Grupul german "Petro Carbo Chem", acţionar minoritar al combinatului chimic "Oltchim" Rm. Vâlcea, a înaintat consorţiului OMV - Petrom o ofertă pentru achiziţia principalului furnizor de materie primă a combinatului vâlcean, "Petrochimical" Argeş. Intrând la concurenţă pentru preluarea "Petrochimical" cu însuşi combinatul la care este acţionar, PCC SE încearcă astfel, printr-o achiziţie importantă, să-şi consolideze poziţia de mare favorit la viitoarea privatizare a combinatului de stat. Potrivit celor declarate de reprezentanţii PCC - SE, "Petrochimical" Argeş (n.n. divizie a "Arpechim" Piteşti) reprezintă o companie "vitală" pentru activitatea combinatul vâlcean.
Astfel, o achiziţie a "Petrochimical", furnizorul de materie primă al Oltchim, ar putea ridica PCC-SE din postura de acţionar minoritar în cea de favorit pentru preluarea companiei de stat, la viitoarea privatizare, întrucât ar spori dependeţa combinatului vâlcean de PCC.
"Am făcut o ofertă grupului OMV-Petrom pentru preluarea Petrochimical Argeş, dar solicitările proprietarului au fost inacceptabile pentru noi", a spus Waldemar Preussner, director general al PCC. Unul dintre avantajele trecerii Petrochimical şi a Oltchim sub aceeaşi umbrelă ar fi, potrivit reprezentanţilor PPC, sistemul de conducte care asigură conexiunea celor două combinate.
"Nu putem să decidem pentru Oltchim, dar o achiţie a Petrochimical ar fi o soluţie excelentă pentru viitoarele activităţi ale combinatului", au menţionat reprezentanţii PCC.
Drumul spre Marea Neagră
Pentru creşterea exporturilor, combinatul chimic Oltchim Rm. Vâlcea şi grupul german PCC vor să pună bazele unei companii feroviare care să asigure transportul produselor chimice spre Marea Neagră. Proiectul presupune transferul unor tehnologii şi a logisticii deţinute de grupul german în ţara noastră, care ar pune la dispoziţie combinatului vâlcean o flotă proprie, reducându-se astfel cheltuielile ridicate de transport.
Waldemar Preussner a declarat: "Costurile de transport reprezintă o problemă importantă pentru orice întreprindere chimică. Pentru reducerea cheltuielilor dorim să punem bazele unei companii mixte, cu Oltchim, care să asigure transporturile produselor la portul Constanţa. Suntem foarte interesaţi şi de dezolvtarea transporturilor internaţionale".
Preussler a demontant astfel orice ipoteză potrivit căreia PCC ar fi interesată de achiziţia companiei de stat CFR Marfă.
• PCC recomandă AVAS să nu decidă majorarea de capital la "Oltchim" până nu se pronunţă Comisia Europeană
"Petro Carbo Chem" a anunţat că va da în judecată statul român dacă Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va majora capitalul social al combinatului chimic în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din 24 iulie, fără un acord din partea Comisiei Europene în ceea ce priveşte conversia datoriilor în acţiuni.
Waldemar Preussner a declarat: "Comisia Europeană analizează dacă intenţia AVAS să transforme datoriile Oltchim în acţiuni, reprezintă sau nu ajutor de stat ilegal. Nu ştim în ce stadiu este analiza executivului european, însă recomandăm AVAS să nu ia o decizie privind majorarea capitalului social al combinatului fără răspunsul forului european".
Oricare ar fi răspunsul Comisiei Europene în acest caz, acesta va necesita modificări în planurile AVAS, potrivit directorului de dezvoltare al PCC, Wojciech Zaremba.
"Dacă se va constata că transformarea datoriilor în acţiuni este un ajutor de stat ilegal, procedura se va întoarce împotriva Guvernului", a precizat domnul Zaremba, adăugând: "În celălalt caz, în care CE concluzionează că procedura este legală, cu siguranţă va impune condiţii precum vânzarea unor active, reduceri de personal sau obligativitatea scoaterii la privatizare".
Reprezentanţii PCC au declarat în repetate rânduri că sunt interesaţi de achiziţionarea combinatului chimic din Vâlcea.
"Pentru noi ar însemna acelaşi lucru dacă am cumpăra combinatul cu datorii sau am participa la majorarea de capital, însă o astfel de majorare de capital nu trebuie făcută înaintea deciziei CE", a spus domnul Zaremba.
Compania germană vrea să îşi păstreze participaţia la Oltchim, deşi în urmă cu două săptămâni, Wojciech Zaremba declara că PCC nu va participa la majorarea de capital şi îşi va reduce participaţia la Oltchim de zece ori, de la 12,9% la 1,29 %, urmând să se focalizeze doar pe procesul de privatizare a combinatului.
Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Oltchim, care va avea loc pe 24 iulie, se află propunerea de majorare a capitalului social prin conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de AVAS, în valoare de 508,48 milioane lei.
În convocatorul AGA se arată că, dacă unii dintre acţionari nu vor subscrie în totalitate acţiunile emise prin majorarea capitalului social, acestea vor fi vândute celor interesaţi printr-o ofertă publică primară, la un preţ mai mare decât cel la care ar fi putut fi subscrise de către deţinătorii drepturilor de preferinţă.
Petro Carbo Chem este un grup internaţional, cu sediul în Germania, care cuprinde trei divizii, specializate pe industria chimică, energetică şi logistică.
Acţionarul majoritar al combinatului chimic "Oltchim" Râmnicu Vâlcea este AVAS, cu o participaţie de 53,26%, în timp ce PCC deţine 12,9%, SIF Oltenia - 5,93%, Oltchim SA - 0,001%, iar 27,91% aparţin altor acţionari, potrivit datelor de pe siteul Bursei de Valori Bucureşti.