O ACŢIUNE DE PE RASDAQ IA FAŢA TITLURILOR CU GREUTATE DE PE BURSĂ Speculatorii urcă şi coboară "Armax Gaz" cu peste 10% pe zi

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2009

Speculatorii urcă şi coboară "Armax Gaz" cu peste 10% pe zi

O zecime din companie a fost transferată în ultimele patru şedinţe bursiere

Mircea Vescan: "Nu prea avem cum să ne trezim cu un acţionar nou"

Peste 10% din "Armax Gaz" Mediaş (simbol ARAX) a fost transferat în ultimele patru şedinţe pe piaţa Rasdaq, preţul acţiunilor înregistrând oscilaţii semnificative de la o zi la alta. Joia trecută, titlurile ARAX au închis cu un plus de 14,38%, pentru ca, vineri, să coboare cu 10,28%, pe un rulaj de 2,41 milioane de lei. Luni, acţiunile ARAX au marcat o depreciere de 4%, după ce în cursul şedinţei scăzuseră şi cu până la 10%, în timp ce ieri s-au apreciat rapid în prima jumătate a şedinţei de tranzacţionare cu peste 10%.

"Armax Gaz" Mediaş nu a dat dividende acţionarilor din anul 2000, conducerea companiei preferând să reinvestească profitul obţinut pentru finanţarea proiectelor de investiţii, iar Mircea Simion Vescan, preşedintele"Armax Gaz", susţine că strategia companiei în acest sens nu va fi modificată în perioada următoare. În primul semestru al anului, producătorul de echipamente pentru indus­tria energetică a obţinut un profit net de 2,03 milioane lei, în scădere cu 32% faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Grija mea este ca acţionarii companiei să fie mulţumiţi" , a spus, pentru ziarul BURSA, preşedintele "Armax Gaz", adăugând: "Aceştia trebuie să ştie că profitul obţinut de societate va fi reinvestit şi că nu vom acorda dividende".

Domnia sa consideră că preţul acţiunilor ARAX pe piaţa Rasdaq este încă inacceptabil de mic faţă de valoa­rea societăţii.

Domnul Vescan ne-a declarat: "Mie mi se pare exagerat de scăzut preţul la care se tranzacţionează acţiunile companiei. Nu ştiu cine ar putea fi interesat de titlurile ARAX, mă gândesc că pot fi investitori cu aceeaşi viziune de bussiness ca mine. Întotdeauna am considerat că Armax Gaz este una din societăţile cu cel mai mare potenţial de creştere din Sud-Estul Europei în condiţiile dezvoltării marilor proiecte de infrastructură energetică".

Domnia sa nu crede că cineva acumulează acum acţiuni ARAX ca să aibă un cuvânt de spus în societate.

"Nu prea avem cum să ne trezim cu un acţionar nou în societate, având în vedere că, de ani de zile, deţin pachetul majoritar. Bineînţeles, mi-aş dori un partener care să vină să pună umărul lângă mine", a menţionat preşedintele "Armax".

La finele lunii august, "Armax Gaz" a participat la o licitaţie organizată de "Transgaz" pentru producerea de staţii de reglare-măsurare gaze. La finalizarea licitaţiei, "Transgaz" va încheia contracte-cadru cu fiecare firmă câştigătoare, urmând ca, pe parcurs, acestea să încheie contracte subsecvente cu valori concrete pentru instalaţiile care vor fi produse. Câştigarea acestei licitaţii ar acoperi 15-20% din capacitatea de producţie a societăţii pentru următorii trei ani de zile, potrivit preşedintelui "Armax".

"Toată lumea din piaţă ştie că am oferit cel mai bun preţ în cadrul aces­tei licitaţii şi că nu ni se poate reproşa nimic la oferta tehnică", susţine şeful "Armax". Domnia sa spune, însă, că se aştepta la mai multe licitaţii organizate anul acesta de "Transgaz", chiar dacă este un an de criză.

"Deja am pus ochii pe tot ce înseamnă licitaţii organizate corect cu preponderenţă de Petrom, Romgaz, Distrigaz Sud şi Distrigaz Nord", a mai spus preşedintele "Armax".

La finele lunii august, conducerea societăţii a decis să distribuie gratuit 19,14 milioane de acţiuni ARAX membrilor Comitetului Director şi Şefilor de serviciu care au activat în cadrul companiei în uiltimii doi ani. Acţiunile au fost achiziţionate în cadrul programului de răscumpărare derulat de societate în ultimul an şi jumătate. Din cele peste 19 milioane de acţiuni, familia Vescan a primit aproape 16 milioane de acţiuni, decizie care a provocat nemulţumire din partea acţionarilor mai mici.

"S-a vorbit mult şi nedocumentat despre acest program de răscumpărare, motiv pentru care l-am şi stopat acum. Valoarea Armax Gaz derivă din tehnologia de care dispune compania şi din personal. Am distribuit aceste acţiuni conducerii companiei pentru a acoperi neputinţa mea de a acorda salarii foarte bune pentru aceşti oameni foarte competenţi", a spus domnul Vescan.

"Armax Gaz"Mediaş are o valoare de piaţă de 56,8 milioane de lei, potrivit preţului de 0,0988 lei/acţiune, înregistrat în şedinţa bursieră de ieri. Mircea Simion Vescan, preşedintele-director general al companiei, are o participaţie de 39,42% din societate.

Gabriel Necula: Evoluţia ARAX, similară cu DAFR şi COMI

Gabriel Necula, director adjunct de operaţiuni la casa de brokeraj "Prime Transaction", consideră că evoluţia acţiunilor ARAX este corelată cu cea a titlurilor "Dafora" Mediaş (simbol DAFR) şi "Condmag" Braşov (COMI).

"Cele trei companii îşi desfăşoară activitatea în acelaşi domeniu, al exploatării de gaze, deşi pe segmente uşor diferite. Toate cele trei acţiuni sunt relativ ieftine şi au potenţial foarte mare de creştere", a spus domnul Necula, adăugând: "Speculatorii îşi caută acum noi oportunităţi de investiţii, după ce oportunitatea creată de modificarea pragului la societăţile de investiţii financiare s-a consumat".

"Target Capital" vede un preţ ţintă, în 12 luni, de 0,125 lei/acţiune pentru "Armax Gaz" şi recomandă investitorilor să intre la cumpărare pe acest emitent.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb