• UDMR solicită PDL, mai nou, termene clare în privinţa adoptării Legii minorităţilor
Ministrul Culturii Kelemen Hunor a fost ales, sâmbătă, noul preşedinte al UDMR, în cadrul celui de-al zecilea Congres al formaţiunii care s-a de-s-făşurat la Oradea.
Kelemen Hunor a câştigat şefia UDMR "la scor" obţinând 371 de voturi, în timp ce contracandidaţii săi, consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a primit 118 voturi, iar deputatul Gergely Olosz doar 47 din sufragii.
Hunor a preluat "ştafeta" la conducerea UDMR de la vicepremierul Marko Bela, care a fost preşedintele Uniunii în ultimii 18 ani. UDMR şi-a modificat, ieri, şi statutul, fiind adoptate mai multe rezoluţii referitoare la politica externă, economică şi socială a formaţiunii.
Noul preşedinte al UDMR a subliniat că, cel puţin deocamdată, Uniunea nu are motive să iasă de la guvernare şi că formaţiunea pe care o conduce nu caută să se ralieze unei alte coaliţii.
Kelemen Hunor a declarat, citat de Agerpres: "Până când protocolul de colaborare funcţionează şi cuvântul dat este respectat, până când programul de guvernare este pus în aplicare, nu avem de ce să ne gândim la ieşirea din această coaliţie. În acest moment nu căutăm o altă coaliţie, chiar pregătim un protocol care va fi de fapt o agendă privind acţiunile guvernamentale şi parlamentare în această coaliţie".
UDMR va solicita, mai nou, PDL termene clare în ceea ce priveşte adoptarea Legii minorităţilor, aceasta fiind unul dintre principalele obiective politice ale Uniunii.
Despre acesta Kelemen Hunor a afirmat: "Va fi în protocol (n.r. - protocolul coaliţiei), în agenda noastră, pentru 2011-2012 şi cu termen. Este un lucru important. Noi am pregătit acest proiect împreună cu PDL şi cu PNL când eram la guvernare în 2005-206 - au fost de acord, atât PNL, cât şi PDL. (n.r - Proiectul de lege) stă de 3-4 ani în Parlament, au avut loc dezbateri publice transparente, nimeni nu mai are nici un argument nou pro sau contra. Şi eu cred că, dacă există voinţă politică, există majoritate în Parlament, la Camera deputaţilor, atunci proiectul poate fi adoptat, votat foarte repede. Dacă nu există o majoritate, avem o problemă".
Preşedintele UDMR a mai afirmat că nu crede că formaţiunea sa ar putea fi izolată politic, atâta vreme cât este deschisă dialogului.
Aprecierea sa vine în contextul în care la Congresul UDMR liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu i-au transmis Uniunii că este momentul să ia o decizie privind viitorul politic: rămâne la guvernare, sau se alătură opoziţiei, cu promisiunea formării unei noi majorităţi.
Mai mult decât atât, în judeţul Bihor, în care a avut loc Congresul UDMR, filiala locală a Uniunii a semnat un protocol de colaborare cu USL.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a susţinut că are semnale că UDMR se va alătura USL în mai multe judeţe din ţară, considerând acest demers un ""lucru normal"".
Kelemen Hunor a mai afirmat că UDMR şi-a propus să aibă o relaţie bună cu Guvernul de la Budapesta dar şi cu Laszlo Tokes.
• Boc cere UDMR să rămână la guvernare: "Avem cea mai bună perspectivă de creştere economică din regiune"
Premierul Emil Boc, preşedintele PDL, a cerut UDMR să rămână la guvernare, susţinând că a venit momentul ca actuala Coaliţie să culeagă roadele guvernării dificile de până în prezent .
Emil Boc a declarat: "Acum avem şansa să dăm României creşterea economică şi datele merg în această direcţie. Sunt convins că împreună vom culege şi roadele politice ale acestor decizii. Măsuri grele, dificile, asigurarea creşterii economice pentru ţară şi culegerea roadelor politice de către actuala coaliţie care înseamnă câştigarea viitoarelor alegeri şi continuarea guvernării".
Şeful Executivului a subliniat că prognozele pentru ieşirea din criză sunt optimiste şi că ţara noastră are, în următoarele şase luni, cea mai bună perspectivă economică din ţările din Europa Centrală şi de Est.
1. Au trecut
(mesaj trimis de Tudor Vasiliu în data de 28.02.2011, 00:28)
Au trecut două sute douăzeci şi şase de ani de când, la 28 februarie, Horia şi Cloşca au fost traşi pe roată. Mie, azi, ca român, alegerea în fruntea UDMR a unui personaj mediocru, fără idei, fără carismă şi fără simţ al umorului mi se pare o compensaţie acceptabilă.