OENOLOGUL FRANCEZ PHILIPPE CAMBIE, CARE SEMNEAZĂ VINURILE DE LA DOMENIUL BOGDAN: "Vinul nu este un aliment, ci o pagină culturală din civilaţia şi din istoria noastră"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 26 august 2019

"Vinul nu este un aliment, ci o pagină culturală din civilaţia şi din istoria noastră"

Vinul nu este un aliment, ci o pagină culturală din civilizaţia şi din istoria noastră, o cultură care se construieşte nu doar pe parcursul unei vieţi de oenolog, ci şi pe parcursul generaţiilor viitoare, este convingerea oenologului francez Philippe Cambie, care semnează vinurile de la Domeniul Bogdan.

Profesiunea de credinţă exprimată în repetate rânduri de oenolog este aceea că munca sa este să ghideze şi să însoţească viticultorii pe propria lor cale.

Philippe Cambie, una dintre cele mai proeminente personalităţi ale celebrei regiuni Chateauneuf-du-Pape, semnatar a nu mai puţin de 15 vinuri apreciate cu 100 de puncte Parker de-a lungul anilor, a realizat, în ultimul an, două vinuri certificate "bio", la Domeniul Bogdan din Dobrogea - "Cuvee Experience" şi "Primordial".

Supranumit de presa franceză "antreprenorul viticultorilor" pentru filosofia sa de a pune în valoare terroir-ul şi recunoscut ca unul dintre cei care au influenţat înnoirea vinurilor din zona Rhonului, cu o experienţă profesională de peste trei decenii, Cambie a fost declarat "Oenologului anului" în 2010 de Robert Parker, pentru ca, un an mai târziu, să se claseze între "cei mai buni cinci oenologi ai anului" în topul revistei Wine Enthusiast. Specialistul francez este implicat în producerea vinurilor din mai multe zone ale sudului Franţei, dar şi pe alte continente.

Vinul.ro apreciază că, probabil, una dintre cele mai circulate veşti de la ediţia 2019 a RoWine Bucureşti a fost aceea că, pentru prima dată, un enolog francez celebru la nivel mondial îşi pune numele (dar şi amprenta) pe eticheta unui vin românesc. Vorbim despre "Primordial", de la producătorul dobrogean Domeniul Bogdan, unde un Chardonnay şi o Fetească Neagră "de Murfatlar" au fost realizate de Phillipe Cambie. O astfel de semnătură înseamnă un plus de vizibilitate şi de credibilitate pe plan internaţional, subliniază publicaţia citată.

Chardonnay-ul "Primordial" este caracterizat de arome fine de vanilie şi creme brulee, fiind un vin bine structurat, savuros şi mineral cu tuşe lemnoase, în timp ce vinul roşu din Fetească Neagră este "expresia sinceră a terroir-ului dobrogean" - un soi românesc "vinificat după filozofia lui Pilippe Cambie - complex şi echilibrat, cu arome fructate şi taninuri rotunde, specifice zonei Murfatlar", evidenţiază producătorul.

Conform conducerii companiei, recolta de Chardonnay este de circa 5,5 tone, iar cea de Fetească Neagră, zonă unde s-a replantat 30% din vie, a fost mult mai mică.

"Ambele licori au fost extrem de apreciate de cei care au trecut pragul standului Domeniul Bogdan la târgul de vinuri, printre oaspeţii de seamă numărându-se Nicolae de România, care a dat o notă princiară vinului semnat Philippe Cambie", a transmis producătorul de vinuri, adăugând: "Alb sau roşu, cu autograful lui Pilippe Cambie, la prânz sau la cină, vinul «Primordial» este recomandarea experţilor pentru o masă la care participă musafiri cu pretenţii".

Bogdan Mihalcea, proprietarul Domeniului Bogdan, a subliniat, recent: "Am căutat o soluţie care să aşeze vinul românesc făcut în Dobrogea în linie cu multe alte vinuri apreciate internaţional. Şi am găsit-o: un vin foarte bun, biologic, care poartă semnătura lui Philippe Cambie. Cu siguranţă vom participa cu acest vin la concursuri şi nu am niciun dubiu că vom mai aşeza medalii în rafturile de la sediul nostru".

La rândul său, Pilippe Cambie se declară foarte mulţumit să lucreze într-o echipă cum este cea de la Domeniul Bogdan, oenologul necrezând în lucrul de unul singur. Specialistul este de părere că România se află într-un bazin mediteranean, alături de pieţe ca Fraţa sau Germania, având un potenţial important ca ţară viticolă.

Începând din 2016, vinurile de la Domeniul Bogdan sunt certificate ca biologice, conform normelor Austria Bio Garantie.

De altfel, Domeniul Bogdan, un concurent de calibru relativ nou pe piaţa românească, a luat naştere din dorinţa proprietarului de a produce vinuri naturale 100%. Viile Domeniului Bogdan, care se întind pe o suprafaţă de 140 de hectare, reunind nouă soiuri de viţă de vie, sunt plantate în Dobrogea, în cunoscuta podgorie Murfatlar, zonă cu tradiţie în cultivarea strugurilor încă din antichitate.

Potrivit reprezentanţilor companiei, pentru realizarea de vinuri bio o suprafaţă de 140 de hectare este foarte mare şi presupune multă muncă, dar nu este imposibil de realizat. Faţă de o cramă normală, însă, este nevoie de personal dublu, a subliniat Cambie.

"Avem norocul să ne aflăm într-o zonă cu mult vânt, unde sunt foarte multe eoliene şi, datorită acestui lucru, nu avem probleme cu boli", a spus, joi seara, în cadrul unei întâlniri cu presa de specialitate, Bogdan Mihalcea.

Referitor la competiţia din piaţă, domnul Mihalcea subliniază că îşi doreşte să evolueze într-un sector cu tot mai mulţi concurenţi, care să fie din ce în ce mai buni. "Consider că în ultimii ani industria chiar se mişcă în această direcţie", a conchis domnia sa.

Viticultura biodinamică aplică principiile metodei organice - nu se folosesc produse chimice de sinteză (ierbicide, pesticide, îngrăşăminte chimice, fungicide etc.), dar este utilizată o gamă de preparate speciale total naturale, aşa numitele preparate biodinamice (500-508) cu rol de starteri organizatori, armonizatori şi dinamizatori ai proceselor biologice din sol sau din compost, unde stimulează viaţa microbiană, sau din plante, la care influenţează procesele vegetative şi regenerative, conform informaţiile de pe site-ul domeniulbogdan.ro

Acestea arată că tehnologia biodinamică integrează şi simplicitatea legilor nescrise ale naturii prin aplicarea "Artei alegerii momentului potrivit" cu ajutorul calendarului lunar. Cele nouă preparate biodinamice sunt pregătite în mod natural pe bază de reţete specifice, din substanţe minerale (siliciu), bălegar de vacă, coarne de vacă şi plante medicinale (coada şoricelului, muşeţel, urzică, ghindă de stejar, păpădie, valeriană).

Acestea se aplică în doze homeopate fie prin pulverizare în vie (trei dintre ele, în amestec cu apă, prin dinamizare în vase speciale) pentru stimularea proceselor vegetative, fie se adaugă în grămezile de compost (celelalte şase), pentru optimizarea proceselor microbiologice, în favoarea procesului de humusificare a substanţei organice.

Producerea de compost este activitatea cheie în munca biodinamică, deoarece resturile vegetale şi animale, dacă sunt manevrate cu înţelepciune, conţin vitalitate preţioasă care poate fi păstrată şi folosită pentru a forma humusul. Când procesul de transformare este complet, preparatele rezultate sunt "medicamente" pentru sol, întărind capacitatea de autoreglare a terenului, plantelor şi a întregii zone agricole.

Cele mai importante preparate biodinamice sunt două: bălegar de vacă (500) şi siliciu (501), puse în coarne de vacă şi îngropate în sol timp de 6 luni. După cele şase luni de metamorfozare în sol, se prepară o soluţie cu doze homeopatice (separat pentru fiecare preparat) care se dinamizează (se energizează) în vase speciale, înainte de a fi pulverizată în vie. Preparatul 500 se stropeşte toamna şi primăvara pentru îmbogăţirea solului cu toate preparatele de compost, pentru un teren vital şi echilibrat. Preparatul 501 este folosit pentru stimularea capacităţii de absorb­ţie a luminii a părţii vegetative.

Conform surselor citate, efectele acestor preparate asupra solului şi plantelor au fost verificate ştiinţific.

(C)

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb