O agenţie a ONU a ascuns un atac informatic grav

I.T.
Internaţional / 27 februarie 2019

Sursa foto: Wikipedia

Sursa foto: Wikipedia

ICAO, agenţia ONU specializată în transportul aerian, a ascuns, timp de luni de zile, atacul informatic căruia i-a căzut victimă, deşi această intruziune a infectat şi guverne şi companii aeriene, a dezvăluit, astăzi, Radio-Canada, preluată de AFP.

Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (International Civil Aviation Organization, ICAO) a suferit, în 2016, "cel mai grav atac cibernetic din istoria sa", comis "foarte probabil" de grupul de piraţi informatici chinezi Emissary Panda, potrivit unei anchete a televiziunii publice canadiene, care se bazează pe rapoarte de anchetă ale acestei agenţii a ONU.

Un analist de informaţii al companiei americane de apărare Lockheed Martin l-a avertizat, în 22 noiembrie 2016, pe responsabilul de sistemele informatice ale ICAO că două dintre serverele sale erau controlate de un pirat care se folosea de ele "pentru a propaga programe virusate pe site-uri web ale unor guverne străine", indică Radio-Canada.

Directorul sistemelor informatice ale ICAO, James Wan, a alertat atunci o agenţie informatică a ONU, aflată la sediul organizaţiei din New York, dar serviciul său "a respins apoi expertiza analiştilor ONU şi nu s-a obosit să răspundă la e-mailuri timp de mai multe zile sau a transmis date inutilizabile", menţionează documentele interne obţinute de televiziunea publică canadiană.

Au trecut 15 zile până când specialiştii în informatică ai ONU au putut, în cele din urmă, să aibă acces la serverele piratate. Analiza lor a dus, atunci, la concluzia că intruziunea este chiar mai gravă decât se estima iniţial.

O societate privată a efectuat, la începutul lui 2017, o anchetă independentă care a ajuns la concluzia că "programul virusat utilizat în atacul cibernetic a fost identificat de antivirusul ICAO, 12 luni mai devreme, dar că reţeaua nu a fost niciodată devirusată".

Potrivit Radio-Canada, un site guvernamental turc a fost infectat în urma acestui atac, iar serviciul de e-mail "al unei delegate europene a ICAO" a fost deturnat de piraţi, care trimiteau mesaje în numele ei.

ICAO a precizat pentru AFP că pregăteşte o declaraţie privind aceste dezvăluiri.

La Ottawa, ministrul canadian al transporturilor, Marc Garneau, a declarat, astăzi, presei că acest caz îl preocupă şi că intenţionează să discute cu secretarul general al ICAO, chinezoaica Fang Liu, în funcţie din 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb