Fondul Proprietatea face parte din acea categorie a afacerilor triste lansate de Stat, similară cu tărăgănarea listării obligaţiunilor statului la "BURSA", similară cu proiectul "Dracula Park", similară cu mai vechea inaugurare a însăşi Bursei de Valori şi cu tergiversarea şi modificarea Procesului de Privatizare în Masă.
O astfel de enumerare evidenţiază trăsăturile distinctive ale sistemului Statului nostru postcomunist, indiferent de regimul politic: lipsa de concepţie, decizie după conjuctură şi după interes de grup ori personal.
Tristeţea afacerii Fondul Proprietatea, iniţiativă a Guvernului actual, se adînceşte când constatăm că fie şi dacă s-ar finaliza, rezultatul ar fi vicios şi tot n-ar reuşi să-şi îndeplinească scopul - despăgubirea proprietarilor spoliaţi de comunism.
Jurişti de bună condiţie profesională opinează că despăgubiţii Fondului Proprietatea vor avea tot dreptul să-şi reitereze pretenţiile şi să dea Statul în judecată chiar şi după ce-şi vor fi vândut acţiunile primite la Fondul Proprietatea, dacă preţul la care le-au tranzacţionat va fi inferior valorii despăgubirii recunoscute.
Fondul Proprietatea se va lista la Bursă cel mai devreme la jumătatea anului viitor
Acţiunile Fondului Proprietatea vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti în luna iulie 2009, au revenit ieri reprezentanţii Fondului Proprietatea, în condiţiile în care autorităţile vorbeau de o listare a acţiunilor Fondului pentru acest an.
Listarea nu se poate face fără alegerea managerului de fond, iar Sebastian Vlădescu, preşedintele Comisiei care va selecta societatea de administrare a Fondului, a declarat că alegerea managerului poate dura între 9 şi 12 luni, în timp ce contractul cu administratorul nu va fi semnat înainte de două luni de la desemnarea acestuia.
În prezent, Comisia analizează documentele care reglementează activitatea Fondului Proprietatea, urmând ca până în august să fie gata Caietul de sarcini privind alegerea managerului de fond.
Giovanni Ravasio, preşedintele consiliului de supraveghere al Fondului, a declarat: "Listarea Fondului Proprietatea la Bursă trebuie să o facă un manager de fond.
Fondul Proprietatea este una dintre cele mai importante companii, iar selecţia administratorului de fond este procesul cel mai important în activitatea Fondului".
Sebastian Vlădescu ne-a declarat că managerul de fond va fi o companie internaţională straină de renume: "Vom face o grilă pentru alegerea administratorului, în care să nu intre decât cei foarte buni pe piaţă".
Circa 37 de companii internaţioanle şi-au exprimat interesul pentru administrarea Fondului Proprietatea.
Din comisia pentru alegerea administratorului de fond fac parte fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, directorul general al Direcţiei de Supraveghere Bancară din BNR, Nicolae Cinteză, secretarul de stat din Ministerul Economiei şi Finanţelor, Cătălin Doică, avocatul Ioana Crenguţa Leaua şi Bogdan Alexandru Drăgoi, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
În prezent Fondul Proprietatea are 1.981 acţionari persoane fizice, care deţin 16,9% din capitalul social. La începutul acestui an, numărul acţionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea ajunsese 3.028, iar valoarea acţiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social.
Foştii proprietari acuză
Reprezentanţii foştilor proprietari au contrazis autorităţile în această primăvară, opinând că listarea Fondului Proprietatea în acest an este nerealistă. Adrian Iuraşcu, preşedintele "Forumului Civic Românesc", din care fac parte 11 asociaţii de proprietari, a amintit recent de promisiunile repetate ale reprezentanţilor Fondului de a-l lista în mai 2006, în 2007 sau la jumătatea lui 2008. Domnia sa acuză că listarea este amânată în mod intenţionat: "S-a dat liber la tranzacţionarea acţiunilor FP şi s-a creat o piaţă paralelă pentru a impulsiona oamenii, care sunt disperaţi să vândă acţiunile la un preţ inferior celui la care acestea se vor transfera la Bursă, iar băieţii cu noroc în viaţă să le poată cumpăra".