Noul preşedinte al ANRM spune că firmele care fac explorări au drept de preemţiune la exploatare

F.A.
Companii / 6 februarie 2009

Noul preşedinte al ANRM, Gelu Mărăcineanu, a declarat vineri la Realitatea FM că firmele care au efectuat lucrări de explorare geologică au drept de preemţiune pentru lucrările de exploatare, aşa cum este cazul firmei Sterling Resources.

\"Practic, poţi să desfăşori lucrările de exploatare fără să mai fie organizat un concurs public de oferte. Există această practică şi este este normal, atâta timp cât tu ai investit nişte bani şi ai executat un program de cercetare geologică mai mulţi ani, ai identificat o resursă minerală, după aceea e absolut normal să faci şi lucrările de exploatare\", a spus Mărăcineanu.

Întrebat dacă firma Sterling este cu toate taxele la zi, Mărăcineanu a spus că deocamdata nu are aceste informaţii.\"Urmează să parcurg în următoarele zile documentaţia care mi-a fost pregatită la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Vom lua acest contract şi vom verifica dacă este în regulă.Vom face tot ceea ce trebuie în aşa fel încât statul roman să beneficieze de toate avantajele care erau stipulate la început. Iniţial, se convenise ca în urma lucrărilor de exploatare produselor, adică ţiţei şi gaze naturale, o cota parte să revină statului român. În momentul de faţă, prin transformarea acestei licenţe de explorare într-un acord petrolier de explorare, exploatare şi dezvoltare, statul român ar urma să primească doar o cota parte, e vorba de o redevenţa care se plăteste în raport cu capacitatea de producţie anuală, care poate varia între 3, 5 şi 13 % . Lucrurile astea trebuie puse toate în balanţă şi văzut care sunt implicaţiile iniţiale ale contractului şi care sunt implicaţiile care rezultă acum\", a declarat noul preşedinte al ANRM.

Premierul Emil Boc a declarat joi că, contractul încheiat cu Sterling a fost suspendat în perioada 2003-2008, iar prin transformarea contractului de exploatare şi împărţire a producţiei în acord petrolier şi de concesiune compania nu mai împarte profitul cu statul român, ci plăteşte o redevenţă situată între 3,5 şi 13,5%.

\"S-a repus dintr-o dată pe rol!\", a declarat premierul Emil Boc joi, la B1 TV.

Premierul a declarat că între 1992 şi 2008 au fost aduse 11 acte adiţionale documentului iniţial, iar prin transformarea contractului de exploatare şi împărţire a producţiei în acord petrolier şi de concesiune nu se mai împarte profitul, ci se primeşte o redevenţă din partea companiei. Boc spune că proporţiile de împărţire a profitului, din contractul semnat în 1992, sunt de 55 - 45%, dar a precizat că nu ştie deocamdată în favoarea cui.

În ceea ce priveşte valoarea redevenţelor pe care Sterling ar trebui să le plătească statului, potrivit noii forme a contractului, premierul a spus că acestea se situează între 3,5 şi 13,5%, în funcţie de zăcăminte, şi se aplică distinct pentru ţiţei şi pentru gaze.

Boc a afirmat că în contractul încheiat cu Sterling Resources Ltd există un capitol distinct \"Operaţiuni petroliere în zona aflată în curs de delimitare la CIJ de la Haga\", precizând că în niciun contract anterior nu a găsit o astfel de prevedere. Potrivit aceluiaşi contract, \"în porţiunile din cadrul perimetrelor XIII Pelican şi XV Midia, aflate în curs de delimitare la Haga, firma Sterling va efectua doar operaţiuni petroliere de explorare, până la data emiterii unei decizii de către CIJ. După pronunţarea CIJ, compania Sterling va avea dreptul de a face operaţiuni de exploatare\", a citit din document premierul Emil Boc.

Premierul a mai spus că Executivul ia în calcul suprataxarea profiturilor mari pe care le obţin companiile din industria exploatării resurselor naturale. În ceea ce priveşte motivul demiterii lui Bogdan Găbudeanu de la AMRM, Boc a afirmat că motivul a fost acceptarea secretizării contractului, în calitate de preşedinte al Autorităţii.

Premierul a spus joi, după şedinţa de Guvern, că a fost desecretizat actul adiţional pe care Guvernul anterior l-a încheiat cu compania Sterling Resources printr-un ordin al preşedintelui ANRM, Gelu Mărăcineanu. Preşedintele ANRM a obţinut şi acordul Sterling pentru a proceda la declasificarea actului, deoarece documentul conţinea clauze de confidenţialitate.

De asemenea, şeful Executivului a sesizat Departamentul de Control al primului-ministru în vederea elucidării condiţiilor în care a fost atribuit contractul de concesionare încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Sterling Resources Ltd.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb