Numărul de salariaţi de la Uzina Cugir ar putea creşte cu 100

V.B.
Companii #Apărare / 19 august 2014

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, un memorandum prin care este propusă creşterea numărului de personal la Uzina Mecanică Cugir cu 100 persoane şi suplimentarea cheltuielilor de natură salarială cu 2.034 mii lei, ca urmare a extinderii activităţii societăţii, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Uzina este filială a Companiei Naţionale Romarm SA.

În şedinţa din 13 mai, Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare şi reglementarea altor măsuri fiscal-bugetare. Astfel, Executivul a decis anularea obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război.

Comunicatul din 13 mai al Executivului arată că, prin actul normativ adoptat, sunt luate unele măsuri pentru redresarea activităţii operatorilor economici cu capital integral de stat, printre care se numără scutirea de la plată a obligaţiilor datorate la data punerii în aplicare a prevederilor actului normativ, precum şi conversia creanţelor bugetare în titluri de valoare, în condiţiile legii, cu acordul expres, în scris, al creditorului care urmează să primească titlurile de valoare emise.

Pe lista companiilor ale căror datorii urma să fie anulate, au fost incluse: Tohan Zărneşti, Carfil Braşov, Metrom Braşov, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria şi Fabrica de Pulberi Făgăraş.

Guvernul susţine că sunt vizate doar companiile de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic şi au o pondere semnificativă în producţia de armament, muniţie, blindate, fiind furnizori de bază pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare.

Executivul arată, în ordonanţă, că nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi că este nevoie de anularea datoriilor, pentru a nu se ajunge în situaţia în care companiile din industria de apărare să intre în faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităţilor necesare protejării, "în timp real", a intereselor esenţiale şi ale siguranţei naţionale.

"În actualul context regional geopolitic se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic, astfel încât forţele naţionale de apărare şi securitate să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esenţiale şi siguranţei statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru NATO", se arată în documentul care face referire şi la necesitatea respectării ţintei indicative privind nivelul plăţilor restante convenit cu FMI.

Pe aceste considerente, Guvernul a decis anularea obligaţiilor fiscale (respectiv impozite, taxe, contribuţii sociale obligatorii, şi a accesoriilor administrate de ANAF şi neachitate până în prezent) datorate de companiile din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, inclusiv a datoriilor către fondul de risc aferente împrumuturilor externe garantate de stat. În acelaşi timp, va fi oprită de drept orice măsură de executare silită pentru recuperarea datoriilor.

Totuşi, ordonanţa mai prevede că, dacă societăţile vor înregistra la finele fiecărui an, în următorii cinci ani, obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, atunci datoriile vor fi repuse în sarcina acestora, iar accesoriile aferente vor fi recalculate.

La începutul şedinţei din 13 mai, premierul Victor Ponta a declarat că datoriile istorice ale industriei de apărare vor fi şterse de Guvern, prin proceduri acceptate de către Uniunea Europeană, pentru a salva locuri de muncă şi a relansa un sector esenţial pentru economia românească.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb