Numărul doi din ASF, contestat la Curtea Constituţională

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Politică / 19 iunie 2014

Numărul doi din ASF, contestat la Curtea Constituţională

PDL sesizează CC cu privire la numirea ilegală a lui Marian Sârbu prim-vicepreşedinte al ASF

Numărul doi din ASF, Marian Sârbu, nu îndeplineşte criteriile de experienţă profesională cerute de funcţia de prin-vicepreşedinte al Autorităţii, consideră PDL, care a contestat la Curtea Constituţională numirea acestuia.

"PDL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la numirea ilegală a domnului Marian Sârbu în fruntea Autorităţii de Supraveghere Finaniciară fără a respecta legea care cere nouă ani de experienţă profesională în domeniul financiar al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare", potrivit deputatului PDL Andreea Paul.

Întrebat despre cei nouă ani de experienţă ceruţi de lege, Sârbu a declarat că a fost 13 ani ordonator de credite, potrivit HotNews.

Fostul ministru al Muncii din partea PSD şi fost preşedinte UNPR Marian Sârbu a fost votat, luni, în funcţia de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), urmând să preia funcţia deţinută de Daniel Dăianu, care va trece în boardul Băncii Naţionale a României, pe o poziţie neexecutivă.

Andreea Paul a precizat că PDL a câştigat la Curtea Constituţională o decizie favorabilă în cazul numirii neconstituţionale a domnului Victor Ciorbea, tot la ASF.

Decizia nu a mai avut, însă, efect, întrucât Ciorbea a demisionat pentru a prelua funcţia de Avocat al Poporului.

Înfiinţată în aprilie 2013, prin comasarea fostelor comisii de supraveghere a pieţei asigurărilor, de capital şi a pensiilor private - CSA, CNVM şi CSSPP, Autoritatea de Supraveghere Financiară a trecut prin numeroase schimbări, în conducere - mai întâi prin reducerea numărului de membri, iar, ulterior, după scandalul arestării preşedintelui Dan Radu Ruşanu, în dosarul "Carpatica Asig".

Luni, Cornel Coca Constantinescu a primit votul Parlamentului pentru o poziţie neexecutivă în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în locul lui Marian Mârzac, care a demisionat, recent, după ce a fost arestat şi el, în acelaşi dosar cu fostul preşedinte.

Deşi este şi el urmărit penal, în acelaşi scandal, Corneliu Moldoveanu, şeful peste supravegherea asigurărilor, şi-a păstrat funcţia.

Astfel, în prezent, conducerea ASF mai are un post de neexecutiv vacant, după ce funcţia de preşedinte a fost preluată de Mişu Negriţoiu. Acesta a explicat, în prima sa conferinţă de presă, că numai Parlamentul îi poate retrage mandatul lui Corneliu Moldoveanu.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. " nu îndeplineşte criteriile de experienţă profesională cerute de funcţia de prin-vicepreşedinte al Autorităţii,"

    Nu-i cazul, pentru sobolani. 

    1. eu as fi pus una singura si iti aratam ca toti sunt buni si anume : ESTE PIATA REGLEMENTATA DE LA BUCURESTI CONFORMA CU REGLEMENTAREA 1606/2012 daca luam in considerare 3 dintre cele mai mari companii listate si anume OMV PETROM FONDUL PROPRIETATEA si SIF1-5. Cel mai bun raspuns va fi premiat cu un abonament anual online si tiparit la ziarul BURSA (rog argumente, provincia este si ea asteptata:-))

      Reglementarea CUI?

      Ce fel de reglementare, ca sunt mai multe... :-) .... directive, regulamente, standarde tehnice recomandari etc... 

      Daca va referiti la spatiul comunitar, nu exista 1606 din 2012... 

      Exista insa Regulamentul 1606/2002 :-))))

      este vorba de 1606/2002. M-am buimacit, deoarece ma gandeam in paralel la ordinul domnului Georgescu 1286/2012. Exact regulamentul 1606/2002. Se pare ca deja ati castigat pe 3/4 premiul.Va multumesc anticipat pentru raspuns. Cu stima.

      indeplinirea conditiilor de piata reglementata trebuie analizata prin perspectiva Directivei MIFID si nu prin ce a a Regulamentului 1606/2002 privind aplicarea standardelor internationale de contabilitate...

      Reformulati intrebarea si, apoi, vorbim de abonament :-))) 

      sunteti intr-adevar un profesionist. Dar si eu sunt un incapatanat, incercand a pretinde ca intrebarea este,totusi,coerenta. Dar in principiu aveti dreptate. MIFID se ocupa cu partea de tranzactionare, de indeplinire a conditiilor de egalitate pentru fiecare participant la procesul de tranzactionare, pe cand 1606 este privita din contextul in care se doreste o publicare a rezultatelor financiare care sa permita o comparatie bazata pe aceleasi norme, adica un fel de conditie initiala care este necesara pentru ulterioara aplicare a MIFID...Credeti oare ca putem spune MIFID si 1606 sunt IN ESENTA IDENTICE???:-):-):-)

      Atata vreme cat intrebarea suna "ESTE PIATA ..... CONFORMA CU REGLEMENTAREA ...." te duci cu gandul la piata in ansamblu, si atunci conformitatea (functionarii) ei o raportezi la ... MIFID.

      Dvs faceati in acelasi timp referire la 7 emitenti si la modul in care acestia respecta Regulamentul 1606. Cum insa si BVB este emitent, si aceasta entitate poate, la randul ei, sa fie analizata prin prisma indeplinirii prevederilor din Reg1606. Cum insa n-ati inclus BVB in cei 7, am exclus-o... 

      Cat despre modul in care emitentii tranzactionati pe piata reglementata de la BVB (si nu piata reglementata ca atare) se conformeaza prevederilor art. 4,5 si 9 ale Reg 1606 - potrivit carora trebuie sa-si elaboreze conturile anuale/consolidate in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IAS-urile) -, aici astept cu nerabdare articolele (cotidianului) dvs... :-))) 

      Da, intrebarea era coerenta, mi-a placut insa, si pentru acest lucru imi cer scuze, sa ma joc un pic... 

      Nu, nu cred ca MIFID si 1606 sunt identice dar, sensul pe care-l invocati "cu incapatinare" ma face sa va dau dreptate intr-un sens...  

      MIFID_ul, adica Directiva 39 din 2004 a inlocuit deja Directiva 22 din 1993 la care Reg. 1606 face referire.  

      MIFID-ul a aparut pentru ca s-a dorit o extindere a cadrului juridic comunitar in sensul introducerii unui nivel superior de armonizare - care se considera ca ar trebui  

      - să includă toate activitățile oferite investitorilor pentru a li se oferi acestora un nivel ridicat de protecție și,  

      - sa permita întreprin­derilor de investiții să își furnizeze serviciile în întreaga piață unică a Comu­nitatii, pe baza supravegherii exer­citate în statul membru de origine.  

      Reg 1606 este fundamentul care a permis ca, la nivelul pietei unice europene,toti emitentii tranzactionati pe pietele reglementate să aplice un set unic de standarde internaționale de contabilitate în elaborarea situațiilor lor financiare consolidate. 

      Daca aveti in vedere principiile care au stat la baza adoptarii celor doua acte normative europene, da, aceste sunt aceleasi/identice, in sensul ca s-a intentionat ca pe o piata unica europeana, regulile sa fie aceleasi:  

      -si in ceea ce priveste modul in care functioneaza pietele reglementate,  

      -si in ceea ce priveste modul in care intreprinderile de investitii, in general, isi ofera serviciile pe piata unica europeana, 

      -si in ceea ce priveste modul in care emitentii isi elaboreaza situatiile financiare consolidate... 

      Asa ca, permiteti-mi sa spun, raspunsul poate fi "si da, si nu"... :-))) 

      Ps. Am primit deja calendarul :-))) 

      Pps Poate fi si o o ea, nu neaparat un el :-))))) 

      citez din dvs. " Reg 1606 este fundamentul care a permis ca, la nivelul pietei unice europene,toti emitentii tranzactionati pe pietele reglementate să aplice un set unic de standarde internaționale de contabilitate în elaborarea situațiilor lor financiare consolidate.

      Daca aveti in vedere principiile care au stat la baza adoptarii celor doua acte normative europene, da, aceste sunt aceleasi/identice, in sensul ca s-a intentionat ca pe o piata unica europeana, regulile sa fie aceleasi: " ----Felicitari ati adus in discutie piata unica europeana, care actual este inglobat in tratatul de la Lisabona si nu mai este vorba despre o piata comuna asa cum era el definit in tratatul de la Maastricht. Cat despre BVB nu mi-am permis sa omit nicio parere deoarece nu are o importanta prea mare tinand cont de prezentarea pe care o fac capitalului social la firmele care sunt listate pe segmentul reglementat. Aveti dreptate calendarul l-ati castigat si se pare ca si abonamentul complet este in posesia dvs. Spuneti-mi doar ce credeti despre aceste firme Petrom, FP , SIF1-5 in trecut incepand de la intrarea in EU si pana in prezent pot fi considerate ca fiind listate la categoria reglementata conform articolului 4 1606/2002. Va multumesc :-) 

      Toti cei 7 ar trebui analizati facandu-se o comparatie intre situatiile lor financiare si prevederile Regulamentului 1126/2008 - si nu numai...

      Din ce am parcurs pana in prezent, cu titlu de lectura personala, si nu cu intentie ... investitionala, unele (si nu cele mai putin importante) dintre prevederile IAS-urilor si/sau ale IFRS-urilor, NU sunt aplicate/respectate/interpreta te nici in litera, nici in spiritul acestor acte devenite normative si pe la noi, Este o opinie strict personala, amplu contestata in anumite medii dar niciodata cu vreun argument concret, pe care n-am vreo retinere in a o afirma. 

      Cele mai mari abateri, repet, concluzie doar personala, le-am constatat in primul rand la FP.... 

      Este chiar hilar sa vezi cum, desi multe dintre aceste reglementari isi au sorgintea in piata si practica americana, administratori veniti din acea piata se fac uneori, cand miza este uriasa, a nu intelege sensul si/sau litera acestor standarde, pe alocuri identice la nivelul celor doua mari piete: americana si europeana. 

      Revenind la intrebare, trebuie vazut ca la art.5 al Reg 1606 exista o nuanta si anume aceea ca "statele membre POT autoriza/obliga societatile de la art.4 (tranzactionate pe o piata reglementata) sa faca... 

      De aceea, analiza nu poate incepe din 2007 - cu atat mai mult cu cat, pentru 6 dintre ele, lumea s-a tot "jucat" cand cu aopc-ul, cand cu societatea - ci de la momentul in care, si in romanica, ele ar fi trebuit sa devina obligatorii. 

      Daca vreti sa va jucati, faceti o comparatie intre ceea ce se intelege la noi prin valoare justa/valoare zero si textul din norma europeana... 

      Daca noi vom continua sa operam cu perceptii si nu cu realitati, si vom continua spre exemplu, sa privim big-four ca fiind elita de necontestat, uitand ca si acestia lucreaza aici, cu oameni de aici sau prostind oamenii de aici, cu naravuri de pe aici sau din alte zone mai sofisticate, nu vom intelege niciodata nici ce ni se intampla, nici de ce ni se intampla.

      Nu vom invata carte si vom continua sa cautionam orice ni se pare stralicitor, bazandu-ne nu pe cunoastere ci pe simpatii/antipatii, vom ajunge si mai rau, in nici un caz mai bine . 

      Domnul din poza nu intruneste conditiile de imagine pentru afi numarul 2 in ASF.

      Costum gri, camasa, camasa chinezeasca, cravata inutile cu streang in loc de nod, probabil pantofi colorati si ciorapi deschisi la culoare. Toate acestea nu se asorteaza cu domeniul acesta al serviciilor financiare la care se aspira acest politician marunt care se lauda ca a fost 13 ani "ordonator de credite" si acum va conduce domeniu atat de vast de la piata de capital, fonduri de pensii si piata asigurarilor. 

      "ORDONATOR DE CREDITE" 

      Mai merita efortul de a ne apleca asupra atator directive, reglementari si recomandari pentru a dovedi ce ? 

      Se vede cu ochiul liber omul acesta vaneaza o functie bine platita si de unde va actiona ca un "BUTON" la comanda . Mai este un "BUTON' in ASF.  

      ORDONATOR DE CREDITE ! 

      E ca si cum ai pune un macelar de banda sa-ti faca un transplant de ficat ! 

      Omul e inutil acolo ! 

      Primii trei oameni din ASF nu au nici o legatura cu piata de capital, cu fondurile de pensii si cu piata asigurarilor !

      Am obosit ! 

      stimate draga domnule anonim. Articolul 5 daca veti revedea inca odata aceasta prevedere se refera la situatiile financiare NEconsolidate , pe cand articolul 4 este OBLIGATORIU pentru firmele care au cel putin o participatie avand mai mult de 50%. Abonamentul este al dvs. si sper ca de luni sa puteti intra in posesia acestuia. Va multumesc si va cer permisiunea de a folosi expresia dumneavoastra "vom continua sa operam cu perceptii si nu cu realitati...nu vom sti niciodata nici ce ni se intampla, nici de ce ni se va intampla". O seara placuta, Cu stima, Virgil

      ai obosit, caci articolul de azi ne-a pus in situatia de a afla ca exista persoane carora aceasta pozitie nu le-ar fi straina si ar face ceva pentru a nu "continua sa operam cu perceptii si nu cu realitati...nu vom sti niciodata nici ce ni se intampla, nici de ce ni se va intampla". O seara placuta, draga Theraflu (apropo cand ai concediu,poate reusim sa facem ceva sa venim in intampinarea oboselii:-))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb