OCDE: ÎN 2014, Datoriile ţărilor dezvoltate vor depăşi un record postbelic

V.B.
Internaţional / 28 martie 2014

Datoriile cumulate ale celor mai dezvoltate state ale lumii vor depăşi în acest an un nivel-record înregistrat la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, mărind presiunile asupra guvernelor care rostogolesc datoriile acumulate în anii crizei, a avertizat vineri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), într-un raport anual al OCDE referitor la perspectiva împrumuturilor suverane.

Astfel, datoria publică brută a statelor membre ale OCDE pentru care sunt disponibile date referitoare la obligaţiile financiare pe termen lung va depăşi nivelul de după război, de 116% din Produsul Intern Brut (PIB), urmând să ajungă la 117%.

Cei 34 de membri ai OCDE includ ţări bogate, precum SUA şi state europene. Unele state emergente (Mexic şi Turcia) fac parte din OCDE, dar nu şi ţări în dezvoltare mai mari, precum China sau India.

În plus faţă de nivelul ridicat al datoriilor, o mare parte dintre acestea ajung la maturitate în următorii trei ani: 30% dintre datoriile pe termen lung trebuie să fie refinanţate până la sfârşitul lui 2016, se mai arată în raport.

Nivelul ridicat al refinanţărilor nu este fără precedent, însă rostogolirea datoriilor va fi complicată de incertitudinile create de retragerea măsurilor de stimulare de către Rezerva Federală (Fed) din SUA, potrivit lui Hans Blommestein, director pentru domeniul managementului datoriilor publice la OCDE.

Domnia sa a declarat: "Dacă trebuie să ieşi pe piaţă pentru refinanţări, este o provocare. Nu este imposibil, dar nici simplu".

Pe de altă parte, în 2014, nevoile nete de creditare vor scădea de la 2 la 1,5 trilioane dolari (cel mai scăzut nivel din 2007), iar necesităţile brute vor suferi şi ele un declin, dar mai slab, de la 10,8 la 10,6 trilioane dolari în raport cu 2013. Japonia va fi cel mai mare emitent de obligaţiuni, guvernul de la Tokyo urmând să împrumute echivalentul a 64,7% din producţia naţională. Necesarul de împrumut al Japoniei va reprezenta până la 35% din totalul de la nivelul OCDE.

În următorii trei ani, guvernele din OCDE va trebui să refinanţeze până la 29% din datoriile pe termen lung, mai avertizează raportul.

Tot la nivelul OCDE, datoriile guvernamentale sunt estimate să crească slab, de la 77% în 2013 la 77,1% în acest an. Pe de altă parte, pe grupuri de ţări ratele datoriilor cresc la un nivel mult mai încet decât la începutul crizei, iar pe alocuri chiar arată chiar o tendinţă de stabilizare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb