Oameni, instituţii şi destine

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 26 octombrie 2011

Cornel Codiţă

Oamenii sunt cei care creează instituţiile guvernării. Nu încape nicio îndoială! Dar, viceversa? La o primă vedere şi, mai ales, dacă te uiţi la experienţa noastră socială, ele mai degrabă deformează oamenii, îi transformă în marionete, păpuşi mişcate de doar două resorturi: aspiraţia de a sui cît mai sus pe scara ierarhiilor şi stăruinţa, în cele mai multe cazuri încrîncenarea chiar, de a trage cît mai multe foloase (legale şi ilegale) din faptul apartenenţei la structura cu pricina. Observaţi, cu amuzament dacă puteţi, cum se transformă oamenii noştri de îndată ce s-au înşurubat instituţional, cum tind ei să se comporte, ostentativ, ca şi cum ar fi instituţia însăşi, cum încearcă să le impună celorlalţi recunoaşterea acestei realităţi grav falsificate. Ca societate, relaţia noastră istorică cu instituţiile guvernării este una tulbure, mereu nesigură, subminată de trăsături esenţiale, negative: marile noastre proiecte instituţionale au fost mereu "prefabricate" şi lansate în calea curgerii molcome a timpului nostru anistoric, cu speranţa că apele vor lua în cele din urmă calea unui viitor sincron cu ceea ce se întîmplă în acea parte a Europei unde uneltele şi ideile viitorului erau create şi dezvoltate; pe de altă parte, aceste instituţii au fost mereu şi fără încetare folosite pentru a realiza nu doar raporturile naturale de autoritate, necesare oricărei guvernări eficiente şi în ultimă instanţă oricărei societăţi funcţionale, ci punerii în operă a unor mecanisme de excludere socială a majorităţii din zona guvernării şi a foloaselor sale, mai rău, pentru purtarea unui adevărat război al statului împotriva celor guvernaţi. De aici, decurg "reflexele specifice" omului nostru de rînd: neîncrederea funciară faţă de orice instituţie a administraţiei şi guvernării, tentaţia de a ocoli sau "îmblînzi", de a şunta prin relaţii personale (susţinute eventual de mită) raporturile cu "autoritatea", respectiv tentaţia de a slăbi instituţiile guvernării, de a le privi cu ochi răi, de a le ocărî, de a le schimba la prima ocazie, fără nicio remuşcare sau "prejudecată", în afară de speranţa mereu trădată că vor fi mai favorabile agendei sale şi mai puţin înclinate să rezolve exclusiv agenda celor aflaţi la putere. Toate aceste trăsături sunt valabile, pe etape specifice, de la crearea Româ-niei moderne şi pînă astăzi.

O singură instituţie a opus, sistematic, strategii de rezistenţă faţă de tendinţa "naturală" de degradare accelerată, specifică oricărei structuri de guvernare din România: Monarhia. Strategiile ei au fost diferite, în momentele istorice în care trebuiau făcute alegeri decisive. Carol I a ales strategia enclavării, asumîndu-şi imaginea unei "stranietăţi" care nu are mai mult de a face cu restul societăţii politice româneşti decît i-o cereau prerogativele asumate constituţional. Spre binele României, a impus primele şi poate cele mai înalte standarde de comportament instituţional, şi-a concentrat întreaga operă instituţională pentru a dezvolta firele vizibile şi invizibile, materiale şi imateriale, care aveau să lege ţara în care devenise Rege, de societatea europeană şi marile ei centre de decizie. Regele Ferdinand a ales o cu totul altă abordare. Pentru el, tema dominantă a fost cea a consolidării instituţiilor monarhiei, ca instituţii etalon ale Guvernării, iar pe de altă parte a pus, mai ales prin opera socială a Reginei Maria, un efort fără precedent de a se identifica şi de a cultiva valorile specificului naţional, într-o societate de care Monarhia trebuia nu doar să ţină cont, ci şi să o îndrume către un nou tip de viitor, cel al stabilităţii pe harta geo-politică a Europei, croită după încheierea primului Mare Război al continentului. Regele Carol al II-lea a vrut şi el să consolideze monarhia, dar a făcut greşeala istorică de a se concentra asupra Puterii, în loc de a întări Instituţiile ţării şi ale monarhiei. Cel care a fost chemat de destin să repună la loc balanţa a fost fiul său, Regele Mihai I-ul. Prin condiţia politică ce i-a fost impusă, Regele Mihai I-ul a fost obligat să inventeze un mijloc de a arăta societăţii româneşti şi oricui altcuiva că o instituţie este posibilă, credibilă şi folositoare, chiar şi atunci cînd nu are niciun fel de suport al puterii, alta decît puterea simbolică a Casei, a Ungerii şi a Descendenţei Regale. Pentru a se închide, cercul demonstraţiei regale a parcurs 90 de ani din viaţa Suveranului. Pentru a se ridica la înălţimea acestei demonstraţii, pentru a-i înţelege sensul şi mai ales pentru a face alegerile necesare în viitoarele construcţii instituţionale, va fi cu siguranţă nevoie să aşteptăm o nouă generaţie politică a României. Una care să înveţe teoria şi istoria instituţiilor guvernării, incluzînd-o acolo unde se cuvine pe cea a Monarhiei, fără de care istoria şi societatea noastră nu pot fi nici descifrate, nici modelate în viitor.

Opinia Cititorului ( 5 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Scirtz Marghioala !!!

    Scirtz Marghioala !!!

    Depinde si de natura monarhiei dar cu siguranta ea implica mai multa stabilitate si unitate.

    1. Natura Regelui Cioafa ti-ar placea?

    Iaca un raspuns consistent la intrebarea, omniprezenta precum ignoranta care a produs-o, "dar ce a facut domne Monarhia asta pentru noi?".

    Mai simplu si mai concis de atat, nu cred ca a explicat cineva vreodata. Problema e cu cine vorbesti. In ce fel sunt inchise urechile, ochii, mintile si sufletele oamenilor dupa atatia ani de intuneric bicisnic, aflam zi de zi de la un popor care pare sa nu inteleaga si sa nu fie preocupat de propria soarta decat cel mult in momentul in care constelatia... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb