeană, referitoare la privatizări şi restructurări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Poate nu este o idee gresita sa existe o singura entitate care sa se ocupe (cu adevarat) de privatizarea a ceea ce se mai poate. Luand exemplul din articol, cred totusi ca mentinerea la AAAS a participatiilor care or mai fi privatizabile (la fel ca si mentinerea la aceeasi AAAS a recuperarii creantelor - practic, in conditiile organizatorice actuale, o misiune aproape imposibila), este dupa parerea mea o responsabilitate mult prea mare pe care guvernantii si-o asuma in numele acelei datorii de 128 milioane lei, platibila cand ?! (ca nimeni nu a spus...).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb