O toamnă fierbinte electorală

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 1 septembrie 2016

O toamnă fierbinte electorală

Întorşi din vacanţă, parlamentarii trebuie să decidă în cazul mai multor legi lăsate în aşteptare în vară

Ialomiţianu: "Ne dorim mai multă seriozitate din partea băncilor"

Prima zi de toamnă i-a readus la lucru (cel puţin teoretic) pe parlamentari.

Vacanţa s-a terminat şi politicienii se întorc, de astăzi, în Parlament, ca să dezbată şi să voteze noi legi care vor sta la baza funcţionării ţării noastre.

Este o toamnă specială pentru doamnele şi domnii parlamentari şi, de ce nu, şi pentru români.

Este toamna dinaintea alegerilor, iar politicienii cel mai probabil că vor face tot posibilul să iasă în evidenţă şi să adopte cât mai multe legi care să vină în ajutorul electoratului.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a cerut Curţii de Conturi şi Consiliului Fiscal să analizeze în regim de urgenţă toate iniţiativele parlamentare ce vor fi luate în discuţie, începând cu 1 septembrie 2016 şi "să comunice public impactul bugetar al acestora, astfel încât opinia publică să poată cenzura populismul economic, fără acoperire în realităţile performanţelor reale ale României".

Totodată, oamenii de afaceri solicită examinarea de către Curtea de Conturi şi Consiliul Fiscal a tuturor măsurilor cu caracter economic şi social pe care partidele politice le vor include în programele lor de campanie electorală.

Conducerea AOAR a transmis, recent: "Solicităm formularea de rapoarte publice de evaluare a programelor economice ale partidelor politice şi prezentarea lor oficială până la data de 15 octombrie 2016".

Pe masa parlamentarilor se află deja câteva proiecte legislative care s-au tot lăsat aşteptate, unele dintre ele, care transpun directive europene, atrăgând chiar notificări ale CE pentru faptul că nu au fost adoptate.

Una dintre cele mai aşteptate iniţiative legislative este cea care vizează conversia creditelor acordate în valută.

Înainte de vacanţă, parlamentarii au promis să reia discuţiile pe marginea proiectului de conversie, abandonate la Comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Este vorba despre iniţiativa legislativă a deputatului PSD Ana Birchall, care a depus, încă din anul 2014, un proiect de lege ce vizează conversia creditelor contractate în valută.

Textul de lege susţine conversia împrumuturilor luate în CHF la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Acesta, însă, a fost amendat de deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat Legea dării în plată. Amendamentul depus la iniţiativa doamnei Birchall presupune conversia împrumuturilor în CHF la cursul istoric.

Deputatul liberal Gheorghe Ialomiţianu este de părere că ar mai fi necesară o întâlnire cu bancherii şi cu reprezentanţii BNR pe tema conversiei, pentru ca lucrurile să fie foarte clare.

Domnia sa ne-a spus: "Este cazul să luăm o decizie şi nu mai vrem un joc de-a şoarecele şi pisica. Am chemat băncile la Parlament şi la dezbaterile pe Legea dării în plată şi după aceea au atacat legea la Curtea Constituţională. Nu dorim să se întâmple acelaşi lucru şi acum, ne dorim mai multă seriozitate din partea băncilor. Nu mai este cazul ca aceste instituţii să câştige mult şi să nu-şi asume niciun risc".

Printre altele, domnul Ialomiţianu este de părere că parlamentarii ar trebui să discute şi cu oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe tema RCA.

Parlamentarul ne-a mai spus că va fi luat în discuţie şi subiectul numirii unui viceguvernator la Banca Naţională a României (BNR).

Potrivit surselor noastre, un alt proiect care aşteaptă să fie aprobat este cel care reglementează Ordonanţa de înfiinţare a Centrului pentru Soluţionarea Alternativă a Litigiilor din Domeniul Bancar (CSALB).

Această entitate s-a pronunţat într-un număr de şapte dosare, din luna martie şi până la finalul lunii iunie, deciziile specialiştilor fiind agreate de cele două părţi şi puse în aplicare, după cum au anunţat reprezentanţii CSALB.

Directiva 17/2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale ar fi trebuit transpusă în legislaţia naţională până la data de 21 martie anul curent, însă nu s-a întâmplat acest lucru, deşi, în urmă cu câteva luni, era prevăzută transpunerea reglementărilor europene prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru evitarea declanşării procedurii de infringement de către CE. Banca Naţională a României (BNR) a avizat deja proiectul privind transpunerea Directivei 17/2014. În aceste condiţii, cel mai probabil că parlamentarii vor relua discuţiile pe marginea acestei iniţiative legislative întocmită de ANPC.

Politicienii spun că urmează să ia în discuţie şi propunerea de trecere a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului. Proiectul de lege a fost depusă în aprilie la Camera Deputaţilor spre avizare, de către deputatul PNL Răzvan Mironescu, unul dintre semnatarii documentului fiind deputatul Daniel Cătălin Zamfir, care a promovat Legea dării în plată. Iniţiativa legislativă a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ şi a fost avizat negativ de Consiliul Economic şi Social.

Nu doar în domeniul financiar avem proiecte de lege care aşteaptă să fie adoptate.

Unul dintre sectoarele în care am fost deja notificaţi de Comisia Europeană pentru neimplementarea Directivei din domeniu este cel al tutunului.

Procesul legislativ de transpunere a Directivei Tutunului, care ar fi trebuit transpusă şi la noi încă din luna mai, se derulează pe două căi paralele - atât în Parlament, cât şi la Ministerul Sănătăţii (MS) - având loc discuţii pe marginea iniţiativei legislative în cadrul ambelor instituţii. Acelaşi proiect de act normativ se află în dezbatere la Comisiile de Specialitate din Camera Deputaţilor - care este for decizional -, dar şi la MS, care a elaborat un proiect de Ordonanţă ce urmează să fie aprobat de Guvern. În aceste condiţii, industria de profil este bulversată, solicitând, printre altele, o lege clară şi predictibilă publicată în Monitorul Oficial, norme de aplicare a acesteia şi un timp rezonabil pentru conformarea producţiei.

Deputatul Gheorghe Ialomiţianu consideră că producătorii de tutun au dreptate solicitând un termen pentru adaptarea producţiei la noile reglementări.

Domnia sa ne-a spus că, săptămâna viitoare, va depune un proiect legislativ la Parlament care prevede ca toate cheltuielile făcute de companii pentru pregătirea forţei de muncă (acordarea de burse şcolare, donarea de echipamente etc.) să fie deductibile şi scutite de TVA.

Cu siguranţă că nu va fi singura iniţiativă legislativă din această toamnă fierbinte...

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Parlamentarii vor sa mai vorbeasca o data cu bancile. ce anume? Ialomiteanu este definitia prostiei, bandile dau statul in judecata la ICSID si voi ii chemati sa va bateti pe umeri cu ei la Parlament. Ialomiteanu&co sunteti atat de prosti si corupti ca ne-ati vandut deja

    1. Mesajul tău neobositule, este de fapt mai corupt decat orice altceva. Mai sunt in tara aceasta si oameni demni, care mai au curajul sa lupte, chiar si la ICSID. Iar acum cand politicul se îndreaptă cum e normal, catre cetățeni, sari tu, singurul si unicul anonim cu invectivele. Pai altceva nu mai esti in stare.

      Da sigur sa vină bancile sa isi dea cu parerea, sau mai bine zis. Sa spuna cum vor sa fie legea conversiei. :) Ce tampenie! Sa nu mai atace bancile? Pai sa faca ceea ce trebuie, nu sa atace statul Român. Altfel sa plece si sa il ia pe Ialomitianu cu ele. Sa aiba cu cine sta la sueta.

      cand scrii despre deminitate, sper ca nu te referi la Raiffeisen sau Van Groningen. bancile nu au nicio demnitate, cu atat mai putin cei numiti anterior. nu este nimic demn in a da in judecata un stat unde ai facut an de an profituri de zeci de milioane de euro, batandu-ti joc de cetatenii lui.

      Ialomiteanu este un aberant. el si astia ca el trebuiau sa caste bine ochii atunci cand bancile au obtinut avantajele extraordinare in Romania, fara ca nimeni sa le ingradeasca. Parlamentul Romaniei este peste BNR, dar se comporta ca o sleahta de complexati in fata lui Isarescu, trimisul divin, de neinlocuit. daca a ajuns Ialomiteanu sa poarte stindardul disciplinarii bancilor, atunci putem sa ne amanetam si copiii la banci. o sa mai curga multa apa pe Dambovita pana Parlamentul o sa inteleaga ca ei trebuie sa serveasca intereselor cetatenilor, nu bancilor!

      daca Van Groningen ar fi avut orice urma de demnitate, si-ar fi luat talpasita. impreuna cu toata conducerea BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb