NOUL SUPRAVEGHETOR AL PIEŢEI FINANCIARE Datul din coate, pe scaune

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2013

Datul din coate, pe scaune

O aşa-zisă "scrisoare deschisă", care conţine atacuri la adresa comisarului CNVM Dorina Mihăilescu, a agitat spiritele în piaţa de capital, la finalul săptămâ­nii trecute.

Probabil că scrisoarea face parte din încleştarea declanşată de nepotrivita iniţiativă guvernamentală să restructureze supravegherea pieţei de capital, a pieţei asigurărilor şi pe cea a pensiilor, unindu-le pe toate trei sub o singură pălărie - autoritatea unică de supraveghere (ASF), care le va înlocui şi în care, ca să-ţi păstrezi locul de muncă actual, trebuie să dai din coate.

Un anume "Vlad Prunea" ne-a transmis un e-mail cu pretenţia că ar fi o "scrisoare deschisă", prin care atrage atenţia premierului Victor Ponta şi Parlamentului, că Dorina Mihăilescu, comisar al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, a solicitat Băncii Mondiale, FMI şi Comisiei Europene să se opună privatizării companiilor de stat prin Bursa de Valori, motivând neimplementarea normelor europene în materie de protecţie a acţionarilor.

Dorina Mihăilescu ne-a declarat: "Persoana care a trimis această scrisoare habar nu are de activitatea mea, foloseşte informaţii care probabil i-au parvenit printr-un intermediar. Dacă acest demers se datorează < bună-voinţei > colegilor mei, comentariile sunt de prisos".

Totodată, respectivul "Vlad Prunea" susţine că doamna Mihăilescu blochează activitatea Comisiei, res­ pingând 95% din punctele discutate în şedinţe, şi de aceea, solicită un control al activităţii comisarului.

Relatându-i acuzaţia, Dorina Mihăilescu ne-a răspuns că deciziile Comisiei se iau cu jumătate plus unu din voturi: "Presupunând că eu sunt cea care se opune mereu, pot eu bloca decizia restului de şase comisari?", s-a întrebat domnia sa retoric.

Precizăm că nu ştim dacă scrisoarea în cauză a ajuns sau nu la Guvern sau la Parlament şi nici cine este autorul său real.

În spatele numelui "Vlad Prunea" se poate afla oricine: de la adresa de e-mail însoţind mesajul, nu ne-a răs­ puns nimeni.

După informaţiile furnizate în e-mail "Vlad Prunea" pare să fie, de fapt, pseudonimul unei persoane din interiorul CNVM.

Probabilitatea ca Vladimir Prunea, funcţionar la Institutul Bancar Român, să fie autorul, a fost respinsă de însuşi domnul în cauză, care ne-a spus nu numai că nu are nici o legătură cu scrisoarea, ci şi că nu are cunoştinţă să mai existe în Bucureşti o altă persoană cu numele său.

Din această pricină, aşa-zisa "scrisoare deschisă" nu prezintă calităţile unei "scrisori deschise" (în care autorul este identificabil public şi îşi asumă afirmaţiile), ci, cel puţin până în prezent, este o simplă anonimă, pe care, firesc, nu avem de ce să o publicăm, în text integral (cu atât mai mult cu cât pe alocuri este şi neelegantă).

Cu toate acestea, nu am putut ignora valurile stârnite de zvonurile despre această scrisoare, de a cărei existenţă, printr-un mecanism care ne-a rămas misterios, a aflat o parte a comunităţii pieţei.

Noua autoritate proiectată, care va avea o conducere formată din 15 membri, ar trebui să îşi înceapă activitatea în luna martie, însă, în piaţă, există îndoieli serioase că acest lucru va fi posibil.

În ciuda posibilei întârzieri, lupta pe scaune este în toi, stimulentul cel mai puternic fiind salariile enorme din actualele comisii.

Asta, însă, ar putea fi o "leapşă", pentru că nu a spus nimeni că remuneraţiile vor fi păstrate, existând informaţii că noii supraveghetori ar putea fi răsplătiţi la nivel de secretar de stat.

Deşi, iniţial, presa a relatat că Florin Georgescu, fost ministru de finanţe (în recentul său al doilea mandat), viceguvernator BNR, se pregătea să preia şefia Autorităţii, se pare că domnia sa nici nu ar vrea să audă de aşa ceva.

Un alt nume vehiculat a fost cel al PNL-istului Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor, însă, se spune că şi acesta ar înclina să refuze funcţia (şi să o ofere unui apropiat).

În "cărţi", cu bune şanse, se află şi fostul preşedinte AVAS Mircea Ursache, potrivit surselor noastre.

Conducerea CNVM a fost schimbată în această toamnă, PSD preferând să o păstreze în Comisie pe Dorina Mihăilescu şi să renunţe la Gabriela Anghelache, fostul preşedinte.

Preşedinţia Comisiei a fost preluată de Carmen Negoiţă, susţinută de PDL, care se pare că şi-ar păstra şansele să rămână în Autoritatea unică.

Ca şi acum, şi în acea perioadă de schimbare a comisarilor au existat adrese anonime legate de competenţele celor noi.

Un zvon bizar care a circulat în piaţă a fost acela că preşedintele SIF3 Transilvania, Mihai Fercală, s-ar pregăti şi el pentru o funcţie în noua autoritate.

Oricum, nimic nu este bătut în cuie şi este de aşteptat ca lupta să continue până ce Parlamentul îşi va face numirile.

Şi chiar şi după.

Ţine de tradiţie.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Pai va dau si eu o scrisoare deschisa: Catalin Chelu este protejat de CNVM pentru ca acotizat gros la membrii comisiei. Faceti o ancheta si despre scrisoarea deschisa a mea? Investigati si spaga pe care o iau comisarii de la mafiotii de pe bursa?

    1. Adica, BURSA nu are voie sa scrie despre ceva, daca nu a scris despre altceva?

      Unde ti-e mintea? 

      nici tu nu zici cum te cheama...singurul nume pe care il mentionezi e catalin chelu

      Am relatat despre amenzile date .lui Catalin Chelu si despre motivele pentru acestea de nenumarate ori. Am relatat si de ce CNVM nu poate urmari plata acestor amenzi, de mai multe ori. Daca aveti informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati (redactia@bursa.ro). Va multumesc!

      oricum amenzile pe care trebuia sa le primeasca catalin chelu s-au rarit considerabil in ultimul timp, practic lipsesc cu desavarsire

      CNVM nu are doar amenzile la indemana, pot face mult mai multe, dar nu vor. Iar daca se plang de lipsa cadrului legislativ, de ce nu ii vad pe comisari "legati cu lanturile" de Guvern si Parlament ca sa-i convinga pe cei de acolo sa adopte prevederi legale mai dure si mai eficiente. CNVM se multumeste cu foarte rarele amenzi pe care i le da lui Chelu. Oare asta nu e un semn de inactiune? Noi, oamenii obisnuiti, suntem imediat sanctionati de stat cand incalcam legea. De ce Chelu primeste tratament special? Asta sa investigati, fug investitotii ca potarnichiile de bursa romaneasca, CNVM chiar nu are nicio vina? Poate ASF va fi altceva si se va preocupa si de soarta micilor investitori, nu doar a mafiotilor.

    cred ca vlad prunea e make...baga fitile sa avem articole...normal ca e pe interes orice functie din institutii politizate...

    1. Daca m-as ascunde, atunci mi-as gasi un pseudonim mai interesant, de pilda "Florian Goldstein".

      Poate-mi amintesti si mie cind, ziarul asta, s-a apucat sa inventeze? 

      Nu cumva asta-i specialitatea ta, sa inventezi chestii, ca si pe asta, din mesajul tau? 

      Sint unele mesaje al caror umor nu il receptionez.

      Nu, nu este normal.

      Confunzi normalul cu obisnuitul. 

      Poate ca ar fi fost mai bine sa nu se publice "e-mailul deschis" pana cand autorului Prunea nu i se lua un interviu. Am dreptate? sau Bursa se transforma intr-un click?

      Problema ridicata de tine este deja tratata in articol.

      Nu am publicat e-mail-ul (acest lucru se vede cu ochiul liber), ci am relatat inimplarea despre care fantaza o buna parte din comunitatea pietei. 

      Daca il gasesti pe "Vlad Prunea", spune-i, te rog, ca vrem sa ne acorde un interviu.

      Fa-ne un click... 

      Daca nu e make, atunci sigur Vlad prunea=Sima

    indicat a o numi. Iar locul in care se desfasoara actiunea nu se mai numeste Draculas Land, ci Insolvenz Land. Cei mai virtuosi opinanti, ca peste tot, in cazul in care este necesar sa preia o responsabilitate prefera utilizarea numelui propriu anonim pentru a li se certifica identitatea ca fiind acea din tagma nevertebratelor. Desi mi-a luat relativ mult timp am ajuns la concluzia ca Romania este tara tuturor posibilitatilor,mai ales in cazul in care vrei sa-ti folosesti acea partea negativa a eului. Nimic nu este mai usor de obtinut decat in tara ale carei personagii sub protectia anonimatului fac si desfac prin cuvantari pline de talc si intelesuri adanci...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb