Salariul mediu net a ajuns la 3.372 lei în luna iulie, în creştere cu +8,1% faţă de iulie 2019, arată datele publicate ieri de INS. Faţă de luna precedentă, salariul mediu net a crescut cu 74 de lei (+2,2%). Analiştii BCR punctează că luna iulie a marcat o nouă accelerare a salariilor nete în termeni anuali, după relaxarea restricţiilor din economie. Cele mai ridicate venituri se înregistrează în industria IT&C, unde câştigul mediu se apropie de 8.000 de lei.
Analiştii notează: "Luna iulie a marcat o nouă accelerare a salariilor nete în termeni anuali, după relaxarea restricţiilor din economie. În iunie, creşterea anuală era de +5,1%. Avansul salariilor din sectorul public a fost unul semnificativ, de +11,9% în principal ca urmare a acordării tichetelor de vacanţă, în timp ce angajaţii din sectorul privat au avut în medie salarii mai mari cu +6,6% faţă de iulie 2019".
Cele mai mici salarii nete au fost înregistrate în zona de hoteluri şi restaurante, puţin sub 1.700 de lei.
Creşterea salariilor s-a temperat în acest an în comparaţie cu ultimii ani, iar INS mai punctează că creşterile salariale s-au datorat şi indisponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele sectoare.
"Anul 2020 va pune capăt unei serii de patru ani consecutivi cu creşteri ale salariilor apropiate de 14- 15%, avansul din acest an fiind cel mai probabil undeva la jumătatea acestor creşteri din trecut", arată analiştii BCR.
Potrivit INS, în luna iulie 2020, în activităţile din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a reluării activităţii anumitor agenţi economici, prin continuarea aplicării măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte) ori a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, de vacanţă, al 13-lea salariu ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
"De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice", arată INS.