Oamenii de afaceri: "Impozitul pe cifra de afaceri, incompatibil cu legislaţia UE"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 3 iulie 2017

Oamenii de afaceri: "Impozitul pe cifra de afaceri, incompatibil cu legislaţia UE"

Florin Pogonaru: "Am trecut de la senzaţia că suntem campioni ai Europei, la senzaţia că suntem o ţară în criză"

Dragoş Anastasiu: "Modul de comunicare a măsurilor creează panică şi are un efect imediat negativ asupra populaţiei"

Oamenii de afaceri atrag atenţia că propunerea PSD de introducere a unui impozit pe cifra de afaceri, în locul impozitului pe profit, nu este compatibilă cu legislaţia europeană. Aceştia atrag atenţia că un astfel de impozit inhibă investiţiile şi competitivitatea.

În momentul de faţă, niciun stat membru UE nu practică impozitul pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, a spus, vineri, Daniel Anghel, coordonatorul Comitetului de Fiscalitate, din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Acesta a precizat că Directiva de TVA a Uniunii Europene arată că taxele indirecte se supun unui regim armonizat. De asemenea, domnia sa a amintit că, în cazul Ungariei, Curtea Europeană de Justiţie a arătat că impozitul pe cifra de afaceri pentru retail este incompatibil cu legislaţia UE şi distorsionează sistemul TVA şi denaturează concurenţa.

"Impozitul pe cifra de afaceri duce la inhibarea investiţiilor şi creează o concurenţă neloială în funcţie de marjele de profit ale companiilor", a spus Daniel Anghel.

Potrivit domniei sale, măsurile pe care Guvernul vrea să le introducă trebuie discutate cu mediul de afaceri şi trebuie să existe studii de impact.

Domnul Anghel a atras atenţia că impozitul global pe gospodărie poate fi o cutie a Pandorei pentru impunerea cotei progresive.

Angela Roşca: Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit de secol XIX, care arată incapacitatea autorităţilor române

Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit de secol XIX, iar ideea de a-l aplica din 2018 arată incapacitatea autorităţilor române de a colecta un impozit modern cum este cel pe profit, a declarat vineri Angela Roşca, partener al cabinetului de consultanţă, TaxHouse. Domnia sa nu crede că acest impozit se va aplica în România în locul impozitului pe profit, aşa cum prevede noul program de guvernare.

Doamna Roşca a spus: "Nu cred că acest impozit se va aplica pentru că este un impozit de secol XIX, care arată incapacitatea autorităţilor române de a colecta un impozit modern cum este cel pe profit, care este aplicat de toate ţările dezvoltate. Nu cred că se va aplica. (...) Să întărim capacitatea ANAF de control. (...) Facem exact invers în loc să întărim capacitatea şi să continuăm cu un impozit modern, ne întoarcem la un impozit de secol XIX".

Consultantul fiscal a mai spus că măsurile propuse noul Guvern nu au calcule de impact şi au efecte nefaste: "Aruncarea acestor idei fără calcule de impact fac mult mai rău decât aplicarea acestora după multe studii de impact. Capitalul este foarte sperios, cum ştie toată lumea, şi nu facem decât să abuzăm orice investitori care vine în România. (...) Gândiţi-vă dacă mai poţi să-ţi mai faci un plan de afaceri. Oamenii de afaceri şi-au facut un plan de afaceri în 2016 pe baza programului de guvernare de anul trecut, dar nimeni nu mai poate conta pe acest business plan".

PSD-ALDE a publicat un nou program de Guvernare, miercuri seara, înainte de învestirea Guvernului Mihai Tudose.

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea.

De asemenea, conform noii propuneri, nivelul salariului minim brut în România, în următorii trei ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020, iar pentru cei cu studii superioare va fi de 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 şi 3.000 lei în 2020.

Florin Pogonaru, preşedintele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a spus că, în urma publicării noului program de guvernare, ţara a trecut de la o imagine de campion al Europei, la una de ţară în criză. În opinia sa, introducerea acestor măsuri creează o senzaţie de panică.

"Aceste lucruri reflectă o adevărată disperare privind situaţia colectării la buget şi situaţia deficitului bugetar", a afirmat preşedintele CDR.

Domnia sa a mai spus: "Astfel de măsuri dau o senzaţie falsă de război între sectorul privat şi sectorul public.

Am văzut măsuri luate pentru stimularea consumului şi a sectorului public. Dar întrebarea care se pune este dacă acest consum suplimentar creat se duce în producţie românească.

Este necesar ca măsurile de stimulare a sectorului public să fie dublate şi corelate cu măsuri de investiţii luate în favoarea sectorului privat".

Domnia sa a precizat că oamenii de afaceri nu sunt contra creşterii salariilor: "Dar, dacă în Bucureşti, oamenii de afaceri vor spune că nu este o problemă creşterea salariului minim, în zonele sărace se creează o adevărată pustiire, prin această măsură".

Potrivit domniei sale, mediul economic este unul în care firmele româneşti sunt extrem de fragile: "43% din firmele cu capital românesc au equity negativ, resursele lor au trecut pe negativ, sunt fie împrumutate, fie susţinute din banii acţionarilor.

Trebuie să ai grijă că orice măsură anunţată peste noapte fragilizează şi sperie orice nouă investiţie.

Firmele cu capital românesc vor fi cele mai afectate, pentru că salariul mediu este la jumătate faţă de cele cu capital străin".

Omul de afaceri Dragoş Anastasiu a spus că atât măsurile în sine, cât şi modul de comunicare creează panică şi au un efect imediat negativ asupra populaţiei.

"Atrag atenţia asupra cursului valutar, atrag atenţia la ce s-a întâmplat ieri pe bursă, atrag atenţia la lipsa invesţiilor care va duce la lipsa locurilor de muncă. Acesta este un cerc vicios. Toată lumea trebuie să înţeleagă că nu trebuie să dăm în calul care trage la căruţă, deoarece acel cal se desprinde şi lasă căruţa acolo", a spus Anastasiu.

DESPRE RETRACTAREA DECLARAŢIILOR PRIVIND DESFIINŢAREA PILONULUI II:

Pogonaru: "Sancţiunile din sectorul privat ar trebui să fie aplicabile şi în sectorul public"

"Legea nu e numai pentru unii"

Ar trebui să vedem că sancţiunile date în sectorul privat sunt aplicabile şi în sectorul public, consideră Florin Pogonaru, precizând că "legea nu e numai pentru unii".

Domnia sa fusese întrebat dacă apreciază că autorităţile ar trebui să analizeze declaraţiile despre desfiinţarea Pilonului II de pensii private obligatorii şi retractarea lor, în cursul zilei de joi, în timpul şedinţei de tranzacţionare, cu efecte asupra cotaţiilor bursiere.

Florin Pogonaru a spus: "E greu să faci aprecieri, dar nu te poţi abţine să nu vezi că, pentru un anunţ similar, compania NN a fost sancţionată, i s-a dat amendă, iar directorul a fost destituit. Oamenii de afaceri subliniază că guvernul actual le oferă senzaţia de improvizaţie.

"Am trăit ieri (n.r. joi) chestiunea cu fondurile de pensii. Unii anunţau că fondul de pensii se naţionalizează şi alţii că este o prostie", a completat Pogonaru, precizând: "Ar trebui să avem cu Guvernul o discuţie despre deficit şi colectare.Prin naţionalizarea fondurilor de pensii s-ar aduce la buget un plus de 0,7% din PIB.

Există oameni care încearcă să înţeleagă cum vom acoperi deficitul".

Autoritatea de Supraveghere Financiară a sancţionat, în aprilie, "NN" Pensii cu o amendă contravenţională în cuantum de 1% din capitalul social al societăţii, respectiv cu suma de 750.000 lei, ca urmare a unei scrisori transmise clienţilor de către fond în legătură cu posibila naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II). ASF a mai decis atunci sancţionarea cu retragerea autorizaţiei directorului general al societăţii "NN" Pensii, Raluca Ioana Georgiana Ţintoiu, precum şi cu o amendă contravenţională în suma de 100.000 lei.

Atunci, autorităţile au negat vehement că au în vedere naţionalizarea pensiilor private, iar Liviu Dragnea a acuzat că tot scandalul a pornit de la preşedintele ASF Mişu Negriţoiu, care ulterior a fost demis din funcţie prin votul Parlamentului.

Joi, noul ministru al Finanţelor, Ionuţ Mişa a declarat, în cadrul audierilor din Parlament, că Guvernul Tudose ia în calcul să desfiinţeze pilonul II de pensii. După audieri, domnul Mişa şi-a întârit spusele.

Declaraţile au fost consemnate de agenţiile de presă, dar şi difuzate de televiziuni.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost primul care a spus că această idee este "o prostie". Ulterior, întrebat de jurnalişti care este, de fapt, situaţia, premierul desemnat Mihai Tudose a întrebat presa "de unde Dumnezeu scoate aceste idei" şi a spus: "Nu se desfiinţează (n.r. Pilonul II). Punct".

În aceste condiţii, Ionuţ Mişa a fost nevoit să îşi retracteze spusele.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Curtea Europeană de Justiţie a arătat că impozitul pe cifra de afaceri pentru retail este incompatibil cu legislaţia UE"

     

    Cred că este o dezinformare. Dl Anghel ar trebui să știe că nu aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri este incompatibil cu legislația UE. Afirmația este una cam aberantă. 

     

    În cazul Ungariei, taxa pe retail a fost una progresivă în funcție de cifra de afaceri. Și ca să toarne gaz peste foc, exista o cerință în lege ca firmele de retail care fac parte dintr-un grup să totalizeze cifra de afaceri în totalul grupului iar nivelul total era apoi folosit pentru a indica treapta de impozitare folosită. 

    În motivarea ECJ-ului, se arată că o astfel de schemă de impozitare progresivă cu tratament discriminatoriu asupra holdingurilor, aduce o distorsiune care dezavantajează firmele cu proprietar străin (holdingurile, printre care lanțul german Aldi) în competiția cu firmele locale de retail. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb