Noul secretar general al ONU Antonio Guterres, primul discurs în Consiliul de Securitate

Jose Fierro
Internaţional / 10 ianuarie 2017

Antonio Guterres (sursa foto: Wikipedia)

Antonio Guterres (sursa foto: Wikipedia)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îşi prezintă intenţia de a revitaliza Organizaţia printr-o diplomaţie mai pronunţată, sprijinită de către marile puteri, în primul său discurs, susţinut astăzi în Consiliul de Securitate al ONU, scrie AFP.

Guterres, care i-a succedat la 1 ianuarie lui Ban Ki-moon, s-a angajat să abordeze o strategie în vederea reformării organizaţiei şi accentuării eforturilor de a stopa crizele globale, de la carnagiul din Siria şi până la baia de sânge din Sudanul de Sud.

Fostul premier portughez urmează să aibă a face cu un Consiliu de Securitate profund divizat, incapabil să se pună de acord asupra unei decizii comune prin care să pună capăt celor şase ani de război civil în Siria.

"Cea mai mare deficienţă a comunităţii internaţionale din prezent este eşecul său de a împiedica conflictele şi de a menţine securitatea mondială", a scris el într-un material publicat luni în revista americană Newsweek.

"Acolo unde războiul face ravagii, noi avem nevoie de mediere, de arbitraj şi de o diplomaţie creativă, susţinută de către toate ţările care au influenţă", a adăugat Guterres.

Şeful ONU îşi va face prima apariţie oficială în faţa Consiliului de Securitate în cadrul unei dezbateri pe tema prevenirii conflictelor, prezidate de către ministrul suedez al Afacerilor Externe Margot Wallström, a cărei ţară deţine luna aceasta preşedinţia Consiliului.

Cel puţin nouă dintre cei 15 membri ai consiliului vor fi reprezentaţi la nivel ministerial pentru a auzi expunerea planului de acţiune a noului diplomat-şef al lumii.

Printre schimbările aşteptate se numără o implicare mai directă în marile dosare decât predecesorul său Ban Ki-moon, care lăsa o mare parte din munca de mediere unor emisari speciali.

Necunoscuta Trump

Planurile sale de redinamizare a ONU se află sub semnul întrebării din cauza viitorului preşedinte american Donald Trump, ale cărui intenţii în domeniul politicii externe sunt în continuare foarte vagi.

Cei doi au purtat săptămâna trecută o conversaţie la telefon, catalogată drept "foarte pozitivă" de un purtător de cuvânt al ONU, în pofida declaraţiilor preşedintelui-ales american prin care a denunţat ONU drept "un club de oameni care se întâlnesc şi îşi petrec bine timpul împreună".

După ce consiliul ONU a votat o rezoluţie care cere încetarea colonizării israeliene în teritoriile palestiniene, Donald Trump a atenţionat că "lucrurile se vor schimba la ONU după 20 ianuarie", data la care acesta va prelua funcţia.

În primele zile de când a preluat funcţia, Guterres a subliniat faptul că ONU are nevoie de o reformă, mesaj care poate să-l seducă şi pe viitorul locatar al Casei Albe.

Între primele sale decizii, noul secretar general a anunţat că va crea un comitet care să abordeze problema abuzurilor sexuale comise de pacificatorii ONU. Acest lucru i-ar putea atrage pe republicani, care sunt în continuare foarte reticenţi faţă de finanţarea operaţiunilor ONU de menţinerea păcii.

Antonio Guterres urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la Geneva, în Elveţia, cu scopul de a relansa negocierile de pace în Cipru şi a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping, al cărui sprijin pentru Naţiunile Unite a crescut constant.

China face deja parte dintre cei mai generoşi contributori ai menţinerii păcii, fiind al treilea mare sprijin financiar al Organizaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb