Depozitarul Central ne-a transmis că cele două proiecte majore de infrastructură a pieţei de capital - separarea sistemelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare şi migrarea la termenul de decontare T+2 - au fost implementate cu succes, "în condiţii de eficienţă şi siguranţă".
Astăzi, se împlineşte o lună de la data de start a celor două schimbări, decise de conducerile Depozitarului Central şi Bursei de Valori Bucureşti, iar, până acum, nu au fost înregistrate tranzacţii eşuate, potrivit unor surse din piaţă.
Anterior datei de 6 octombrie, în piaţă au existat îngrijorări legate de riscurile de eşec în operaţiunile de decontare, venite atât din partea băncilor custode, cât şi din partea Asociaţiei Brokerilor.
Reprezentanţii Depozitarului Central consideră că cele două proiecte reprezintă realizarea unui pas major în procesul de aderare a pieţei de capital din România la statutul de piaţă emergentă. Aceştia ne-au transmis: "Separarea sistemelor de tranzacţionare şi post-tranzacţionare permite eficientizarea activităţii participanţilor, utilizarea conturilor globale în acelaşi mod ca în pieţele europene cele mai dezvoltate şi creşterea automatizării în operaţiunile post-tranzacţionare.
Reducerea termenului de decontare de la 3 zile la 2 zile contribuie de asemenea la creşterea eficienţei şi reducerea riscurilor post-tranzacţionare, ca urmare a reducerii riscului de contraparte şi creşterii vitezei de reinvestire a capitalurilor".
Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Banca Naţională a României au aprobat, odată cu data de 6 octombrie pentru schimbările de infrastructură, şi unele măsuri tranzitorii, pentru primele două luni de aplicare a termenului de decontare "T+2", în vederea acomodării participanţilor la piaţă şi a investitorilor cu noile reglementări.
Astfel, pentru o perioadă de două luni, în cazul amânării decontării unor tranzacţii cu decontare pe bază netă ca urmare a neasigurării de către participanţi a instrumentelor financiare sau a fondurilor băneşti necesare pentru finalizarea decontării tranzacţiilor încheiate pe conturile speciale, pentru clienţii agenţilor custode, se suspendă aplicarea prevederilor Codului Depozitarului Central referitoare la: - suspendarea accesului la sistemele de compensare-decontare şi registru şi de tranzacţionare a participanţilor care au determinat amânarea decontării tranzacţiilor; - calificarea ca fapte ilicite a faptelor imputabile participanţilor care au condus la amânarea decontării tranzacţiilor.
Acum o lună, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, declara: "Datorită migrării la T+2, încheiată în data de 6 octombrie, piaţa de capital din România continuă să se îndrepte spre o infrastructură dezvoltată, funcţionând conform celor mai bune standarde".
BVB şi DC au ales data de 6 octombrie pentru trecerea la "T+2", întrucât aceasta era data agreată la nivel european.