Ocupăm locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de Hepatită C

M.M.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 20 mai 2009

19 mai - Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Hepatitei

România ocupă locul 1 în Europa ca număr total de cazuri de Hepatită C conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi locul 4 ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori, au spus, ieri, specialiştii în conferinţa de presă ce a marcat Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Hepatitei. La noi în ţară se află aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul Hepatitei C în întreaga Europă.

Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ARSF), împreună cu Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH) au derulat împreună în anul 2007 prima campanie naţională de educare, informare şi prevenţie a Hepatitei C, campanie intitulată sugestiv: "Află de C".

Prof. Dr. Geza Molnar, Consilier al Ministrului Sănătăţii, a declarat: "Studiile epidemiologice derulate în România au dovedit că rata prevalenţei hepatitei virale C este mult mai mare în ţara noastră, comparativ cu ratele înregistrate în ţările Uniunii Europene. Datele de prevalenţă din studiile locale, arată că aceasta este cuprinsă în România, între 3,23% şi 4,9% din populaţie, comparativ cu 0,5% - 1%, media europeană."

Prof. Dr. Oliviu Pascu, Preşedinte al Comisiei de Gastroenterologie şi Hepatologie a Ministerului Sănătăţii, a menţionat: "Estimările specialiştilor arată că vârful epidemiei de hepatită C în România va fi atins în jurul anului 2020, datorită cumulării pacienţilor infectaţi înainte de 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii sunt conştiente de magnitudinea reprezentată de problema hepatitelor virale şi de impactul pe care acestea îl vor avea asupra pacienţilor şi societăţii, şi de aceea depun toate eforturile, pentru un diagnostic precoce şi pentru a trata un număr cât mai mare de pacienţi."

Prezent la conferinţă, Prof. Dr. Mihai Voiculescu, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului, a declarat: "Campania a avut un impact ce se resimte şi astăzi, la un an de la încheierea ei. Astfel, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu hepatita cronică C a crescut în ultimii doi ani cu aproximativ 50%, faţă de momentul iniţierii campaniei. Pe site-ul campaniei au fost înregistraţi 27.000 vizitatori şi 1.000 de persoane au sunat la numărul de telefon gratuit pus la dispoziţia publicului în timpul campaniei. Spotul campaniei a fost văzut de peste 10 milioane de persoane."

Prof. Dr. Carol Stanciu, Preşedinte al Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, a declarat: "Hepatitele cronice au impact asupra stării de sănătate a populaţiei în special pe termen mediu şi lung, şi asta prin consecinţele grave pe care le au: ciroza hepatică şi cancerul hepatic. Pentru a preveni aceste redudabile consecinţe, este esenţial să diagnosticăm şi să tratăm precoce hepatita cronică C."

Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ARSF) - este organizaţia ştiinţifică naţională care reuneşte medici interesaţi în domeniul hepatologiei, fiind afiliată la Asociaţia Europeană pentru Studiul Ficatului (EASL).

Înfiinţată în anul 1990, ARSF a organizat până în prezent 15 congrese naţionale cu o numeroasă şi valoroasă participare naţională şi internaţională, la ultimul congres, desfăşurat în septembrie 2008, numărul de participanţi depăşind 1000. De-a lungul timpului, ARSF a fost gazda unor nume importante ale hepatologiei europene şi americane. În prezent, Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului este condusă de Prof. Dr. Mihai Voiculescu.

În 1958 s-a organizat la Washington primul Congres Mondial de Gastroenterologie, susţinut de Societatea Mondială de Gastroenterologie. Cu acest prilej a avut loc şi prima adunare generală a societăţilor naţionale de specialitate, ocazie cu care profesorul Tiberiu Sparchez, director al Centrului de Gastroenterologie din România a înfiinţat Societatea Română de Gastroenterologie, care avea ca obiectiv formarea specialiştilor în domeniu.

Societatea Română de Gastroenterologie a avut un rol important în organizarea învăţământului postuniversitar de gastroenterologie şi atestarea titlurilor, a contribuit la introducerea şi dezvoltarea ecografiei medicale în ţara noastră, a sprijinit constituirea Societăţii de Gastroenterologie Pediatrică şi a stabilit relaţii de colaborare cu Societatea de Chirurgie Laparoscopică, nou înfiinţată.

Mulţi membri ai Societăţii Române de Gastroenterologie au fost aleşi membri în alte societăţi internaţionale de gastroenterologie, chiar în conducerea OMGE (Prof. Dr. Carol Stanciu: Vicepreşedinte). Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie este condusă astăzi de Prof. Dr. Carol Stanciu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb