Preşedintele american Barack Obama a anunţat, ieri, că a decis să interzică spionarea liderilor statelor aliate de către guvernul SUA şi să limiteze vasta operaţiune de colectare a datelor telefonice ale americanilor, într-o serie de reforme provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden, informează Reuters.
Obama a ţinut să dea asigurări americanilor şi străinilor că Statele Unite vor ţine cont de îngrijorările cu privire la confidenţialitatea datelor, îngrijorări apărute după dezvăluirile fostului colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) Edward Snowden privind activităţile de monitorizare la scară largă desfăşurate de această agenţie.
Preşedintele american a promis, în discursul său, că SUA nu îi vor spiona pe şefii de stat sau de guvern din statele aliate şi prietene.
Obama a afirmat că ar mai putea dura "ani" până când SUA vor înţelege pe deplin daunele provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden, arată AFP, conform Agerpres.
• UE aşteaptă concretizarea angajamentelor asumate de Barack Obama
Angajamentul preşedintelui american, Barack Obama, de a reforma operaţiunile de colectare a datelor telefonice este "un pas în direcţia cea bună", dar Uniunea Europeană aşteaptă acţiuni în acest sens, a afirmat vineri vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, citată de AFP.
"Comisia Europeană a cerut în noiembrie să fie puse în practică acţiuni pentru restabilirea încrederii. Declaraţiile preşedintelui Obama reprezintă un pas în direcţia cea bună", a comentat comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.
"Sunt încurajată de faptul că cetăţenii care nu sunt americani vor putea beneficia, de asemenea, de protecţie împotriva spionajului, însă aştept să văd că aceste angajamente se vor concretiza cu legi", a adăugat ea.
"Vrem o protecţie a datelor", a insistat Viviane Reding.