Noul Guvern vrea să tranzacţioneze gazele naturale pe o platformă gen OPCOM

F.A.
Politică / 21 decembrie 2009

Noul Guvern vrea să tranzacţioneze gazele naturale pe o platformă gen OPCOM

Noul Guvern vrea să înfiinţeze o platformă de tranzacţionare pentru gaz natural după modelul OPCOM, pentru electricitate, şi totodată să adopte în legislaţia naţională prevederile celui de-al 3 pachet legislativ de liberalizare a pieţei de energie electrică şi gaz natural adoptat recent de UE.

OPCOM este Operatorul Pieţei de Energie Electrică din România şi are rolul de administrator al pieţei de electricitate, furnizând un cadru organizat pentru desfăşurarea tranzacţiilor comerciale în cadrul pieţei angro de energie electrică în condiţii de consecvenţă, corectitudine, obiectivitate, independenţă, echidistanţă, transparenţă şi nediscriminare.

Conform programului de guvernare 2009-2012, obţinut de NewsIn, Guvernul intenţionează să deruleze un program naţional de informare al consumatorilor în legătură cu drepturile pe care aceştia le au.

Un alt amănunt nou în actualul program de guvernare este şi faptul că se doreşte "întărirea capacităţii instituţionale a Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energetic (ANRE) şi creşterea gradului de transparenţă în funcţionarea acestei instituţii".

Alte planuri noi ale noului Guvern sunt şi faptul că este avută în vedere realizarea unei capacităţi optime la nivel naţional pentru înmagazinarea gazelor naturale, precum şi faptul că se doreşte crearea unui fond de investiţii, "inclusiv prin includerea participaţiilor statului în societăţi comerciale, prin care să se asigure proiectele de investiţii de importanţă naţională".

În ceea ce priveşte pregătirea pentru situaţiile de criză energetică, noul program de guvernare păstrează elaborarea unui program pe termen lung în vederea importului de materii prime energetice, inclusiv de gaze naturale lichefiate, dezvoltarea infrastructurii şi asigurarea stocurilor strategice interne, a interconexiunilor şi cooperării cu sistemele energetice regionale şi stabilirea unor proceduri clare pentru depăşirea situaţiilor de criză energetică, dar şi participarea la instituirea şi funcţionarea mecanismului european de reacţie rapidă şi cooperare regională în situaţii de criză energetică.

Altfel, Guvernul vrea să păstreze proiectul de reorganizare al companiilor de stat din domeniul energiei electrice, prin înfiinţarea a 2 mari companii, care să ducă la creşterea concurenţei în sector, în beneficiul consumatorilor.

Alte proiecte mai vechi ce vor fi păstrate şi în noul guvern sunt cablul electric submarin de interconexiune, dintre România şi Turcia, o nouă hidrocentrală pe Dunăre, dar şi a 2 centrală nucleară din România.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb