Actualizare 21:00
Statele Unite îşi vor extinde prezenţa militară în Afganistan în perioada post-2016, a anunţat, în această seară, preşedintele american Barack Obama, care a subliniat că misiunea soldaţilor americani este vitală pentru interesele de securitate naţională ale ţării sale, transmite Reuters, DPA şi AFP.
Liderul de la Casa Albă a afirmat că a luat decizia de a păstra în Afganistan 9.800 de militari americani în cea mai mare parte a anului viitor, iar după aceea 5.500 de militari ţinând cont de faptul că situaţia securităţii în ţara asiatică este "încă fragilă şi în unele locuri există riscul de a se deteriora".
Obama a subliniat că misiunea militarilor americani se va concentra pe pregătirea forţelor afgane şi pe operaţiuni antiteroriste, în contextul în care forţele afgane încă nu sunt suficient de solide pentru a asigura stabilitatea ţării. "Nu susţin ideea unui război fără sfârşit. Totuşi, dată fiind miza din Afganistan, sunt ferm convins că trebuie să facem acest efort suplimentar", a explicat preşedintele SUA.
El a menţionat că pentru talibani trebuie să fie clar că singura modalitate de a se ajunge la retragerea completă a trupelor americane din Afganistan este găsirea unei soluţii durabile împreună cu guvernul afgan.
(A.C.)
--------------------
Actualizare 15:30
Preşedintele american Barack Obama va anunţa astăzi că va încetini planurile de a retrage trupele SUA de pe teritoriul Afganistanului şi să păstreze forţa armată actuală de 9.800 de soldaţi pe o perioadă care se întinde şi în 2016 înainte să înceapă din nou să retragă trupe, au declarat oficiali ai administraţiei prezidenţiale americane, citaţi de Reuters.
Obama plănuise să retragă toate forţele armate, mai puţin un grup mic de la ambasada americană din Kabul înainte de a pleca din ianuarie 2017. În acest nou plan, trupele vor fi reduse la 5.500 de soldaţi începând cu anul 2017 şi vor fi poziţionate în patru locaţii (Kabul, Bagram, Jalalabad şi Kandahar).
Decizia vine după luni de deliberări între Obama, lideri afgani, oficiali de la Pentagon, comandanţi de pe teren şi consilieri de la Casa Albă despre cum să continue sprijinirea eficientă a forţelor afgane, potrivit oficililor administraţiei americane, citaţi de Reuters.
"Acelea au fost discuţii extinse, discuţii profunde, unele care au inclus angajamentul personal al preşedintelui şi un număr de întrebări foarte detaliate din partea preşedintelui despre poziţia noastră", a declarat un oficial american.
Trupele americane vor continua să se antreneze şi să consilieze forţele afgane şi totodată se vor concentra asupra asigurării că orice membrii care au rămas din al Qaeda sunt opriţi din a reprezenta o ameninţare pentru siguranţa SUA, au declarat oficialii.
"Misiunea noastră nu se va schimba", a declarat un oficial.
Coaliţia condusă de SUA din Afganistan şi-a încetat misiunea de luptă după 13 ani de război la sfârşitul anului trecut, iar trupele afgane au fost de atunci la conducerea securităţii naţiunii, cu ajutor din partea trupelor americane şi cele NATO.
Însă forţele afgane s-au chinuit recent din cauza atacurilor din partea talibanilor militanţi, care au ocupat pentru scurt timp oraşul Kunduz.
"Cu siguranţă supraveghem cum forţele de securitate afgane se implică destul de tenace în lupta din Kunduz", a declarat un oficial.
Oficiali ai armatei americane şi din administraţie au discutat un orar decelerat de la vizita din martie la Casa Albă a preşedintelui afgan Ashraf Ghani şi a premierului Abdullah Abdullah, au declarat oficialii.
"Guvernul afgan este foarte comfortabil cu acest angajament. Au indicat o dorinţă pentru acest angajament de ceva timp", a spus un oficial.
Păstrarea a 5.500 de trupe în patru locaţii va costa aproape 14,6 miliarde de dolari pe an, de la un cost estimat de 10 miliarde de dolari pentru a păstra o forţă consolidată la ambasada de la Kabul, a declarat oficialul.
Aliaţii NATO au indicat de asemenea un interes în susţinerea prezenţei lor, a declarat oficialul. Există mai mult de 6.000 de forţe non-UE în Afganistan ca parte a misiunii "Suport ferm".
(A.C.)
--------------------
• Ashton Carter: "SUA nu vor şi nu pot să părăsească Afganistanul"
SUA sunt pe cale să-şi revizuiască în creştere planul prezenţei militare în Afganistan după 2016, a confirmat miercuri la Washington secretarul american al apărării, Ashton Carter, citat de AFP.
Miercuri, secretarul apărării a insistat asupra faptului că SUA "nu vor şi nu pot" să părăsească Afganistanul, deoarece ar însemna să "piardă succesele" obţinute de la începutul intervenţiei NATO în această ţară în 2001.
Săptămâna trecută, generalul american John Campbell, comandantul misiunii NATO în Afganistan, se declarase deja favorabil unei întăriri a dispozitivului american prevăzut după 2016, informează sursa citată.
Planul este pentru moment să nu rămână decât o mie de militari la Kabul, faţă de cei încă 9.800 în prezent.
Ashton Carter a precizat: "Săptămâna trecută, în cursul unei reuniuni a NATO la Bruxelles, mulţi dintre colegii mei au ţinut să-şi reafirme angajamentul în favoarea Afganistanului, a spus el".