O decizie CEJ ar putea obliga statele UE să-şi modifice legislaţia pentru exploatarea gazelor de şist

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 februarie 2015

Curtea Supremă a Uniunii Europene (CEJ) a clarificat săptămâna trecută prevederile Uniunii Europene referitoare la explorarea gazelor de şist într-o decizie care ar putea obliga unele state membre să-şi modifice legislaţia, transmite Reuters.

CEJ a confirmat că studiul de impact nu este obligatoriu, dar ar putea fi solicitat în anumite circumstanţe. "Neluarea în considerare a efectelor cumulative a unui proiect în raport cu alte proiecte nu înseamnă că în practică poate fi evitată obligaţia de a derula o analiză atunci când, împreună cu alte proiecte, este posibil să aibă efecte semnificative asupra mediului", a anunţat Curtea Europeană de Justiţie, potrivit Agerpres.

CEJ susţine că este la latitudinea statelor membre să se asigure că se ţine cont de mărimea întregului proiect precum şi de efectul cumulativ al forajelor exploratorii. "Mai multe ţări nu au prevederi specifice referitoare la analiza efectelor cumulative şi ar putea fi obligate să-şi modifice legislaţia pentru a o alinia cu noua decizie a CEJ", a declarat Lucas Bergkamp, partener la firma de avocatură Hunton & Williams.

Atât companiile energetice, cât şi organizaţiile de protecţia mediului au salutat decizia publicată de CEJ. Organizaţiile de protecţia mediului susţin că decizia va întări standardele de mediu, în timp ce companiile energetice susţin că documentul confirmă propria lor interpretate a legislaţiei UE. Mai mult, companiile au subliniat că unele firme au efectuat din proprie iniţiativă analize cu privire la impactul lucrărilor de explorare a gazelor de şist.

Cazul adus în faţa CEJ a fost trimis de un tribunal din Austria după o plângere venită din partea municipalităţii din Strasswalchen, unde au fost efectuate lucrări de explorare a gazelor de şist. Grupul energetic austriac OMV a abandonat în 2012 planurile privind producţia de gaze de şist în Austria după ce a ajuns la concluzia că obstacolele pe care ar fi trebuit să le depăşească pentru a respecta normele de mediu fac proiectul neviabil din punct de vedere economic.

În România, grupul american Chevron a finalizat, anul trecut, procedura de explorare a gazelor de şist demarată la începutul lunii mai la sonda amenajată în perimetrul concesionat la Siliştea, în comuna vasluiană Pungeşti. În prezent, Chevron susţine că încă analizează informaţiile obţinute atât pe parcursul operaţiunilor de foraj, cât şi în urma investigaţiilor geo-fizice de sondă, pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb