O temă pentru ministeriala NATO de la Bucureşti

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Editorial / 29 noiembrie 2022

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Să zicem că vecinul meu mă duşmăneşte. Şi îmi aruncă toată ziua bună-ziua, dar şi noaptea, bolovani peste gard. Eu îi pot încasa, sau îi pot prinde, sau îi pot lovi în zbor, dar niciodată nu am dreptul să-i arunc înapoi. Iată o regulă absolut ciudată. Şi total incorectă. Cel puţin din punct de vedere moral. Este regula care se aplică în mod straniu în acest ciudat al doilea război declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. Concret, Ucrainei îi este interzis să răspundă pe măsură. Ea nu se poate decât apăra.

În condiţiile descrise mai sus, degeaba clamează Occidentul că, mai devreme sau mai târziu, în mod obligatoriu, Ucraina va ieşi învingătoare din acest război, iar Federaţia Rusă va fi înfrântă. Putin va găsi întotdeauna proiectile de toate felurile, pe care să le îndrepte împotriva Ucrainei, fie din arsenalele de care încă dispune, fie fabricându-le de zor cu ajutorul unei industrii de apărare pe care o revigorază în fiecare zi, fie importându-le de la state dispuse să vândă. Vor mai fi necesare extrem de multe valuri de sancţiuni economice, până când economia Federaţiei Ruse, încă puternic alimentată de uriaşele bogăţii naturale de care Moscova dispune, să se epuizeze, astfel încât motoarele militare ale Kremlinului să se gripeze. Iar valurile de sancţiuni care ar fi să urmeze vor fi la fel de costisitoare pentru aliaţii Ucrainei, ca şi pentru Federaţia Rusă. Până la urmă, va fi care pe care în materie de resurse.

Exclusiv pentru a se apăra, înţelegând prin asta şi asigurarea contraofensivelor indispensabile recuperării teritoriului pierdut, experţii militari din Statele Unite au calculat că Ucraina utilizează într-o singură zi o cantitate de obuze echivalentă cu obuzele consumate, de pildă, în războiul din Afganistan într-un an întreg. Iar treaba asta va continua atâta timp cât Ucraina poate fi alimentată cu tehnică de apărare. Între timp, noua strategie a lui Putin vizează - şi el nu face un secret din asta - distrugerea, rând pe rând, a tuturor utilităţilor, cele mai importante dintre acestea fiind de natură energetică. S-a ajuns destul de departe din acest punct de vedere. Pentru ca populaţia Ucrainei să nu moară literalmente de frig sau să nu ia drumul exodului în masă, cele 40 de state care încearcă să o susţină în acest război şi în primul rând statele NATO sunt silite să facă sacrificii din ce în ce mai mari şi să-şi asume intrarea în recesiune şi o inflaţie din ce în ce mai galopantă şi, evident, să înfrunte un val din ce în ce mai mare al nemulţumirilor populaţiei. Până şi România, care face de zor repetiţii în vederea unor întreruperi de curent şi care s-a angajat, alături de celelalte stat europene, să facă economii la consum, deşi nu prea se mai ştie de unde, întrucât avem consumul cel mai redus din Europa, a decis în pregătirea acestui summit să alimenteze Ucraina cu energie electrică. Şi Republica Moldova, în proporţie de 80%, tot prin reţelele care ne leagă de Ucraina. Dar aceasta a fost doar o paranteză. Să revin la subiectul principal.

Statele NATO, dacă doresc să evite un război îndelungat şi creşterile exorbitante de costuri astfel generate, au, după opinea mea - nu pretind, Doamne fereşte, că aş fi un expert militar sau vreun specialist în geostrategie - o singură soluţie. Să ajute Ucraina să răspundă în acelaşi mod. Ucraina nu dispune în prezent de rachete capabile să lovească bazele de aprovizionare cu armament aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse, depozitele de combustibil, aeroporturile de unde decolează avioanele de bombardament sau centrele vitale din proximitatea frontierei. Rachetele de care dispune Ucraina, printr-un fel de embargou nedeclarat, dar cât se poate de real, instituit de statele NATO, au o rază de acţiune limitată la zeci de kilometri. În timp ce rachetele Federaţiei Ruse care lovesc Ucraina pot fi lansate de la mii de kilometri distanţă şi din apele internaţionale ale Mării Negre. Raportul de forţe din această perspectivă şi raportul de şanse sunt în mod cât se poate de evident inegale. Nu există decât o singură soluţie care ar trebui să fie adoptată, dacă nu acum, la Bucureşti, la proximul summit NATO, la care vor participa miniştrii Apărării. Dotarea armatei ucrainene cu tipuri de rachete mai performante şi cu avioane capabile să lovească în adâncimea Federaţiei Ruse.

Daţi-mi posibilitatea să mă apăr de vecinul care mă duşmăneşte nu doar încasând bolovani în cap sau agitându-mă ca un bezmetic să-i prind din zbor sau să-i deviez, ci să pot răspunde la rândul meu într-un mod echivalent.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Na-ti-o frântă că ți-am dres-o.

    Asta ar mai trebui, atacarea Rusiei în inima ei cu armament NATO. Adică dinte pentru dinte. 

    Ce ar urma cel mai probabil după așa ceva? 

    Nimic grav, doar un război care pe care Rusia -NATO, în cazul ăsta cu pericolul real al transformării lui într-unul nuclear. 

    Întrebarea unui cetățean la radio Erevan: 

    - Pot să mă mai defechez după un bombardament atomic? 

    Răspuns:  

    - În principiu da, dacă îți mai găsești fundul :))

    Crucisatorul Moskva si un nr de nave au fost lovite ,elicoptere si avioane in Belgorod cand erau la sol ,depozite de benzina ...Ucraina se apara deja in mod conventional .

    Nu e buna livrarea de armament cu raza lunga pt ca ,orice operatiune speciala cu ele poate fi speculata si motiv de razboi . Romania in nici un caz nu si permite sa dea armament (din fericire nici nu avem armament modern ) ,si fara aceste livrari ,purtatoarea de cuvint rusa de la externe vede peste tot etichete romanesti ! Daca altii ,la adapostul oceanului ,vor sa doneze armament , e raspunderea lor pentru ei . 

    1. Romania este pilonul cheie in livrarea neautorizata de armament dinspre America spre Ucraina, purtatoarea de cuvant stie ce spune. Intrunirea NATO are loc la Bucuresti pentru ca America vrea ca Romania sa ceara o intarire a fortelor NATO la Marea Neagra, sa nu para ca a fost decizia Americii.

      Deci Romania e bagata in fatza.. sa se dea lovita de amenintarea Rusiei.  

      Americanii utilizeaza strategia lui Hitler. Prin "Operatiunea Paperclip" americanii au luat elita nazista si au dus'o in Sua pentru a invata meserie de la aceasta.

    profunda analiza .... maxima solutia

    Desigur exista mijloace tehnice pt anihilare reciproca dar razboiul by proxy s-ar transforma intr-un razboi direct

    care poate glisa catre o catastrofa nucleara. Asa cum s-a mai intamplat in Corea, Vietnam, Iugoslavia ect la un moment dat dupa evaluarea rezultatelor se ajunge la un fel de armistitiu sau la un conflict inghetat.

    Pt Rusia acest razboi este considerat o cauza existentiala. Pentru partea adversa este o incercare de slabire a adversarului pt al obliga sa nu se mai amestece in marile jocuri.  

    Să nu ne mirăm dacă într o bună zi RO declară război Rusiei

    Sa fim seriosi! Uiti ca suntem in prima linie?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb