OECD vrea vârste mari de pensionare şi investiţii în pensii private

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2011

OECD vrea vârste mari de pensionare şi investiţii în pensii private

Reformele recente în sistemul de pensii vor fi în continuare insuficiente pentru a acoperi creşterea cheltuielilor cu pensiile, în viitor, chiar dacă vârsta de pensionare a crescut în jumătate din ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), potrivit unui nou raport al organizaţiei.

Perspectivele pentru acest an privind pensiile arată că până în anul 2050 vârsta medie de pensionare, din ţările membre ale OECD, va ajunge la 65 de ani, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Aceasta reprezintă o creştere de aproximativ 1,5 ani pentru bărbaţi şi 2,5 ani pentru femei. De asemenea, speranţa de viaţă creşte mai rapid decât vârsta medie de pensionare. Astfel, speranţa de viaţă la bărbaţi este de 67 de ani, iar la femei, de 66 de ani şi jumătate.

OECD susţine că reformele recente reprezintă un pas în direcţia cea bună, pentru a ţine în frâu cheltuielile cu pensiile publice, care sunt în creştere, ca urmare a îmbătrânirii populaţiei. Mărimea populaţiei active în ţările membre OECD va atinge vârful în anul 2015 şi va scădea cu peste 10% în 2050, potrivit raportului organizaţiei.

Pensiile publice sunt, astăzi, piatra de temelie pentru veniturile celor cu vârste înaintate, reprezentând 60%, în medie. Restul de 40% este alcătuit, aproape în mod egal, din venituri din muncă şi din pensii private şi alte economii. Pe măsură ce beneficiile publice sunt reduse prin reforme, aceste alte două surse vor trebui să umple golul.

Angel Gurría, secretar general al OECD, a declarat: "Vâr-s-tele mai mari de pensionare sunt doar o parte din răs-puns. Ţările trebuie să facă mai mult pentru lupta împotriva dis-criminării, pentru a oferi oportunităţi de formare profesională pentru lucrătorii în vârstă şi pentru a îmbunătăţi condiţiile lor de muncă."

Încurajarea oamenilor să investească mai mult în pensiile private este de asemenea o cheie. Unele ţări, ca Germania şi Noua Zeelandă, de exemplu, au extins cu succes acoperirea proviziei de pensionare privată. Irlanda şi Marea Britanie iau de asemenea măsuri inovatoare în această direcţie.

Reformele care reduc cheltuielile cu pensiile publice ar trebui să îi protejezeze pe cei mai vulnerabili, cei cu salarii mici şi cei cu cariere întrerupte, aşa cum s-a întâmplat în Finlanda, Franţa şi Suedia. Australia şi Marea Britanie au majorat nivelele de beneficiu pentru pensionarii cu venituri mici.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu pot sa nu-mi aduc aminte zilnic ca trebuie sa ducem in spate atatia pensionari scosi la pensie la 40 ANI din structurile armatei si politiei si care majoritatea ,probabil,mai lucreaza acum in alta parte incasand si pensie si salar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb