"NU NE VINDEM ŢARA, O FALIMENTĂM!" "Rulmentul" - cronica unui faliment aşteptat

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iulie 2007

"Rulmentul" - cronica unui faliment aşteptat

După ani de spasme ale uzinei şi încercări disperate de resuscitare din partea AVAS-ului, uzina de rulmenţi a fost deconectată de la aparate

Decizia de ieri a Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de a anula licitaţia pentru desemnarea lichidatorului societăţii Rulmentul SA, decizie la care toată lumea se aştepta, înseamnă, practic, trimiterea în faliment a celui mai mare producător autohton de rulmenţi şi lagăre. AVAS motivează anularea licitaţiei pentru desemnarea lichidatorului companiei braşovene, care ar fi trebuit să aibă loc pe 30 iulie, prin faptul că dizolvarea şi lichidarea voluntară a societăţii a fost suspendată de către Tribunalul Braşov, la cererea acţionarilor minoritari, mai precis a SSIF Orizont Oradea. Cu toate acestea, statul îşi declină responsabilitatea pentru numirea în Consiliul de Administraţie a unor oameni "încorporaţi" politic, cum ar fi de exemplu, fiica fostului deputat democrat şi secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului Vasile Bran (acum membru PNL). De-a lungul anilor au fost nenumărate astfel de "agăţători" politice care nu au urmărit decât să "vegheze" la acumularea de datorii de către uzină şi la grăbirea unui faliment pe care presa îl anticipa atunci când sindicatele de pe platformă se răsculau împotriva unor investitori veniţi din Turcia, doar pentru că aceştia erau aduşi de reprezentanţii PSD, scandând sloganul preferat al fostului preşedinte Ion Iliescu - "Nu ne vindem ţara!".

Într-un comunicat al Autorităţii se spune că "prin decizia AGEA din 28 iunie 2007, decizie suspendată de la executare de Tribunalul Braşov, AVAS ar fi putut continua procesul de trecere în proprietate privată a SC Rulmentul SA Braşov prin selectarea lichidatorului care, ulterior, ar fi putut vinde modulul viabil de fabricaţie a rulmenţilor". Tot atunci, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Rulmentul a adoptat, cu majoritate de voturi (50,89% - voturile AVAS - n. red.), programul de restructurare totală a societăţii, program ce include şi măsura de dizolvare şi lichidare voluntară a societăţii.

SIFF Orizont Oradea, care deţine 13% din acţiuni, a votat împotriva deciziilor AGA pe motiv că nu s-a ţinut cont de propunerile Consiliului de Administraţie şi a contestat în instanţă toate deciziile luate în cadrul adunării.

"Rusu nu înţelege"

Între timp, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului aruncă "pisica" în braţele SSIF Orizont Oradea, care deţine aproximativ 13 procente din capitalul social al uzinei de rulmenţi, şi a preşedintelui acestei companii, Nicolae Rusu, acuzându-i de falimentarea voită a companiei. Vicepreşedintele AVAS, Emil Benţan, ne-a declarat, ieri, că "singura soluţie în cazul Rulmentul SA este lichidarea judiciară", adică falimentul.

"E urât ce se întâmplă, dar am încercat şi la începutul acestei săptămâni să îl facem pe Rusu să înţeleagă că aceasta este ultima soluţie pentru Rulmentul SA şi nu vrea să înţeleagă pur şi simplu", spune Benţan, care a adăugat că "preşedintele SSIF Orizont Oradea are alte intenţii şi alte afaceri".

Rusu: "Cer majorare de capital"

Pe de altă parte, Nicolae Rusu, care deţine, prin SSIF Orizont Oradea, 13% din capitalul companiei braşovene, acuză statul de falimentarea uzinei, deşi micii acţionari de la Rulmentul propuseseră "o mulţime de soluţii". "Cum să fiu eu vinovat de falimentul uzinei când eu am propus statului o mulţime de soluţii, cum ar fi privatizarea, divizarea, majorarea de capital, intrarea în Fondul proprietatea, iar AVAS-ul s-a opus de fiecare dată pentru că aveau o mulţime de interese acolo?", s-a întrebat, retoric, şeful acţionarului orădean.

"Noi le-am cerut chiar să facă schimb de pachete de acţiuni cu noi să le arătăm cum se poate rentabiliza o societate ca Rulmentul, dar nu au vrut", a mai arătat sursa citată.

"De ce la Electroputere şi la Ghimbav se poate?"

Rusu îi acuză pe reprezentanţii AVAS şi de faptul că tratează companiile diferit de la caz la caz. "De exemplu, la Construcţii Aeronautice creanţele au fost transformate în acţiuni. Rulmentul a fost pe aceeaşi listă cu Electroputere Craiova, iar acolo se face privatizarea, dar aici nu se poate", reclamă sursa citată.

Nicolae Rusu intenţionează să solicite acţionarilor Rulmentul SA o majorare de capital de la 10 la 40 de milioane de euro pentru achitarea unei părţi din datorii şi pentru rentabilizarea uzinei prin modulizarea acesteia. Din păcate, un astfel de punct s-ar putea discuta abia pe 16 august, atunci când AGEA va discuta demisia administratorului unic Victor Apostol. Tardiv, deoarece pe 17 august expiră prevederile Ordonanţei 3/2007, iar odată cu această dată, compania braşoveană îşi vede falimentul împlinit.

"Anul viitor terenul ar costa 300 de euro pe metrul pătrat"

Acţionarul este supărat pentru că "deşi le-am cerut încă de acum doi ani să facă o adresă către Comisia Europeană prin care să solicite iertarea de datorii a uzinei Rulmentul, pentru că este o societate importantă pentru România, strategică chiar, dar ei nu au vrut să facă acest lucru". În aceste condiţii, falimentul nu este văzut ca o soluţie greşită. Dimpotrivă, chiar! Rusu întrevede că anul viitor un metru pătrat de teren la Rulmentul SA se va vinde cu 400 de euro, ceea ce ar însemna că din vânzarea celor 45 de hectare ale uzinei s-ar strânge 180 de milioane de euro, bani din care se vor plăti atât datoriile la stat, cât şi salariile compensatorii ale celor 2.200 de angajaţi care au fost disponibilizaţi în acest an.

Din păcate, piaţa îl contrazice pe Rusu, amator de "fabulaţii" imobiliare. Un metru pătrat de teren în zona Rulmentul SA, cu toate utilităţile, se vinde cu maxim 100 de euro, ceea ce înseamnă că din vânzarea terenului s-ar strânge doar 45 de milioane de euro.

Statul - administrator prost

"Din punctul meu de vedere, statul, ca acţionar majoritar, poartă vina pentru falimentarea societăţilor din industrie", spune şi Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, care deţine doar 1,3% din acţiunile uzinei de rulmenţi. SIF-ul a încercat în urmă cu trei ani să intre în proprietatea pachetului majoritar de acţiuni de la Rulmentul SA printr-un schimb încrucişat cu AVAS-ul, compania cedând pachetul de 25% din Tractorul SA în schimbul a 50,8% din Rulmentul SA. Deşi propunerea venise de la reprezentanţii AVAS, care negociau privatizarea Tractorul cu italienii de la Landini, iar aceştia punând condiţia de a deţine tot pachetul de acţiuni, tranzacţia a căzut odată cu eşuarea discuţiilor cu italienii.

Văzând că nu poate ajunge la o înţelegere şi anticipând soarta uzinei, SIF Transilvania a "scăpat" la timp de acţiunile pe care le deţinea la Rulmentul. "Pierderea ar fi fost mult mai mare şi pentru noi, dar am reuşit să vindem la timp, pe când se puteau tranzacţiona acţiunile", a mai spus Fercală.

Active de 50 de milioane de euro, datorii de 80 de milioane

Valoarea preliminată a activelor imobilizate ale Rulmentul este de 158,7 milioane de lei, iar valoarea preliminată a datoriilor totale se ridică la 245,63 milioane de lei.

Cei 2.200 de angajaţi ai societăţii Rulmentul SA Braşov au părăsit uzina la începutul lunii mai. Pentru achitarea salariilor compensatorii ale angajaţilor acestei uzine, românii vor scoate din buzunare 25 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb