O relaţie asimetrică: China - Rusia

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 26 septembrie 2022

CRISTIAN PÎRVULESCU

Eşecul anunţat al invaziei ruseşti din Ucraina a scos în evidenţă relaţia de subordonare a Rusiei faţă de China. Situaţia s-a inversat în raport cu epoca sovietică, iar acum China, care nu-şi ascunde intenţia de a înlocui SUA ca singură supraputere mondială, profită din plin de slăbiciunile Rusiei. Dacă decăderea brejnevistă a URSS se desfăşura în paralel cu starea vegetativă indusă de maoism în China, acum stagnarea Rusiei putiniste contrastează cu dinamismul chinezesc. Iar sancţiunile economice occidentale nu fac decât să accentueze această stare de lucruri. Dacă dependenţa Rusiei faţă de China se manifesta deja de ceva vreme, agresiunea rusă din Ucraina a transformat-o într-o relaţie asimetrică cvasi-vasalică.

Aflată în declin de patru decenii - perestroika şi glasnost iniţiate de Gorbaciov nereuşind să inverseze tendinţa - Rusia nu îşi mai poate reveni. Ori, acest declin constant şi îndelungat are drept consecinţă transformarea - în cel mai bun caz - a Rusiei într-un fel de partenerul junior al Chinei.

În noul mileniu, China s-a transformat dintr-un producător în masă de bunuri de larg consum ieftine într-o ţară industrializată care fabrică produse competitivele, vreme în care Rusia aflată sub dictatura post-democratică a lui Vladimir Putin a rămas doar un simplu furnizor de materii prime, a cărui singură industrie puternică de export este sectorul armamentului. Iar războiul din Ucraina a discreditat şi industria de armament care s-a dovedit mult mai puţin performantă decât industria similară din occident. Din cauza regimului autocratic, oligarhii ruşi şi-au transferat miliardele de dolari americani în străinătate în loc să le investească în ţara lor. Aşa că Rusia a devenit şi mai mult decât era la vreme sa URSS, vorba fostului cancelar german Helmut Schmidt, un fel de "Volta Superioară cu rachete nucleare". Iar cifrele vorbesc de la sine, căci venitul mediu lunar în Rusia este de doar 740 de dolari. În vreme ce Vladimir Putin este obsedat de "lumea rusă" şi refacerea vechiului imperiu rus, liderul chinez Xi Jinping îşi propune - nici mai mult, nici mai puţin - ca în două decenii să ia locul Americii.

Deja superioritatea economică şi politică a Chinei a transformat Rusia dintr-o putere mondială care rivaliza cu SUA în timpul Războiului Rece într-un fel de jandarm regional al Chinei care se complace să lase Kremlinului rolul de a asigura ordinea în zona de influenţă chineză, aşa cum s-a văzut la începutul anului 2022 în timpul revoltelor din Kazahstan. Pentru a-şi proteja interesele economice în Kazahstan, Uzbekistan şi Turkmenistan, China a preluat tutela economică a acestor foste republici sovietice, fără însă să se implice şi militar, folosind forţele armate ruse pentru a regla problemele.

Războiul din Ucraina a izolat internaţional Rusia şi va duce la creşterea pe termen lung a dependenţei sale strategice faţă de China. Dacă, în numele mereu invocatei suveranităţi naţionale, Vladimir Putin a dispus excluderea firmelor petroliere anglo-americane de la exploatarea petrolului şi gazelor ruseşti - chiar dacă acestea aduceau inovaţii tehnologice - acum este obligat să le ofere companiilor de stat chineze. Iar această relaţie asimetrică va continua şi riscă să transforme Rusia, şi aşa un stat extractiv semi-eşuat, în baza de materii prime ieftine pentru China.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Sună măgulitor la adresa Chinei, dar istoria se scrie cu pași repezi.

    Nimic despre butoiul cu pulbere din Taiwan?  

    Și acolo se pare că vremurile merg pe repede înainte. 

    Probabil nu mai e mult până când se va aprinde o valvataie și mai mare. Nu e de ajuns una. 

    Atunci o să ne delectam cu nesaț:) cu editoriale care o să înfiereze China și "prietenia de nezdruncinat" :) dintre ruși și chinezi.

    Cand Europa cumpara materii prime de la Rusia, Europa era subordonata, adica dependenta de Rusia.

    Cand China cumpara materii prime de la Rusia, Rusia este subordonata, adica dependenta de China. 

    Impecabila logica.

    Toti "intelectualii" occidentali propagandisti se preocupa de esecul Rusiei, in loc sa se preocupe de esecul Europei. 

    1. Exact

      Bubuie fianea și frigul în Europa dar propagandiștii se ocupa de Rusia.

      Ce sa le ceri? Lumea știe cu cine are de-a face. 

      Mai Protarule acum pricepi de ce voi mujicii sunteti cu 100 de ani in urma Occidentului? Pentru ca nu pricepeti concepte economice de baza:-)

      1."Cand Europa cumpara materii prime de la Rusia, Europa era subordonata, adica dependenta de Rusia". Nu e chiar adevarat dar de dragul exemplificarii. Intr-adevar, Europa importa 40% din necesarul de gaz de la mujici. In acelasi timp, mujicii exportau si la Chinezi deci se putea spune ca daca EU renunta la gaz, mujicii se reorienteaza spre alte piete, de unde rezulta ce EU era subordonata, adica dependenta de Rusia. 

      2.Cand China cumpara materii prime de la Rusia, Rusia este subordonata, adica dependenta de China.

      Acum, ca EU a renuntat la importurile din Rusia, China ramane singurul client (major) al mujicilor, de unde rezulta ca Rusia este dependenta de China. Daca Chinezii ii trimit la plimbare pe mujici aia raman cu gazul si buzele umflate:-)...dovada si faptul ca, chinezii cumpara gaz cu discount de 30% de la mujici...macar de aici trebuia sa pricepi relatia de dependenta:-) 

      Aduci in discutie cotele de piata pentru a rafina o logica primitiva. O logica a exploatatorului care vede peste tot doar relatii de dependenta, subordonare si sanctiuni.

      Yankeul ii considera independenti doar pe care sunt dependenti de el. 

      China nu este atat de lipsita de pragmatism precum Europa, astfel incat sa actioneze impotriva propriului interes.

      Acum e la moda ca yankeii sa se arate preocupati de dependenta rusilor fata chinezi: e hilar. 

    Problema principala a europei este ca economia sa

    este DEPENDENTA de importurile de energie si materii prime, 

    daca pretul acestora pe termen lung va fi mare, 

    recesiunea economica este inevitabila.

    Din simpatii politice nu se poate face profit si bunastare  

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb